to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 02.06.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Βουλή: Σφυροκόπημα κατά Βορίδη για την κατάργηση της απλής αναλογικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως προωθείται ένα αντιδημοκρατικά και ακραία καλπονοθευτικό σύστημα


Mε έωλα επιχειρήματα επιχείρησε ο Μάκης Βορίδης να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει τέλος στην απλή αναλογική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται μόνο από τη ΝΔ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.

Ο υπουργός Εσωτερικών από το βήμα της Βουλής απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «επαρκή ηθικώς και πολιτικώς» τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατήγγειλε πως προωθείται ένα αντιδημοκρατικά και ακραία καλπονοθευτικό σύστημα, καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί τον κανόνα του 50+1 για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη.

«Στην εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν  καταργείτε  την απλή αναλογική με το 43% που καθιερώνετε. Το 50%+ 1 καταργείτε.  Καταργείτε τη δύναμη και την εξουσία της πλειοψηφίας και των πολλών του 50% + 1 και τη μεταβιβάζετε στη μειοψηφία και στους λίγους του 43%.

Είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και καλπονοθευτική νομοθετική επιλογή. Είναι μια ακόμη νομοθετική ταλαιπωρία της δημοκρατίας και των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη» υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)