to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 12.06.2020

Πολιτική

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Συγχαρητήρια, ρίξατε το καράβι στην ξέρα πολύ πριν την πανδημία» (βίντεο)

Δυόμιση ώρες κράτησε η αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή με επίκεντρο την οικονομία - «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή


Στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας από Τρίτη 2 Ιουνίου απάντησε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μην περιμένει την ύφεση «να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει». 

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω, με τα σχετικά βίντεο, πώς εξελίχθηκε η συζήτηση:

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα: Συγχαρητήρια, ρίξατε το καράβι στην ξέρα πολύ πριν την επιδημία

«Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης»: έτσι ξεκίνησε την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό.


«Κύριε Μητσοτάκη,  ειλικρινά σας αξίζουν συγχαρητήρια», πρόσθεσε, καθώς «Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8, σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με  αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 19!»

«Δημαγωγήσατε σε λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πλειοδοτήσατε σε πράξεις υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας.», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «αταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«αταφέρατε, πολύ πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, να ρίξετε στην ύφεση μια οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης (…) Με δυο λόγια τα κάνατε θάλασσα»

Η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, το 4ο τρίμηνο του 2019 όπως κατεγράφη από τη Eurostat

«Τα κάνατε θάλασσα»

«Και το ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό, γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία παρότι παρουσιάζετε εαυτούς ως άριστους και τεχνοκράτες είστε μέτριοι και αδαείς. Έχετε το ίδιο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρα. Και γιατί είστε ιδεοληπτικοί και εμμονικοί με νεοφιλελεύθερες λογικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά στο κόσμο. Γιατί να δουλέψουν εδώ ; »

«Τα κάνατε θάλασσα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «επιλέξατε να μη διεκδικήσετε δημοσιονομικό χώρο το ‘ 20», , «Δεύτερον, γιατί η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων, Και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης.  Έτσι μετά από πολλά χρόνια δεν έπεσε χρήμα στην αγορά τα Χριστούγεννα».

Στείλατε 2,5 χρόνια πίσω τα μεγάλα έργα

«Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αεροδρόμιο Καστελίου, Μετρό Θεσσαλονίκης και γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.) Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί 2,5 χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης».

«Και ταυτόχρονα», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε χρειάζεται δανεισμό γιατί έχει λεφτά. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση (…)
Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν το κορονοιό. Η αποτυχία σας προηγείται του κορονοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας».

14+0=24

«Και μετά ήρθε η πανδημία. Τι κάνατε ; Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δις. Που είναι; Την είδε κανείς; Κυκλοφορείτε στην αγορά; Που πήγαν τα λεφτά αυτά;
Μα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι για να τα γράφουν ανύπαρκτα μπλογκ και σαιτ φαντάσματα  των βουλευτών, κουμπάρων. Αλλά αληθινά δεν είναι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, και προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δις.,  ενώ 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. 
Σύνολο 14 δις μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων, που προανέφερα. Πως φτάνουμε στα 24 δις; 
Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δις είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση» των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δις μέτρα.

Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα …ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις, για να τα βγάλετε 24 δισ; Ο πατέρας σας, ο Κων. Μητσοτάκης, είχε πει το περίφημα 0+0=14. Εσείς μας λέτε ότι 14+0=24 δις. Αυτή είναι η αριθμητική σας. 

Και να έλεγε κανείς ότι δε σας αφήσαμε λεφτά στα ταμεία. 37 δις αφήσαμε. Τι τα κάνατε; Και τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για λεφτόδεντρα; Δεν δείχνετε στοιχειώδη σοβαρότητα. Δεν ήταν λεφτόδεντρα, ήταν οι κόποι του ελληνικού λαού»

«Να φτιαχτεί δίχτυ προστασίας»


«Επειδή η πολιτική σας είναι αυτή που είναι.  Άτολμη και ανεπαρκής, εμείς βλέπουμε την ανάγκη να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από τη κρίση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο, και επισήμανε: «Εμείς προτείνουμε το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ως μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα

Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας.

Όλοι αυτοί που παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση».

«Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας»

«Σας ρωτώ λοιπόν γιατί δεν επιλέγετε γιατί δεν υιοθετείτε τις προτάσεις μας;», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Στα δημόσια ταμεία λεφτά έχουμε. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται να καλύψει τους όποιους φόβους. ¨Άρα γιατί; Η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε τη κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα».

Χωρίς απαντήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, μόνο ανακοίνωση για δόσεις, δόσεις, δόσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις

Χωρίς να δώσει καμιά ουσιαστική απάντηση σε όσα καταλόγισε στην πολιτική της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του επέλεξε να αναφερθεί στις... δημοσκοπήσεις για την «αισιοδοξία των πολιτών» (!). Στο τέλος δε της παρέμβασής του, ανακοίνωσε όχι κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική του, αλλά αφενός μεν τη γνωστή επέκταση του προγράμματος ΣΥΝεργασία (ενισχύεται με 200 εκατ. και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί αυτή η επιδότηση θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο), την ενοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου - Σεπτεμβρίου σε ένα πακέτο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021,  σε περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος (για τα φυσικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες δόσεις) και σε έκπτωση 2% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα: Παρουσιάσατε εικόνα μια χώρας που δεν αντιστοιχεί σε όσα βιώνει η πλειοψηφία

Να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του. «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.

Η δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

«Αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Παρουσιάσατε τραγική κατάσταση στην οικονομία», είπε εισαγωγικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, και μετά... κούνησε το δάχτυλο στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας: «Έχετε καταλάβει ότι ο πλανήτης περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του '30; Ποιος είπε ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ καλή; Η κρίση είναι παγκόσμια. Αφορά όλους και όλοι θα κριθούμε απολογιστικά. Όλοι κρινόμαστε από τις πολιτικές μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκλεισε δε τη δευτερολογία του, διαψεύδοντας το σενάριο πρόωρων εκλογών: «κ. Τσίπρα, κλείνω με μια αναφορά στον εφιάλτη σας. Δίνετε την εντύπωση ότι ξυπνάτε καθιδρος και λέτε εκλογές. Ηρεμήστε κ. Τσίπρα. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εκλογές. Ο κεντρικός πυρήνας της κεντρικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει. Κάποιες επιμέρους προσαρμογές θα γίνουν. Ευχόμαστε να μπορούμε να έχουμε σημαντικά κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης. Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να δώσουμε όλοι μαζί εκλογικό ραντεβού το 2023».

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κραυγαλέα ψέματα και δύο ένοχες σιωπές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Δεν απάντησε για τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο χθεσινό (11.06.2020) Eurogroup για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου. Και εδώ σιώπησε.

Και μετά τις ένοχες σιωπές, κατέφυγε στα ψεύδη.

§  Δεν εξήγησε πώς, μετά από δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μόλις σε τέσσερις μήνες να βάλει τη χώρα σε ύφεση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, πολύ πριν από τον κορωνοϊό,. Αντίθετα, με λαθροχειρία και ψέματα προσπάθησε να αλλοιώσει ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αρκέστηκε μόνο να παραδεχθεί ότι μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων και τους σπρώχνει στην εκ περιτροπής εργασία.

§  Και για άλλη μια φορά - ως γνωστός, πια, πολιτικός απατεώνας - στη δευτερομιλία του, γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα ανταπάντησης, τον αποκάλεσε ψεύτη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην χθεσινή δήλωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Προς τούτο, επικαλέστηκε την παραπομπή σε προηγούμενη δήλωση του Eurogroup, της 16 Μαρτίου. Αυτή ωστόσο αφορά το 2020, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, και όχι το 2021!

Δεν μας εκπλήσσει. Ως πολιτικός απατεώνας εξελέγη, τάζοντας στον ελληνικό λαό ανάπτυξη 4%. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση πριν από τον κορωνοϊό. Και ως πολιτικός απατεώνας συνεχίζει, οδηγώντας τη χώρα σε νέες δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη.

ΝΔ: «Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή»

«Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή, γι' αυτό αποφάσισαν ότι πρέπει οι απαντήσεις του να συμπληρωθούν από γραπτή ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το τέλος της συζήτησης» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)