to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βραδυφλεγής ο Ματέο Ρέντσι

Χτες είχαμε άλλη μία έκρηξη του Ρέντσι. Αιτία ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινήσει κατά της Ιταλίας διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, λόγω κακής εφαρμογής του κανονισμού για την καταγραφή των μεταναστών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων


Θύμωσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Το καλοκαίρι με αφορμή την έξαρση του προσφυγικού ρεύματος και τα εκατοντάδες θύματα είχε ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, αλλά οι ομόλογοι του δεν θέλησαν να διακόψουν τις διακοπές τους για να ασχοληθούν μ' ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα.

Το επιθετικά ειρωνικό σχόλιο του ήταν (αναφέρω από μνήμης) :«αν πρόκειται να συζητήσουμε για τα δημοσιονομικά και τη λιτότητα μαζεύονται όλοι αμέσως, για το προσφυγικό όμως καμία αντίδραση».

Χτες είχαμε άλλη μία έκρηξη του Ρέντσι. Αιτία ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινήσει κατά της Ιταλίας διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, λόγω κακής εφαρμογής του κανονισμού για την καταγραφή των μεταναστών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ο κεντροαριστερός πολιτικός απάντησε ότι «η διαδικασία προώθησης σε άλλες χώρες δεν προχωρά» και πρόσθεσε το βιτριολικό«Δεν είναι αρκετό να ξεπλένεις τη συνείδηση σου δίνοντας λίγα περισσότερα χρήματα σε κάποια χώρα ώστε να μην προδώσεις τις αρχές και τα ιδεώδη σου».

Χτύπησε διάνα ο Ρέντσι. Πράγματι αυτό συμβαίνει σήμερα με τους θεσμούς. Ψελλίζουν μερικά συμπονετικά λόγια για τις ζωές που χάνονται μοιράζουν ψίχουλα κι αυτά με μεγάλη καθυστέρηση στις χώρες υποδοχής, δεν δίνουν εγκαίρως την υλικοτεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του φαινομένου, αφήνουν ατιμώρητες τις κυβερνήσεις που ορθώνουν τείχη και διαλέγουν τους λίγους πρόσφυγες που θα φιλοξενήσουν με κριτήρια θρησκευτικά και φυλετικά και εγκαλούν την Ιταλία και την Ελλάδα επειδή δεν κάνουν όσα πρέπει με την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις ταχύτητα.

Το κακό είναι ότι παρόμοια συμπεριφορά έδειξαν οι θεσμοί και την περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν στο καναβάτσο.

Δυστυχώς τότε ο κ. Ρέντσι δεν αντέδρασε ως όφειλε και όπως προσδοκούσε ( αφελώς) η ελληνική κυβέρνηση, ίσως γιατί πίστευε ότι το θέμα δεν αφορούσε τη χώρα του.

Η αλήθεια είναι πώς λειτούργησε ιδιοτελώς. Κι αυτό γιατί διεκδικούσε από τα ευρωπαϊκά όργανα διευκολύνσεις και κατανόηση για το ζήτημα του ιταλικού χρέους το οποίο έχει ξεφύγει από τα όρια που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και κανονικά θα έπρεπε να υποστεί τις δέουσες κυρώσεις.

Στις συνόδους κορυφής που ασχολήθηκαν με το ελληνικό πρόβλημα, παρενέβη ελάχιστες φορές και δεν θεώρησε σκόπιμο να πει μια επικριτική λέξη για το πραξικόπημα του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη του κόμματος του, τον καλούσαν να αποδοκιμάσει τους εκβιασμούς του Σόιμπλε και των αχθοφόρων του.

Μ' άλλα λόγια ο καθείς και το πρόβλημα του και η αλληλεγγύη στα αζήτητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)