to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 27.04.2022

Οικονομία

«Βούλιαξε» η αξία της Tesla μετά την εξαγορά του Twitter

Η κατ αρχήν συμφωνία για εξαγορά του Twitter μπορεί να είναι καλή για τον Ίλον Μασκ (Elon Musk), αλλά δεν ήταν… τόσο καλή για τις μετοχές της Tesla.


Μία ημέρα αφότου το Twitter ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς του Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν χτες κατά 12,2%, εξανεμίζοντας περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων.

Η πτώση έρχεται καθώς η Wall Street ανησυχούσε για το πώς η συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων και την τιμή της μετοχής της. Όταν ο Μασκ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, είπε ότι θα καλύψει ο ίδιος 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τράπεζες θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του άλλου μισού της τιμής εξαγοράς.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πώς θα βρει αυτά τα χρήματα - αν θα πουλήσει κάποιες από τις μετοχές της Tesla που κατέχει, αν θα δανειστεί έναντι αυτών, αν θα φέρει επιπλέον επενδυτές ή και τα τρία.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το αν η ιδιοκτησία του Twitter θα τον φέρει σε σύγκρουση για την ελευθερία του λόγου με την κυβέρνηση της Κίνας, μια βασική αγορά για την Tesla, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επίσης σημαντική παραγωγή.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει ο κίνδυνος ο Μασκ να αποσπαστεί η προσοχή του από το τελευταίο του απόκτημα.

Ο Μασκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της Space-X και συμμετέχει και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η Neuralink, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, καθώς και η The Boring Company, η οποία κατασκευάζει σήραγγες.

Η Telsa είχε ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ

Ο Μασκ, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει καθαρή αξία 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index Αλλά τα δύο τρίτα του πλούτου του είναι σε μετοχές της Telsa.

Εάν ο Μασκ ξεφορτωθεί κάποιες από αυτές τις συμμετοχές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή της μετοχής της Tesla σε περαιτέρω πτώση. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

«Εάν ο Elon Musk αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές των κοινών μας μετοχών που έχει δεσμεύσει για την εξασφάλιση ορισμένων προσωπικών δανειακών υποχρεώσεων, οι μετοχές αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της τιμής της μετοχής μας», έγραψε η εταιρεία.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έναν βαρύ φορολογικό λογαριασμό για τον ίδιο τον Μασκ, ο οποίος πούλησε πέρυσι μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. στέλνοντάς τες απότομα χαμηλότερα, καθώς ενεπλάκη σε έντονες αντιπαραθέσεις με Δημοκρατικούς νομοθέτες για το πώς πρέπει να φορολογούνται οι δισεκατομμυριούχοι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρά τις υψηλές τιμές και τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης μια πρόβλεψη παραγωγής που εντυπωσίασε τη Wall Street.

Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)