to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το βραβείο Αστούρια στους ερευνητές του «σωματιδίου του Θεού»

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, ο Βέλγος συνάδελφός του Φρανσουά Ενγκλέρ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN) τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Αστούριας για την τεχνική και επιστημονική έρευνα, για την ανακάλυψη της ύπαρξης του στοιχειώδους σωματιδίου, του λεγόμενου «μποζονίου του Χιγκς».


Το μποζόνιο του Χιγκς, που είναι άκρως ασταθές, θεωρείται από τους επιστήμονες ως το στοιχειώδες σωματίδιο που προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια, εξηγώντας έτσι τη θεωρία δημιουργίας της ύλης.

Την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου εισηγήθηκε για πρώτη φορά το 1964 ο Χιγκς —από τον οποίο πήρε και το όνομά του— ταυτόχρονα με τον Ενγκλέρ και τον Ρόμπερτ Μπρουτ, ο οποίος πέθανε το 2011.

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες σχεδόν μισού αιώνα, στις 4 Ιουλίου του 2012, το CERN ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε το σωματίδιο, χάρη στα πειράματα που έγιναν στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.

Ο Ενγκλέρ δήλωσε «καταχαρούμενος και υπερήφανος» για το βραβείο που του απονεμήθηκε, χωρίς να ξεχάσει να αποτίσει φόρο τιμής «στο συνάδελφο και παντοτινό φίλο Ρόμπερτ Μπρουτ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Πρίγκιπας των Αστουριών.

Η επιτροπή που επέλεξε τους φετινούς νικητές του βραβείου έκρινε ότι «η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς συνιστά ένα συμβολικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη κατέβαλε μια συλλογική προσπάθεια για να επιλυθεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Φυσικής».

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)