to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 16.02.2021

Πολιτική

Βουλή: Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με «δωράκια» στους καναλάρχες - Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για συναινετική διοίκηση στην ΕΡΤ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που δίνει «δωράκια» στους καναλάρχες- Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για διορισμό των διοικήσεων της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να μην προκύπτουν ούτε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε από τα δύο πρώτα κόμματα - Τι τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι Μ. Κάτσης. Ν. Γκαρά, Σ. Φάμελλος, Σία Αναγνωστοπούλου


Τροπολογία για την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσιπρας στην τελευταία ομιλία του στην Ολομέλεια. Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε σήμερα κατά την εν εξελίξει συζήτηση του ν/σ για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής. Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων χαρίζονται 3,5 εκατ. ευρώ σε κάθε καναλάρχη και μειώνεται ο αριθμός των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά δίκτυα από 400, που προβλέπει ο Νόμος Παππά, σε 340)

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως με την προτεινόμενη διάταξη, η επιλογή του προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και των μη αιρετών μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. γίνεται πλέον με απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και όχι με απλή γνωμοδότηση, που λαμβάνεται με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνονται ευρύτερες συναινέσεις, που εγγυώνται ότι στο Δ.Σ. θα επιλέγονται οι βέλτιστοι υποψήφιοι και όχι οι αρεστοί στην εκάστοτε κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η ΕΡΤ Α.Ε. θα λειτουργεί ως δημόσια – και όχι ως κρατική, πολλώ δε μάλλον κυβερνητική – ραδιοτηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κατά τη συζήτηση να τοποθετηθεί επί της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προτίμησε να αποχωρήσει εκνευρισμένος από την Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων οδηγιών προκειμένου αφενός να μην παίξει το βίντεο με το κορωνοτραπέζι του πρωθυπουργού στην Ικαρία και αφετέρου να μην παρουσιάζονται φωτογραφίες του πρωθυπουργού δίπλα στον παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Τάσου Λιγνάδη.

Παραδοχή Λιβάνιου για το χαρτάκι της λογοκρισίας στην ΕΡΤ

«Είτε ήταν απλός βλαξ, είτε ήταν βλαξ προβοκάτωρ αυτός που κόλλησε το περιβόητο χαρτάκι στην ΕΡΤ, η βλακεία του ηττήθηκε», είπε στη Βουλή ο Θοδωρής Λιβάνιος, για να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε φερέφωνο της. Πρόσθεσε ότι «η εικόνα από την Ικαρία έπαιξε στην ΕΡΤ», ξεχνώντας (βολικά) ότι αυτό έγινε κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων των χρηστών των social media και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (διαβάστε αναλυτικά)

Σε σχέση με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Θοδωρής Λιβάνιος αρκέστηκε να πει ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο διορισμού όλων των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, συμπεριλαμβανομένου και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το οποίο προκηρύσσεται η θέση τις επόμενες ημέρες». Για πρώτη φορά, επέμεινε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα απευθείας διορισμών διοικήσεων και θα γίνεται μέσω «ανοιχτής διαδικασίας». 

Μάριος Κάτσης: Άκαιρη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρνει νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των ΜΜΕ

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο νομοσχέδιο που αφορούσε τα ΜΜΕ και την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του κάνοντας λόγο για την άκαιρη πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθώς, την ώρα που μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ένα νομοσχέδιο για την εξυπηρέτηση των ΜΜΕ, όπως τόνισε.

«Κόψατε προληπτικά την Ελλάδα στα δύο, δεν καταφέρατε να κρατήσετε τους δρόμους ανοιχτούς»

Σχολιάζοντας το μπάχαλο που δημιούργησε μια κακοκαιρία που την αναμέναμε εδώ και δέκα μέρες είπε: «κόψατε προληπτικά την Ελλάδα στα δύο, δεν καταφέρατε να κρατήσετε τους δρόμους ανοιχτούς, αφήσατε Σποράδες, Εύβοια, Αττική χωρίς ρεύμα εν μέσω παγετού. Βγαίνει ο κ. Χρυσοχοϊδης, και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, βγαίνει ο κ. Χαρδαλιάς να μας πει ότι το 112 ήταν αχρείαστο γιατί δεν κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές, και βγαίνουν και δημοσιογράφοι να μας πουν ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά. Ωραίο επιτελικό κράτος».

