to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 16.11.2018

Κοινωνία

Βράβευση δύο Ελλήνων στο Κρυονέρι Κορινθίας για τη διάσωση Εβραίων στο Ολοκαύτωμα

Δύο ακόμη Ελληνες τιμήθηκαν με τη διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» από το Γιαντ Βασέμ. το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.


«Στη συγκινητική τελετή, που έγινε στο Κρυονέρι Κορινθίας παρουσία της πρέσβεως Ιριτ Μπεν Αμπα, τιμήθηκαν ο Πατέρας Νικόλαος Αθανασούλης και ο Αθανάσιος Δημόπουλος, για την διάσωση της Ελληνο-Εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από την ναζιστική θηριωδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

«Εγώ, τα δέκα παιδιά μου και τα σαράντα εγγόνια μου δεν θα υπήρχαμε σήμερα εάν δεν είχαν ενεργήσει να προστατεύσουν την οικογένειά μου ο Πατέρας Αθανασούλης και ο Αθανάσιος Δημόπουλος, μαζί με όλους του κατοίκους της κοινότητας», δήλωσε η κ. Καμχή, απευθυνόμενη προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους του χωριού, προσθέτοντας ότι «στην ουσία βραβεύονται όλοι οι κάτοικοι του Κρυονερίου».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν δεκάδες μέλη της οικογένειας της διασωθείσας που ταξίδεψαν από το Ισραήλ ειδικά για την τελετή, πολλά μέλη των οικογενειών Αθανασούλη και Δημόπουλου, ο Περιφερειάρχης Πελοππονήσου Πέτρος Τατούλης και ο Αντιπεριφεριάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορινθίας, κ. Διονυσίου, ο Επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας, Μάακ Μπογκντάν, ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου Κώστας Ραυτόπουλος.

«Στην κεντρική πλατεία του Κρυονερίου κυμάτιζαν ελληνικές και ισραηλινές σημαίες ενώ πριν την τελετή, αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε τιμητική πτήση πάνω από το χωριό».  

Τα βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του Πατέρα Αθανασούλη παρέλαβαν οι εγγονές του Μαγδαληνή και Ρενατίνα Αθανασούλη ενώ το βραβείο του Αθανάσιου Δημόπουλου παρέλαβαν οι γιοί του, Γιώργος και Δημήτρης.

Σημειώνεται ότι 23.000 άνθρωποι έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων και 353 Έλληνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)