to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:27 | 23.01.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Κάθε πολιτικός θα επιλέξει αν θα είναι στον αστερισμό της προόδου ή της συντήρησης

«Το τέλος της περιόδου των μνημονίων και η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Στα βασικά ζητήματα έχει μπει η διαχωριστική γραμμή. Από τη μια είναι ο αστερισμός της προόδου και από την άλλη της συντήρησης με τις ακροδεξιές συνιστώσες. Κάθε πολιτικός πάνω σε αυτό το πλαίσιο διαλέγει την πλευρά. Ότι όμως δεν συμβεί στις πολιτικές δυνάμεις θα το επιβάλει η ίδια η κοινωνία»


«Το τέλος της περιόδου των μνημονίων και η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Στα βασικά ζητήματα έχει μπει η διαχωριστική γραμμή. Από τη μια είναι ο αστερισμός της προόδου και από την άλλη της συντήρησης με τις ακροδεξιές συνιστώσες. Κάθε πολιτικός πάνω σε αυτό το πλαίσιο διαλέγει την πλευρά. Ότι όμως δεν συμβεί στις πολιτικές δυνάμεις θα το επιβάλει η ίδια η κοινωνία».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια.

«Εμείς είμαστε καθαροί. Η θέση μας εκφράζεται έντονα και καθαρά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2009 για το θέμα της γείτονας χώρας. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τασσόταν υπέρ της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Άρα έπρεπε να το περιμένετε», επεσήμανε ο κ. Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας κατηγόρησε ΝΔ και ΚΚΕ για αλλαγή στάσης σε ότι αφορά το ονοματολογικό της πΓΔΜ προκαλώντας τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, Γιώργου Κουμουτσάκου και Θανάση Παφίλη.

«Η αντιπολίτευση ψάχνει και ψάχνεται. Ψάχνει δήθεν επιχειρήματα για να μην ψηφίσει τη συμφωνία και ψάχνεται για να δει πως θα αντιμετωπίσει το νέο πλάνο. Η ΝΔ υποτάσσει τη θέση της στα πλάνα της να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει να βάζει στο περιθώριο τα εθνικά θέματα. Δεν αντιλέγω ότι κάποιοι ήταν πάντα με το "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική". Το 2019 θα γίνουν εκλογές. Τι θα λέτε αν τις χάσετε; Έχετε ευθύνη που με τη μη θέση και την παλινδρόμηση σας δημιουργείτε χώρο να δράσουν εθνικιστικές δυνάμεις. Η αντιπολίτευση σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έχουν ίδια επιχειρήματα. Όμως ο εθνικισμός ενάντια σε εθνικισμό σημαίνει πόλεμο. Ας προσέξετε πολύ και αριστεροί και δεξιοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

«Ποιος δίνει επιχειρήματα στη φασίζουσα Δεξιά; Τα δίνουν αυτοί που με δηλώσεις τους λένε ότι δεν κινδυνεύει η χώρα αν δοθούν ονομασία, ταυτότητα και γλώσσα. Αυτή η ρητορική της δίνει τροφή», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην αναφορά του κ. Βίτσα ότι, ενώ το ΚΚΕ το 1992 έσωσε την τιμή της Αριστεράς δίνοντας πάλη ενάντια στον εθνικισμό, σήμερα κάνει προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από τον εθνικό κορμό και αντιτίθεται στη συμφωνία γιατί δίνει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Πότε λέτε ανακρίβειες. Τότε ή τώρα; Αφού μπορούσε να μπει ως FYROM στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε τον κ. Βίτσα ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ.

«Να μιλάς για εθνικισμό στο ΚΚΕ όταν είσαι αναπληρωτής υπουργός του κ. Καμμένου είναι τουλάχιστον θράσος. Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι κρυστάλλινη και ισχύει και σήμερα, όπως τότε που λέγαμε για σύνθετη ονομασία. Εσείς πριν προσχωρήσετε σε ένα αριστερό κόμμα ήσασταν σε ένα κόμμα που έλεγε "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική". Εμείς δεν μιλάμε για το όνομα. Λέμε ότι η συμφωνία είναι το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ. Κεντρικό ζήτημα θέτουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λέμε ότι με την ένταξη τους θα συντηρηθεί ο αλυτρωτισμός. Ούτε ένα αριστερό κόμμα δεν είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, μόνο εσείς», απάντησε ο κ. Παφίλης.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κόμματα εκτός κριτικής» σχολίασε ο κ. Βίτσας, και επέμεινε ότι δεν έγινε καμία διαστρέβλωση

«Είπα ότι το 1992 σώσατε την τιμή της Αριστεράς και τώρα λέτε ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ενός λαού είναι ενάντια, επειδή είναι το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία διαστρέβλωση. Είπατε, και μένω έκπληκτος, ξεπερνώντας το σοβαρό προσωπικό σας ήθος, ότι ήμουν "αναπληρωτής του Καμμένου" περιπαικτικά. Αυτό χαρακτηρίζει κατά τη γνώμη σας τη δική μου πολιτική δραστηριότητα στα λίγο περισσότερα χρόνια από εσάς που βρίσκομαι στο αριστερό κίνημα;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)