«Αλισβερίσι»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση ΜΜΕ και κυβέρνησης επισήμανε πως, αυτό το αλισβερίσι, που πλήττει την ελεύθερη ενημέρωση, την πολυφωνία και εν τέλει τη Δημοκρατία, το κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού πήρε όλον τον κλάδο των ΜΜΕ, την ΕΡΤ, και το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την εποπτεία του, μοίρασε δωράκια, απαλλαγές και λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ που αυτός ήθελε.

Η προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης από την κυβέρνηση έχει δυστυχώς ορατά αποτελέσματα σύμφωνα με όσα είπε ο Μάριος Κάτσης, τα κανάλια σας λιβανίζουν όλη μέρα, μεγάλα ενημερωτικά sites παίζουν με non paper του Μαξίμου τις ειδήσεις, στην δημόσια ΕΡΤ διορίζεται πρόεδρος ο κ. Ζούλας ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου τύπου του Κ. Μητσοτάκη, και τοιχοκολλώνται ραβασάκια στις πόρτες για να μην παίξουν εικόνες από το φιάσκο της Ικαρίας, ή από την υπόθεση του Λιγνάδη. Συγχαρητήρια για την ανεξαρτησία και την πολυφωνία σας.

«Το 2015 δεν παραλάβαμε καν ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου»

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια έκανε σαν κυβέρνηση στην ΕΡΤ λέγοντας, το 2015 δεν παραλάβαμε καν ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Εμείς την ξανανοίξαμε, αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό της, φέραμε τις υβριδικές υπηρεσίες πρώτοι, κάναμε μυθοπλασία σε δύσκολες εποχές, δώσαμε ρόλο στο μόνιμο προσωπικό της, και αφήσαμε γεμάτα ταμεία.

Ενώ στη συνέχεια ο Μάριος Κάτσης μίλησε για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να οριστεί νέα διοίκηση στη δημόσια τηλεόραση, με διακομματική συναίνεση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σας κάλεσαν να αποπέμψετε τον κ. Ζούλα, και να οριστεί νέα διοίκηση με διακομματική συναίνεση, και αυτή η πρακτική να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σας καταθέσαμε σχετική τροπολογία. Απαντήστε στην πρότασή μας για να βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα.

Σχολιάζοντας τη θέση της χώρας ως προς την ελευθερία του τύπου και την δυσπιστία των πολιτών προς τα ΜΜΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται σε μελέτη των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, σε έρευνα του διεθνή οργανισμό Pew, και σε αναφορά του Reuters Institute Digital News, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε πως, είναι πραγματικά απογοητευτική αυτή η κατάσταση, ειδικά εάν αναλογιστούμε όσα προσπάθησε και πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς ανεβάσαμε τη χώρα στην κατάταξη ως προς την ελευθερία του τύπου, από τη θέση 99 του 2014, στη θέση 65 το 2019.

Για τη μείωση των εργαζομένων στα κανάλια

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και ασκώντας κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι, μειώνετε τον απαιτούμενο αριθμό των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια από τους 400 στους 340, προωθείτε την ελαστικοποίηση της εργασίας και τους μεταφερόμενους εργαζομένους. Χαρίζετε ουσιαστικά σε κάθε κανάλι, από 3,45 εκ. € που αντιστοιχούν στη δόση του 2020 για την άδεια συχνοτήτων. Στα γαλάζια στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανεβάζετε τους μισθούς τους, στα επίπεδα του Αρεοπαγίτη. Με έναν τίτλο θα έλεγα, ότι ξηλώνετε πόντο πόντο το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, με σκοπό να εξαγοράσετε την πολιτική τους στήριξη. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στέκονται απέναντι σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αναγκάσατε μέχρι και τους καναλάρχες να βγουν απέναντι στις πονηριές που προσπάθησε να φέρει αρχικά ο κ. Πέτσας.

Ως προς το Α΄ μέρος του νομοσχεδίου που αφορούσε την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας κάλεσε με ανακοίνωση να αποσύρετε τη διάταξη του άρθρου 8, καθώς ο θολός τρόπος που ήταν διατυπωμένη άνοιγε κερκόπορτες λογοκρισίας και ποινικοποίησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα οπτικοακουστικά έργα. Οι καλλιτέχνες σωστά αντέδρασαν και βγήκαν στο δρόμο, γιατί κανένας δεν σας έχει εμπιστοσύνη. Τώρα βλέπουμε ότι φέρνετε τροποποιήσεις για αυτό το θέμα, που σύμφωνα με τα λεγόμενα σας δεν υφίσταται καν.

