to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 21.09.2012

πηγή: https://left.gr/98

Διεθνή

Το βραβείο ειρήνης της Γιόκο Όνο στις Pussy Riot

Η χήρα του θρυλικού τραγουδιστή της ροκ Τζον Λένον Γιόκο Όνο απένειμε σήμερα στη Νέα Υόρκη το δικό της βραβείο ειρήνης, ονόματι «ΛένονΟνο» στα τρία νεαρά μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που σήμερα βρίσκονται φυλακισμένα στη Ρωσία διότι εκτέλεσαν σε μία εκκλησία ένα τραγούδι-προσευχή που καταφερόταν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


«Οι Pussy Riot πιστεύουν ακράδαντα στην ελευθερία της έκφρασης. Θέλω να εργασθώ για την άμεση απελευθέρωσή τους», δήλωσε η Γιόκο Όνο, παραδίδοντας τη διάκριση στον Πιότρ Βερζίλοφ, σύζυγο της Ναντέζντα Ταλακανίκοβα, μία από τις φυλακισμένες τραγουδίστριες.

Ο Βερζίλοφ, καλλιτέχνης του δρόμου ο ίδιος, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Ζέρα, τον 4χρονο γιό που έχει με την Ταλακανίκοβα.

«Είναι μία απέραντη τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο από τα χέρια της Γιόκο Όνο και να βλέπω τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να βγαίνουν και να υψώνουν τη φωνή τους θέλοντας να αποδείξουν την υποστήριξή τους» στις Pussy Riot, δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας αγγλικά.

Η υποτροφία «ΛένονΟνο» για την ειρήνη δημιουργήθηκε από τη σύζυγο του δολοφονημένου πρώην μέλους των Beatles το 2002 στη μνήμη του. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε πρόσωπα που προωθούν την ειρήνη σε όλον τον κόσμο.

Παρούσα στην απονομή ήταν και η διευθύντρια του αμερικανικού κλάδου της Διεθνούς Αμνηστίας Σουζάν Νόσελ, η οποία πρόσθεσε: «η Μαρία, η Κάτια, και η Νάντια θεωρούνται από τη Διεθνή Αμνηστία κρατούμενες συνείδησης. Είμαστε υπερήφανοι που αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους. Όμως δεν έχουμε τελειώσει. Ο στόχος μας δεν θα έχει επιτευχθεί όσο εκείνες δεν αποφυλακίζονται».

Η υπόθεση της φυλάκισης, για ‘χουλιγκανισμό’, των τριών νεαρών γυναικών έχει πυροδοτήσει κύματα διαμαρτυρίας σε όλον τον κόσμο και έχει κινητοποιήσει και πλήθος προσωπικότητες που αξιώνουν την αποφυλάκισή τους. Τελευταίο παράδειγμα οι σχετικές, χθεσινές, δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, από την πλευρά της Νομπελίστριας Ειρήνης και σύμβολο της δημοκρατίας στη Βιρμανία Αούνγκ Σαν Σούου Κι.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)