to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βραβεία... «αντί-οικολογικής δράσης» σε Δένδια, Λιβιεράτο και Τσαυτάρη

Από την «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης»


Οι υπουργοί  ΠΕΚΑ, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης, κέρδισαν επάξια ένα από τα 8 βραβεία αντί-οικολογικής δράσης που απονέμει κάθε χρόνο η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται. Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν στους εξής:

1. Το διεθνές βραβείο αλληλεγγύης απονέμεται στον Peter Brabeck, Πρόεδρο της Nestlé, της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο εμφιαλωτή νερού στον κόσμο, που δήλωσε ότι «το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

2. Το διεθνές βραβείο οικολογικού σχεδιασμού απονέμεται στην Τουρκική Κυβέρνηση, για το σχέδιο δημιουργίας καναλιού που θα παρακάμπτει το Βόσπορο και τα φαραωνικά σχέδια για την καταστροφή του πάρκου στην πλατεία Ταξίμ για να φτιαχτεί εκεί εμπορικό κέντρο, με σκληρή βία και καταστολή.

3. Το εγχώριο βραβείο περιβαλλοντικής προστασίας απονέμεται στον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, για τη λαμπρή συνέχιση του έργου του προκατόχου του, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ιδιαίτερα στους τομείς της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, της υποστήριξης των ορυκτών καυσίμων εις βάρος των ΑΠΕ, των μεθοδεύσεων για την υποστήριξη καταστροφικών «επενδύσεων», όπως η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, της διάλυσης του συστήματος Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών, της καθυστέρησης κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών και… διάφορα άλλα!

4. Tο βραβείο μη-βίαιης κοινωνικής διαβούλευσης απονέμεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Δένδια, για την αντι-αυταρχική συμβολή του στην επίλυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών συγκρούσεων, όπως τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλικιδική.

5. Το βραβείο ποιοτικής αγροτικής παραγωγής απονέμεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την άρνησή του να προστατέψει τις μέλισσες από τα νεονικοτινοειδή, τη στήριξή του στην καταστροφική βιομηχανική αλιεία και την αδιαφορία του για την ανεύρεση φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

6. Το βραβείο εξορθολογισμού ατίθασων κοιτών ποταμών απονέμεται στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Σταύρο Καλογιάννη, για την υποστήριξη της εκτροπής ποταμών όπως ο Αχελώος και ο Αώος και της κατασκευής αναρίθμητων φραγμάτων στον Αλιάκμονα.

7. Το βραβείο προστασίας περιαστικών δασών και υγροτόπων απονέμεται στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Σταύρο Καλαφάτη, για την στάση του στο ζήτημα της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη, των beach bar στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, και του οικισμού που προωθείται σε προστατευόμενη περιοχή στον Κορινό Πιερίας.

8. Το βραβείο αστικής ανάπλασης απονέμεται στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που σχεδιάζει ξεπούλημα των πρώην στρατοπέδων που αποτελούν ακίνητα του δημοσίου, ως «φιλέτα» προς «αξιοποίηση». Για περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπουμε στις απόψεις της Πρωτοβουλίας Συλλόγων και Φορέων για τα Πρώην Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης και στην απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση Χρυσόγελου.

Πηγή: topontiki.gr

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)