to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 19.04.2018

Πολιτική

Σόου Βενιζέλου και ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Θυμήθηκε τα παλαιά χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και φώναζε και άρχισε να χτυπά το χέρι στα έδρανα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από κοντά τον ακολούθησε και η ΝΔ με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Τραγάκη και τον Μάκη Βορίδη - Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Πάνος Καμμένος.


Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ζήτημα της ακυρωθείσας συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών, από την οποία αποχώρησαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκε τα παλιά χρόνια και φώναζε, χτυπώντας το χέρι στα έδρανα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από κοντά τον ακολούθησε και η ΝΔ με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Τραγάκη (και αυτός χτύπησε το έδρανο) και τον Μάκη Βορίδη. Αφορμή για τα επεισόδια που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας να μην μετατρέψει την Επιτροπή Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ζητήσει από το Επιστημονικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της η ακρόαση του κ. Καμμένου για ζήτημα που άπτεται του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο οποίος δύναται να ασκηθεί στην Ολομέλεια.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκείται και από τις Επιτροπές της Βουλής και ότι δεν απαιτείται ιεράρχηση ποιος -Επιτροπές ή Ολομέλεια- έχει προτεραιότητα.

Αν και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε, εκ προοιμίου της συνεδρίασης, ότι ο υπουργός θα κληθεί σε ακρόαση και επεσήμανε ότι το 2008 υπήρξε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς τότε το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ολομέλεια ή σε Τμήμα Διακοπών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου απέκλεισε, όμως, να κληθούν άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, με τους βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που επέμειναν ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά να επεκταθεί και σε πρόσωπα, όπως ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και στην ακρόαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποχωρούν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμειναν ότι δεν μπορεί να κληθούν και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση για αυτήν την υπόθεση διότι δεν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και μετατραπεί εκ του πλαγίου σε Εξεταστική Επιτροπή ή Προανακριτική Επιτροπή. «Εξεταστική δεν θα κάνω! Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν είναι πολιτικό terrain η Επιτροπή Θεσμών» ανέφερε και πάλι η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας: «Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή Θεσμών! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες».

Την πρόταση να μην κληθούν τα μη πολιτικά πρόσωπα ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, δεν συμμετείχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ είχαν αποχωρήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ΚΚΕ είπε να κληθεί ο Π. Καμμένος και αν εκτιμηθεί ότι χρειάζεται να αποφασιστεί αργότερα κλήση και άλλων προσώπων.

Σόου με... γροθιές

Τα αίματα άναψαν όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε από την Επιτροπή να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την κλήτευση ή όχι των υπόλοιπων εμπλεκομένων, εκτός του κ.Καμμένου, υποστηρίζοντας πως «η κλήτευση Παπαδόπουλου δεν υπάγεται στην κοινή λογική, δεν είμαστε ούτε εξεταστική ούτε προκαταρκτική». 

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την οργή της ΝΔ, με τον κ.Τραγάκη να μιλά για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τον Μάκη Βορίδη για «γελοιότητα, κωμωδία και αίσχος». Να σημειωθεί πως οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για «κατάντημα» να κληθεί μόνο ο Πάνος Καμμένος και όχι οι υπόλοιποι αναφερόμενοι στην υπόθεση της πώλησης των βλημάτων, κατηγορώντας την Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρο της Επιτροπής για «κοινοβουλευτικό αυταρχισμό» και χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι. 

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τον κάλεσε τότε να αποχωρήσει αν επιθυμεί, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απαντά σε υψηλούς τόνους «μη μου λέτε εμένα να φύγετε». «Με απειλείτε;», ρώτησε η κ.Χριστοδουλοπούλου, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να υποστηρίζει πως «δεν σε απειλώ, σου ζητώ να με σέβεσαι».

Αναλυτικά διάλογος Βενιζέλου – Χριστοδουλοπούλου:

-Βενιζέλος: Σε κωμωδία ακρόασης του Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση προσώπων δεν θα συμπράξω

-Χριστοδουλοπούλου: Ε, τότε φύγετε

-Βενιζέλος (χτυπώντας το χέρι στο έδρανο): Μην μου λέτε εμένα φύγετε!