Σχετικά με την ετήσια οικονομική συνεισφορά των πλατφορμών τύπου NETFLIX, τόνισε πως, ζητήσαμε να αυξήσετε το 1,5% του κύκλου εργασιών που αφορά στη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, στο 4%-5%, και να δώσετε αυτούς τους πόρους στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και όχι στο ΕΚΟΜΕ. Δεν το κάνατε.

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον χώρο των media λέγοντας, εμείς πιστεύουμε ότι η ενημέρωση είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες πλουραλιστικά, χωρίς λογοκρισία και χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ενίσχυση των ΜΜΕ από την Πολιτεία, ειδικά σε περιόδους πανδημίας, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, καθολικότητα και με προϋπόθεση την διασφάλιση των ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ζητάμε να προχωρήσει η αδειοδότηση των πειρφερειακών σταθμών και των ραδιοφώνων, και να μην αναβάλλεται λόγω πολιτικής δειλίας. Απαιτούμε ένα συνολικό σχέδιο στήριξης και διαφάνειας στον χώρο των ΜΜΕ ώστε να θωρακιστεί ο τύπος από φαινόμενα χειραγώγησης.

Κλείνοντας την ομιλία του και αναδεικνύοντας την κοινωνική αναγκαιότητα για πολιτική αλλαγή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, όσο η απόσταση ανάμεσα σε μιντιακό matrix και πραγματικότητα θα μεγαλώνει, τόσο το αίτημα της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση και δημοκρατικές τομές θα φουντώνει.

Ν. Γκαρά: «Μπόνους σε κανάλια και στελέχη της ΕΡΤ φέρνει ο νέος νόμος Λιβάνιου»

«Η κυβέρνηση επιλέγει εν μέσω πανδημίας να φέρει ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων για τους λίγους ισχυρούς, που έχουν φτιάξει ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης», ανέφερε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ΜΜΕ, η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η βουλευτής Έβρου, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάργηση του πλαφόν των 400 εργαζομένων σε κάθε κανάλι, που είχε προβλεφθεί από τον «Νόμο Παππά» και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατέκρινε τα δωράκια που συνεχίζονται προς τους καναλάρχες και περιλαμβάνονται στον νόμο που κατέθεσε η ΝΔ, όπως η έκπτωση αναδρομικού χαρακτήρα σε ποσοστό 98,6%, που ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τη δόση για την απόκτηση άδειας, τη στιγμή μάλιστα που οι καναλάρχες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 44 εκατομμύρια από την κυβέρνηση μέσα από τις λίστες Πέτσα.

Επιπλέον τόνισε πως με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα να δοθούν άδειες συνδρομητικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου χωρίς διαγωνιστική διαδικασία για έως και 15 χρόνια, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες «κλειστής αγοράς» με έντονα χαρακτηριστικά καρτέλ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για την απελευθέρωση των αμοιβών και των μπόνους για τα γαλάζια στελέχη που έχουν κατακλύσει την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Συμπληρωματικά η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τον διορισμό της Διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με συναίνεση, διαφάνεια και απευθείας λογοδοσία στο κοινοβούλιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «ραβασάκια» και στα έντονα φαινόμενα λογοκρισίας που παρατηρούνται στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση - και αλλού -  το τελευταίο διάστημα.  

«Η ΝΔ, νομοθετώντας χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ, επιδιώκει ουσιαστικά, μέσα από μία σχέση διαπλοκής, να εξαγοράσει στήριξη για να κρατηθεί στην εξουσία» σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν. Γκαρά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλο κόστος, τόλμησε κι έβαλε τάξη στο αρρύθμιστο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, βάζοντας τέλος στη λογική του «τζάμπα». Εσείς επαναφέρετε το «δεν πληρώνω» των καναλαρχών από την πίσω πόρτα. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα σε μια εποχή ασυδοσίας η οποία έχει καταδικαστεί από την κοινωνία. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με κραυγαλέες εξυπηρετήσεις».

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση εξαγοράζει με δημόσιο χρήμα τη στήριξη των καναλιών


«Το σύστημα εξουσίας μέσα και γύρω από το Μαξίμου είναι υπεροπτικό, κυνικό, αλαζονικό και προκλητικό. Με αυτό το νομοσχέδιο εξαγοράζει τη στήριξη των καναλαρχών, ενώ ταΐζει παράλληλα τα δικά του παιδιά που, προφανώς, δεν μπήκαν στην ΕΡΤ με ΑΣΕΠ. Εξαγοράζει τη σιωπή και τη φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για να καλύψει την αδυναμία της πολιτικής της που στηρίζεται στο φόβο και στα ψέματα. Και επιβιώνει παραβιάζοντας τους δημοκρατικούς κανόνες και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Αυτό επιβεβαιώνετε σήμερα», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο.

