to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 17.12.2015

Πολιτική

Στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης - Αποχώρησαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι από τη συζήτηση

Στο Κοινοβούλιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στις επιτροπές της Βουλής με επείγουσα διαδικασία και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια αύριο Παρασκευή με στόχο να ψηφιστεί τη Δευτέρα - Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αποχώρησαν σήμερα από τη συζήτηση, για «τρόικα Εσωτρικού που αρνείται να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας» κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου


Αποχώρησαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της "τρόικας εσωτερικού" και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας» σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικότερα:

Χτες, με την έναρξη της συζήτησης του ν/σ, που περιλαμβάνει σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν παραβιάσεις στη διαδικασία και συγκεκριμένα ότι το νομοθέτημα δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν δίνεται η προθεσμία των επτά ημερών ανάμεσα στις δυο συζητήσεις ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο και ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές διατάξεις» διαφορετικών υπουργείων. Επίσης, καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι ενώ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία, τη μετέτρεψε μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής σε διαδικασία «κατεπείγοντος».

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο χρόνος έως την ερχόμενη Τρίτη επαρκεί και ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά θέματα με επείγοντα χαρακτήρα για τα οποία υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν το συντομότερο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταλόγισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «δεν ήρθαν για να συμβάλουν» και σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων με επείγοντα χαρακτήρα και προθεσμίες οι οποίες λήγουν έως το τέλος του έτους, όπως είναι η έκδοση κάρτας για τους ανασφάλιστους».

Κατά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, που προηγήθηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις, όπως η δημιουργία 11 θέσεων ειδικών συνεργατών του υπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, ζήτησε να γίνει η συζήτηση σε δυο φάσεις με επτά ημέρες διαφορά.

Για «συνοθύλευμα τροπολογιών οκτώ υπουργείων που "θάβει" σημαντικές ρυθμίσεις για την υγεία» έκανε λόγο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

Σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη διαδικασία έθεσαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της Ένωσης Κεντρώων Τάσος Μεγαλομύστακας που παραμένουν όμως στις εργασίες της Επιτροπής.

Να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς. Εξέφρασε έκπληξη για την οξύτητα που προέκυψε και ανέφερε ότι το κλίμα στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν τελείως διαφορετικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν προχωρήσει η διαδικασία, υπάρχει έδαφος για διορθώσεις και θετικές παρεμβάσεις, ενώ τόνισε ότι το βασικό πνεύμα του νομοσχεδίου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών.

Το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο με τίτλο "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.

Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

*δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους

*εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ

*ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ

*κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες

*νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών

* οριστική επίλυση της εκκρεμότητας  των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων

* δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα:

* επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες

* ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας

* επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

* προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών

* υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

* επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ

* παροχή κινήτρων  για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές

* ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων

Διαβάστε αναλυτικά το παράλληλο πρόγραμμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)