to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 31.08.2022

Πολιτική

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

Τροπολογία για τη διασφάλιση της επωφελούς για το Δημόσιο χρήσης της εξουσιοδότησης που παρέχεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε την Τετάρτη 31/8 στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα». 

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την θετική ψήφο της ΝΔ. Στην Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Τροπολογία για τη διασφάλιση της επωφελούς για το Δημόσιο χρήσης της εξουσιοδότησης που παρέχεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία προβλέπει την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης πριν την υποβολή της συμφωνίας στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση».

Στο νομοσχέδιο, επίσης, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τρείς υπουργικές τροπολογίες:

Η πρώτη με ρυθμίσεις για την Προεδρία της Κυβέρνησης ( Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 21 και παρ. 3 άρθρου 23 ν.4622/2019 2) και με ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους (Τροποποίηση περ. ζ) πρώτου εδαφίου άρθρου 276 ν.4515/2018 - Εφαρμογή παρ. 5 άρθρου 278 ν.4512/2018).

Οι δύο άλλες τροπολογίες αφορούν διατάξεις για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία του ΥΠ.ΑΝ.Ε έχει διατάξεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παράταση προθεσμιών γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2022. Για την νομιμοποίηση των αδειών δραστηριοποίησης σε λαϊκή αγορά που εκδόθηκαν από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής κατά τα έτη 2008 έως 2009. Για την αναστολή καθηκόντων Προέδρου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ως μέλους ΔΕΠ. Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Παράταση θητείας του Προέδρου του ΣΕΟ. Για την Επιτροπή καθορισμού των προσόντων και πιστοποίηση των μελών του Μητρώου Πιστοποιημένων Ατιμολόγητών του ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ. Μεταβίβαση διάταξης για την απαλλαγή υπό όρους φόρου εισοδήματος των ενδοομιλικών μερισμάτων που εισπράττονται από νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και των μερισμάτων που διανέμονται σε νομικό πρόσωπο φορολογικό κάτοικο Ηνωμένου Βασιλείου για το φορολογικό έτος 2021. Παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης κατασκευής οικοδομών για την υπαγωγής το καθεστώς αναστολής του φόρου.

Η δεύτερη τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει διατάξεις σχετικά με την διεύρυνση φορέων από τους οποίους δύναται να προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων (τροποποίηση άρθρου 118 του Ν. 4887/22). Διεύρυνση φορέων από τους οποίους δύνανται να προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης. Την αρμοδιότητα έκδοσης αποφάσεων ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων. Την Παράταση προθεσμίας καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ». Την δυνατότητα άσκησης αρμοδιοτήτων Επιτελικής Δομής (Τροποποίηση της παρ. 2 άρθρο 23 του Ν 4914/2022). Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού και λοιπών θεμάτων της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ρυθμίσεις για την ανέγερση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών.

ΠΕΝΕΝ: «Όχι στο νομοσχέδιο έκτρωμα - Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων»

Η ΠΕΝΕΝ σχολιάζει στον τύπο: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με Αμερικανικό επιχειρηματικό σχήμα (ONEX) ξεπουλάει το εμβληματικό ναυπηγείο της Ελευσίνας έχοντας ως πρότυπο την συμφωνία με το ναυπηγείο Νεώριου της Σύρου!

Το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρας τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στον νέο επενδυτή και ταυτόχρονα μετατρέπει την επιχείρηση σε αγκυροβόλιο του Αμερικανονατοϊκού στόλου!

Με τον τρόπο αυτό εκποιείται και παραδίδεται η ναυπηγική βιομηχανία στα χέρια ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των επιχειρήσεων και του πλούτου της χώρας μας είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, αυτής που βάζει μπροστά την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της θωράκισης του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της καθήλωσης μισθών και συντάξεων σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, του αυταρχισμού, της καταστολής, των υποκλοπών…

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε αυτούς!».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, εκθειάζοντας τις ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κάτω από αντίξοες συνθήκες ανέλαβε πρωτοβουλίες για την είσοδο της στη νέα τεχνολογική εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής ήταν ορατά στην εθνική οικονομία ήδη από το 2019, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το οποίο περιλάμβανε μέριμνες για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τις μελλοντικές επενδύσεις της επιχείρησης στην περιοχή. Καυτηρίασε επίσης την τριετή καθυστέρηση της Κυβέρνησης ΝΔ που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την εταιρεία και διόγκωσε τις υποχρεώσεις της προς τους φορείς του δημοσίου, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και στην παραγωγική διαδικασία της αρμόδιας Επιτροπής, όπου έγιναν δεκτές ορισμένες από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στη συνέχεια ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας ότι δεν τεκμαίρεται από πουθενά το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζομένους, τις φορολογικές αρχές, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους λοιπούς πιστωτές, επεσήμανε: «Είναι πρωτοφανής για τα νομοθετικά χρονικά της χώρας η διαδικασία να αναλαμβάνει ένας Υπουργός την εκπροσώπηση του συνόλου των φορέων του δημοσίου στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της εταιρείας ώστε να κατατεθεί ένα σχέδιο συμφωνίας ενώπιων των δικαστηρίων. Γι’ αυτό και καταθέτουμε τροπολογία για την διασφάλιση επωφελούς για το Δημόσιο χρήσης, της εξουσιοδότησης του άρθρου 3 Σχ.Ν. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε σχέση με τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Ανώνυμος Εταιρεία (ΝΒΕΕ)».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε: «Το σχέδιο νόμου συνεχίζει να έχει ως έλλειμα την πλήρη απουσία των επενδύσεων που θα αναλάμβανε η εταιρεία. Αν αυτό φαντάζει να είναι αδύνατον επειδή θα αποκάλυπτε ευαίσθητα εταιρικά μυστικά σίγουρα κάποιες ενδεικτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αναφέρονται.».

