to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 02.04.2021

Πολιτική

Βουλή: Σκληρή κριτική από ολόκληρη την αντιπολίτευση για πανδημία και οικονομία - Ίχνος αυτοκριτικής από τον Κυρ. Μητσοτάκη - «Μόνο στο μυαλό σας το success story» τόνισε ο Α. Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία και την οικονομία - Επίθεση ξανά του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής - Εστίασε πάλι στην ατομική ευθύνη, είπε μέχρι και ότι «κουράστηκαν και οι αστυνομικοί» («οι μηχανισμοί επιτήρησης») στην τήρηση των μέτρων - Αλ. Τσίπρας: Παίρνετε αναγκαία μέτρα με τεράστια καθυστέρηση


Την Παρασκευή 2 Μαρτίου διεξήχθη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία,  κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ατομική ευθύνη και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού ξεκίνησε την ομιλία του με στατιστικές νεκρών (με τον ισχυρισμό ότι η χώρα πάει πολύ καλά και ότι «αν ήμασταν στον μέσο όρο της Ευρώπης θα είχαμε άλλες 8 χιλιάδες νεκρούς»), εστίασε ξανά στην «ατομική ευθύνη» («περισσότερη ελευθερία [από τα νέα μέτρα] σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα, αν παρατηρήσουμε συνωστισμό θα επανεξετάσουμε τα μέτρα»), κι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή του ασκεί κριτική.

Ο πρωθυπουργός, και στη δευτερολογία του,  διάλεξε την επίθεση προς την αντιπολίτευση, φτάνοντας να πει ότι «εχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία, που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση» για να συμπληρώσει: «Κύριε Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό».

Αλ. Τσίπρας: «Δεν σέβεστε την αλήθεια»

Ο Αλ. Τσίπρας είχε τονίσει νωρίτερα στην πρωτολογία του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «δεν σέβεστε την αλήθεια, δεν σέβεστε τους ανθρώπους που αγωνιούν. Είναι σαν να συμβαίνει κάτι πολύ λυπηρό, από τη μια μεριά ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του όπου όλα έχουν καλώς... Και από την άλλη το κακό, και οι θάνατοι, και η αγωνία, και τα λουκέτα, και η ανασφάλεια, εμφανίζονται περίπου σαν μια φυσιολογική εξέλιξη στα πλαίσια της πανδημίας» (διαβάστε αναλυτικά εδώ και παρακάτω).

Αλ. Τσίπρας: Μας παρουσιάζετε ένα success story, σαν αυτό που παρουσίαζε ο Αντ. Σαμαράς όταν η χώρα πήγαινε στα βράχια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί καν να δράσει με στοιχειώδες σχέδιο». «Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας: «Από τη μια μεριά η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι φορείς τους, που αναζητούν λύσεις, κι από την άλλη "ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του, όπου όλα "βαίνουν καλώς"»

Η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Διαβάστε αναλυτικά για όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας: Στον θαυμαστό κόσμο του κ. Μητσοτάκη «όλα βαίνουν καλώς» (βίντεο)

Oι ισχυρισμοί Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους έωλους ισχυρισμούς περί διάδοσης λόγω διαδηλώσεων («που κάποιοι αποδέχονταν το ρίσκο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την ψευδή κατηγορία κατά του Αλ .Τσίπρα) και βεβαίως παρουσίασε «μαγική εικόνα» για ενίσχυση του ΕΣΥ την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

Χαρακτηριστική και η αναφορά του στο ότι «οι πολίτες κουράστηκαν από τα μέτρα», αλλά «το ίδιο και οι μηχανισμοί επιτήρησης», εννοώντας τους αστυνομικούς, σε προφανή προσπάθεια κωμικοτραγικής δικαιολόγησης των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Οι τοποθετήσεις των άλλων αρχηγών

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας

Την ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα απέδωσε η Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη για διάλογο και συνεννόηση, ώστε να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατέθεσε συνολικό πακέτο προτάσεων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης. «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο.

Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.

Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων: Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, ενιαίο συντονιστικό κέντρο, όχι μικτά νοσοκομεία, άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Γ. Βαρουφάκης: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω» «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

- Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

- Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

- Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;». «Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές». Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)