to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:59 | 07.01.2013

left.gr

Πολιτισμός

Βραβείο στην «Αγάπη» του Χάνεκε από την Εθνική Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ

Η ταινία «Αγάπη» του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε το Σαββατοκύριακο το βραβείο καλλίτερης ταινίας για το 2012 και η πρωταγωνίστριά του Εμανουέλ Ριβά, 85 ετών, βραβεύτηκε ως η καλλίτερη ηθοποιός από την Εθνική Ένωση Κριτικών του αμερικανικού κινηματογράφου.



Amour trailer από Flixgr

Ο Χάνεκε αναδείχθηκε επίσης ως ο καλύτερος σκηνοθέτης από την θρυλική ένωση, που έχει έδρα της τη Νέα Υόρκη και συγκροτείται από τους 60 πιο σημαντικούς κριτικούς της Έβδομης Τέχνης στις ΗΠΑ, οι οποίοι εργάζονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ταινία –που φέρεται ως μία από τις επικρατέστερες για το Όσκαρ καλλίτερης ξένης ταινίας, τιμήθηκε με την ύπατη αναγνώριση στα 25α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έχοντας αποσπάσει τα αριστεία καλλίτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, Α’ ανδρικού ρόλου (Ζαν-Λουΐ Τρεντινιάν) και Α’ γυναικείου ρόλου.

Η ταινία, που αφηγείται την ιστορία ενός ζεύγους 80χρονων ο έρωτας των οποίων δοκιμάζεται καίρια από την αρρώστια, βραβεύθηκε επίσης τον Δεκέμβριο από τους κριτικούς στο Λος Άντζελες.

Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ θα ανακοινωθούν αυτήν την Πέμπτη, ενώ η τελετή απονομής των νικητών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Χόλιγουντ.


Πηγή: ΑΠΕ


Μια κριτική στην ταινία από το flix.gr:

Αγάπη
Amour
του Μίκαελ Χάνεκε




Οχι απλώς ο φετινός Χρυσός Φοίνικας των Καννών, όχι μόνο η καλύτερη ταινία του Μίκαελ Χάνεκε, αλλά και μια από τις ομορφότερες ιστορίες αγάπης του σύγχρονου σινεμά.



Ο Ζορζ και η Αν είναι παντρεμένοι όλοι τους τη ζωή: το κομμάτι της ζωής τους που είναι κοινή είναι μεγαλύτερο από εκείνο που έχουν ζήσει χώρια. Είναι μεγαλοαστοί, ζουν σ’ ένα υπέροχο σπίτι στο κέντρο του Παρισιού, γεμάτο βιβλία, δίσκους, ένα πιάνο, πίνακες, δείγματα μιας εσωτερικής καλλιέργειας και μιας αγάπης για το ωραίο. Διαβάζουν ακόμα τα καινούρια μυθιστορήματα, πηγαίνουν σε κονσέρτα, προσθέτουν αναμνήσεις στις μέρες τους. Γυρίζοντας ένα βράδυ στο σπίτι, κάποιος έχει αποπειραθεί να παραβιάσει την πόρτα τους. Η Αν κοιμάται ανήσυχα.

Την επόμενη μέρα, η «εισβολή» έρχεται όχι από έξω, αλλά από πολύ μέσα: η Αν παθαίνει ένα εγκεφαλικό, αργότερα ένα ακόμα, η κατάστασή της χειροτερεύει διαρκώς και ο Ζορζ τη φροντίζει, όπως μόνο εκείνος ξέρει και μπορεί, σαν ένα μικρό, αδύναμο παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά του, σα φρουρός και προστάτης της δικής τους ιστορίας.

Κλειστοί χώροι, απόλυτη εγγύτητα, σπαρακτική απώλεια, ησυχία. Ναι, αυτή είναι μια ταινία του Μίκαελ Χάνεκε. Αλλά λέγεται «Αγάπη»


Η συνέχεια εδώ: flix.gr


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)