ΜέΡΑ25: Κουρεύουν τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπέρ του αγαπημένου τους κρατικοδίαιτου ψευτο-επενδυτή 

Επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαπολύει το ΜέΡΑ25 με σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει: «Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, έχει έναν μόνο σκοπό και στόχο: Να εγκρίνει η Βουλή για λογαριασμό του Δημοσίου (ΥΠΕΘΑ και ΕΦΚΑ) το σχέδιο εξυγίανσης της ΟΝΕΧ, της γνωστής κατάπτυστης ΟΝΕΧ που κατέχει το Νεώριο Σύρου απασχολώντας σε αυτό μόνο εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα και προβαίνει σε SLAPP σε όσους αντιδρούν στις περιβαλλοντικές συνέπειες της δραστηριότητάς της, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, να εκπροσωπήσει στο δικαστήριο το ελληνικό δημόσιο».

«Γιατί ακολουθείται αυτή η διαδικασία και δεν πάει απευθείας στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης;», διερωτάται το ΜέΡΑ25 και απαντά: «Επειδή το ΥΠΕΘΑ -οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αξιωματικοί- αρνήθηκαν, λόγω των εξωπραγματικών κουρεμάτων, να το υπογράψουν εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ, καθώς μπαίνει ζήτημα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Κοινοβουλευτική κάλυψη για να μην πάνε φυλακή λοιπόν αναζητούν στην Μητσοτάκης ΑΕ!».

«Το ΜέΡΑ25 δεν θα παράσχει καμία τέτοια κάλυψη, ούτε εμπιστεύεται υπουργό της Μητσοτάκης ΑΕ και δη τον συγκεκριμένο απόφοιτο της μεγάλης των ακροδεξιών του Καρατζαφέρη Σχολής, να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», τονίζει, ενώ στρέφει τα βέλη του και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στην ίδια κατεύθυνση φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε υπογράψει το αρχικό "Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης για τη διάσωση και αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας" με την ΟΝΕΧ, η οποία απέκτησε επίσης το Νεώριο Σύρου επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το ΜέΡΑ25, «το ζήτημα λοιπόν παραμένει, η ΟΝΕΧ είναι μια κατάπτυστη εταιρεία, μια εργασιακή γαλέρα, μια εταιρεία που δεν διστάζει να ασκεί εκφοβισμό και νομικό τραμπουκισμό (SLAPP) σε εργαζόμενους και ακτιβιστές, στην οποία τα μνημονιακά κόμματα δίνουν γη και ύδωρ: τρομερά κουρέματα οφειλών, όλα τα ευεργετήματα των στρατηγικών επενδύσεων, καμία εξασφάλιση των εργαζομένων ως προς τη θέση εργασίας τους, και το καλύτερο: οι ακούρευτες οφειλές θα καταβάλλονται σε μακροχρόνιες χαμηλές δόσεις, που θα χρηματοδοτούνται από τις παραγγελίες στο Ναυπηγείο του Πολεμικού Ναυτικού!».

«Το Δημόσιο δηλαδή για να πάρει πίσω αυτά που του οφείλονται θα πρέπει να κάνει παραγγελίες στην εταιρεία ύψους 7,117 δισ. ευρώ! Και το καλύτερο: αν δεν λάβει παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, τα χρέη διαγράφονται! Ουσιαστικά δηλαδή το ίδιο το Δημόσιο θα αποπληρώσει και τον εαυτό του και τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά σε βάθος χρόνου και με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για το ίδιο και ευνοϊκότατους για τον ψευτοεπενδυτή!», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει:

«Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, σήμερα θα αναζητήσει κοινοβουλευτική κάλυψη για να κουρέψει τα χρέη των ναυπηγείων Ελευσίνας υπέρ του νέου της κυβέρνησης, αγαπημένου κρατικοδίαιτου ψευτο-επενδυτή. Μακάρι να είχε τέτοιο καημό η Μητσοτάκης ΑΕ να κουρέψει τα χρέη των μικρομεσαίων, όμως αυτά τα έχει ήδη τάξει στα αρπακτικά ταμεία. Η κυβέρνηση συνεπώς δεν έχει πρόβλημα με τα "κουρέματα" εφόσον βέβαια αυτά λειτουργούν υπέρ των πολύ λίγων και εις βάρος των πολλών, αντίθετα, τα κουρέματα υπέρ των πολλών είναι, για αυτήν, ανάθεμα!».
___________

Υπέρ του νομοσχεδίου εξυγίανσης: Συγκέντρωση εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έξω από τη Βουλή

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, την ώρα που εντός του κτιρίου υπάρχει συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου.

Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο, αλλά συνέβη την Τετάρτη 31 Αυγούστου, είναι να πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του νομοσχεδίου. Τις περισσότερες φορές οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται εκεί για να διαφωνήσουν, ωστόσο, αυτή τη φορά πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στηρίζοντας το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

--εικόνες (άνω): Ευρωκίνηση--

«Ψηφίζουμε ΝΑΙ στον Νόμο», έγραφε ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων, δείχνοντας έτσι τη στήριξή τους σε όλες τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που προωθούνται από το νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, έτσι ώστε να σωθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και κατ' επέκταση πολλές θέσεις εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)