-Χριστοδουλοπούλου: Με απειλείτε;

-Βενιζέλος: Δεν σε απειλώ. Αφήστε το μπλαζέ ύφος. Αν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα θα αντιδράσω και εγώ και η μειοψηφία όπως πρέπει

Ακολούθησε ανάλογη αντιπαράθεση με τον Γ. Τραγάκη όταν η Τ. Χριστοδουλοπούλου έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή της:

-Τραγάκης: Είναι παρωδία δεν υπάρχει ψηφοφορία

-Χριστοδουλοπούλου: Κάντε προσφυγή. Εκ πλαγίου εγώ δεν συνεργώ να γίνει Εξεταστική προς χάριν του θεάματος

-Τραγάκης (χτυπώντας το χέρι στο έδρανο): Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

-Βορίδης: Να καλέσετε τον Καμμένο στην Κουμουνδούρου, όχι εδώ. Κωμωδία, γελοιότητα, αίσχος

Ν. Παρασκευόπουλος: Διαρκές bullying

Διαρκές bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Υποστήκατε άδικες επιθέσεις» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Συρίγος. «Εκφράζω τη λύπη μου για αυτό που συνέβη σήμερα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και πρόσθεσε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου δέχθηκε επιθέσεις, αν και άσκησε τον ρόλο της για να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής.


Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, σχολίασαν τα παρακάτω:

  • Η προσπάθεια για μια σοβαρή νομική συζήτηση επί της από 13.3.2018 γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου και για τις αντιφάσεις που αυτή περιείχε σε σχέση με προηγούμενη του έτους 2008 επί του ίδιου θέματος, πυροδότησε ένταση μεταξύ των μελών της Επιτροπής καθόσον η αντιπολίτευση θεώρησε ότι το δικαίωμα της μειοψηφίας υπερτερεί έναντι κάθε άλλου ζητήματος.

  • Η προσπάθεια της Προέδρου, αφού δεν μπορούσε να γίνει οργανωμένη νομική συζήτηση να γίνει πολιτική συζήτηση δεν ευοδώθηκε λόγω της έντασης.

  • Τελικώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής πρότεινε προς ψηφοφορία το ερώτημα αν θα πρέπει να προσέλθουν σε ακρόαση, μόνον ο Υπουργός Άμυνας ή και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες καθώς και ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

  • Ενώ επί τέσσερις μήνες η αντιπολίτευση επικέντρωνε το αίτημά της στην κλήση του Υπουργού Άμυνας, όταν η πλειοψηφία έκανε σαφές ότι η Επιτροπή Θεσμών θα τον καλέσει, αλλά δεν είναι ούτε εξεταστική ούτε Προανακριτική Επιτροπήγια να καλούνται μάρτυρες, και μάλιστα ο Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε ξένη χώρα στη σύμβαση και δεν υπάρχει δυνατότητα υποχρέωσής του να παραστεί, στη σημερινή συνεδρίαση η μειοψηφία επέμενε στην κλήση του Β. Παπαδόπουλου.

  • Μπροστά στην εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας να διενεργηθεί ψηφοφορία, τα μέλη της μειοψηφίας αποχώρησαν, και έτσι η ψηφοφορία έγινε με τα 13 εναπομείναντα μέλη.

  • Το κλίμα της έντασης που με ευθύνη των μελών της μειοψηφίας δημιουργήθηκε από την αρχή της διαδικασίας, δεν αντιστοιχεί ούτε στο γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου «τους δικαιώνει» ούτε ότι ο κύριος Καμμένος θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών. Οι έντονες, απαξιωτικές φραστικές και συκοφαντικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα μέλη της μειοψηφίας, παραπέμπουν σε μια εικόνα σκόπιμης και προσχηματικής πολιτικής αντιδικίας και όχι σε μια επιστημονική συζήτηση για τη διαφάνεια και τα όρια αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας.

Πηγές: Η Αυγή, Στο Κόκκινο, ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)