to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 08.03.2023

Κοινωνία

«Βούλιαξε» ο Βόλος: Τεράστια απεργιακή συγκέντρωση στη πόλη με ηχηρά αντικυβερνητικά συνθήματα

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» βροντοφώναξαν μαθητές, φοιτητές, γονείς, πανεπιστημιακοί, σωματεία και φορείς σήμερα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Σε μια μαζική πορεία, που όμοιά της έχει να καταγραφεί χρόνια, νέοι, ηλικιωμένοι, γονείς με τα μικρά τους παιδιά, ζήτησαν δικαίωση για τους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.


Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν και η δεύτερη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Βόλου, πολιτικά κόμματα και εργατικά σωματεία στον Άγιο Νικόλαο.

Ο κόσμος ανέμενε στο ύψος των ΕΛΤΑ (Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος), την πορεία μαθητών και φοιτητών και στη συνέχεια ενώθηκαν σε μια και κατέληξαν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος δήλωσε ότι το ΕΚΒ κήρυξε 24ωρη Παμβολιώτικη απεργία.
Παρόλο που είναι η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή σήμερα, δυστυχώς είναι ημέρα πένθους, για τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, για την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη, για τα 57 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους και για τις εξηγήσεις που ακόμη δεν έχουμε πάρει, επισήμανε.

«Δεν μπορούσε συνέχεια στο βωμό του κέρδους να χάνονται ανθρώπινες ζωές, συνάδελφοι, παιδιά, συγγενείς. Ευχόμαστε καλή ανάρρωση σε αυτούς που είναι τραυματίες, αν και δυστυχώς θεωρώ ότι τα ψυχολογικά τραύματα που έχει αφήσει το δυστύχημα δεν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν», επισήμανε.

Στη συγκέντρωση υπάρχει έντονο αντικυβερνητικό κλίμα και οργή για τις πολιτικές που οδήγησαν στο δυστύχημα. Περισσότεροι από 10.000 υπολογίζεται ότι βρέθηκαν στο δρόμο γράφοντας ιστορία σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στη πόλη.

Σιγμές από τη συγκέντρωση

«Μας σκότωσαν τη Δήμητρα»… Το πανό για το χαμό της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του ΠΘ

Η οικογένεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλία θρηνεί τον χαμό μίας μεταπτυχιακής φοιτήτριας. Φίλες της 24χρονης Δήμητρας, που χάθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα κρατούσαν  σήμερα, στην μαζική πορεία που έγινε στον Βόλο, συγκινημένες πανό που έγραφε συγκλονίζοντας όλους «Μας σκότωσαν τη Δήμητρα».

Ο Κώστας Μάγος, αν. Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού που φοιτούσε η αδικοχαμένη φοιτήτρια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε μία φοιτήτριά μας από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, η οποία ερχόταν για τις ανάγκες των σπουδών της από την Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν δολοφονία, και δεν πρέπει να μείνει έτσι. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται. Εμείς ως Τμήμα είμαστε συντετριμμένοι και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη ξεχάσουμε την Δήμητρα».

Όλο το Τμήμα, δεν μπορεί να πιστέψει τον χαμό της Δήμητρας. Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γράφει χαρακτηριστικά «Από σήμερα η κοινότητά μας έχει στιγματισθεί από την απώλειά σου. Σε χάσαμε, μαζί με τόσους άλλους νέους και μεγαλύτερους συνανθρώπους μας στο τρομερό δυστύχημα των Τεμπών. Η συστηματική εβδομαδιαία διαδρομή για τις ανάγκες των σπουδών σου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κόπηκε βίαια. Ήσουν μόνο 24 ετών με όλη τη ζωή μπροστά σου.

Ο πόνος και ο θυμός μας είναι ανείπωτοι. Πόνος για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Θυμός για την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτεία προσεγγίζει την καθημερινότητά μας. Μια από αυτές τις πτυχές της καθημερινότητας είναι η ανάγκη για μετακίνηση των φοιτητριών και των φοιτητών μας στο πλαίσιο των σπουδών τους, μια ανάγκη η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο σε καιρούς πολλαπλών κρίσεων.

Η αγανάκτησή μας είναι τεράστια. Θα συνταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις προσπάθειες που γίνονται αφενός για να μην ξεχαστούν οι άνθρωποι που τόσο άδικα χάθηκαν, αφετέρου για να συζητηθούν ανοικτά όλες οι διαστάσεις αυτού του εγκλήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει.

Αγαπημένη μας Δήμητρα,

Θα μας συνοδεύει για πάντα το χαμόγελό σου, το καθαρό σου βλέμμα, ο δυναμισμός σου  και η θετική ενέργεια που καθόρισαν τις σχέσεις στην κοινότητα του μεταπτυχιακού μας.  Καλό σου ταξίδι…

Φοιτήτριες και φοιτητές, διδάσκουσες και διδάσκοντες στο μεταπτυχιακό και προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Πηγή: magnesianews.gr, gegonota.news

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)