to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 23.10.2018

Πολιτική

Βουλή... ώρα ΔΕΘ

Δίμηνο νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση


Το επόμενο δίμηνο, και με ορίζοντα την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα έρθουν στη Βουλή τα πρώτα θετικά μέτρα έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με δεμένα τα χέρια, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της:

  • Πράσινο φως από την Κομισιόν για την υλοποίηση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού με μέτρα υπέρ της κοινωνίας και χωρίς περικοπή των συντάξεων.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα για τις συντάξεις» ανέφερε χτες ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. «Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εν ευθέτω χρόνω θα έχουμε και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν. Πράγμα το οποίο βυθίζει σε θλίψη τη ΝΔ που βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος περί 4ου άτυπου μνημονίου. Για αυτό και θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς. Αυτό δείχνει και την πολιτική της ένδεια αλλά και αποδεικνύει ότι η ΝΔ δεν έχει καταλάβει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η ΝΔ επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια που για μια ακόμη φορά θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η στρατηγική της αμηχανία είναι πλέον πρόδηλη και πασιφανής» τόνισε.

ΥΠΟΙΚ: Στο 4,14% το πλεόνασμα, με βάση τους όρους του προγράμματος

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017


Ξεκινά η νομοθέτηση στη Βουλή τέλη Οκτωβρίου

Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η απόδοση κοινωνικού μερίσματος στους αδύναμους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών. Η καταβολή αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μέσω συνέντευξης που παραχωρεί στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά. «Η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών της διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους. Πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς θα πρέπει  να καταψηφίσουν:

Το ότι 3.000 εργαζόμενοι του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" μετατρέπονται από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ότι 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο προσωπικό προσλαμβάνονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Το ότι συνεχίζουμε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Το ότι επιδοτούμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

Το ότι μειώνουμε σταδιακά το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με ρυθμό 1% κατ' έτος και μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επί των διανεμομένων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 15% στο 10%.

Το ότι μειώνουμε κατά 33% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατομμυρίων ευρώ και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον μειώνουμε κατά 10% μεσοσταθμικά ή κατά 262,5 εκατ. ευρώ.»

«Τα αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν θα επωμιστούν την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών, από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η μόνιμη καταβολή του 13ο μηνιάτικου. Αν δεν καταστεί φέτος εφικτό τότε θα διανεμηθεί ένα κοινωνικό μέρισμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη» ανέφερε ο Αλ. Φλαμπουράρης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)