Στάθηκε συγκεκριμένα στους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου:

-        Στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μικρής κάστας των μιντιαρχών

-        Σε απολύσεις και υποβάθμιση της εργασίας στα ΜΜΕ

-        Στην ενίσχυση της διαπλοκής της κυβέρνησης Μητσοτάκη με συμφέροντα

-        Στη φίμωση της ενημέρωσης

-        Στη μετατροπή της ΕΡΤ σε μηχανισμό προπαγάνδας και αναπαραγωγής ανακριβειών και παραπληροφόρησης

-        Στην τακτοποίηση κι άλλων «γαλάζιων» παιδιών, με παχυλούς μισθούς, και στη δημόσια τηλεόραση, όπως συνέβη και με στον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) και τη ΔΕΗ

«Χαρίζετε τη δόση της τηλεοπτικής άδειας του 2020 στους καναλάρχες, κάνοντάς τους 98,6% έκπτωση, από 3,5 εκατ. ευρώ στις 50.000 χιλιάδες ευρώ, με λεφτά όμως των πολιτών και βάζετε δώρο και μια συνδρομητική άδεια για να μάς γυρίσετε ξανά στις εποχές του χρυσού τριγώνου της εξουσίας: Κανάλια-Χρήμα-Κυβέρνηση και πολιτικοί» σημείωσε στη συνέχεια.

«Οδηγείτε σε απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών με την κατάργηση προβλέψεων του νόμου Παππά, τον οποίο τόσο πολεμήσατε, ενώ διασφαλίζετε υπέρογκες αμοιβές για τα δικά σας παιδιά, τα γαλάζια παιδιά στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό πρακτορείο. Όμως, εκτός από τις ιδεοληψίες και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, αντιμετωπίζετε την πολιτική επιφανειακά, αποσπασματικά και αντιεπιστημονικά, με μοναδικό γνώμονα το εκλογικό όφελος και την τακτοποίηση κολλητών, κάτι που καθιστά αδύναμη τη χώρα και την απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των καναλαρχών αλλά, δεν κάνει το ίδιο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, των εμπόρων, των επαγγελματιών των βιοτεχνών, των επιστημόνων που εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον τους. «Τη φωνή τους και την αγωνία τους πνίγετε με τη λίστα Πέτσα, την απόπειρα φίμωσης των ΜΜΕ που επεκτείνατε και στην ΕΡΤ. Λογοκρισία στην ΕΡΤ για το τραπέζωμα στην Ικαρία, που δεν έπαιξε πουθενά αλλά όλοι είδαμε αναρτημένη στα social media, την «εντολή» που απαγόρευε στους δημοσιογράφους και παραγωγούς της ΕΡΤ να αναπαράξουν οπτικοακουστικό υλικό από το Ικαριώτικο κορωνογλέντι με συμμετέχοντα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως και οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τον κύριο Λιγνάδη με τον κύριο Μητσοτάκη. Και μαζί με τη λογοκρισία υπηρετείτε και τη διαστρέβλωση της αλήθειας αφού, παρουσιάσατε πολλαπλώς στην ΕΡΤ κεντρικά στελέχη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ως ακομμάτιστους φοιτητές για να δικαιολογήσετε το νομοσχέδιο αστυνομοκρατίας των ΑΕΙ των Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ώστε η Διοίκηση της ΕΡΤ να ορίζεται με αυξημένη πλειοψηφία, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για να κάνει το πολιτικό σύστημα μια υπέρβαση αναγκαία για να κυριαρχεί στην ΕΡΤ η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι πιάνουν τόπο τα χατίρια της κυβέρνησης, αφού τα ΜΜΕ κράτησαν ιδιαιτέρως  χαμηλούς τόνους για τη σημερινή κακοκαιρία, ενώ αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση η Μήδεια θα ήταν Αρμαγεδδών και η καταστροφολογία θα είχε ξεκινήσει πριν τα φαινόμενα.

Και δήλωσε: «Μάς οδηγείτε σε ένα σκοτεινό μέλλον. Η στρατηγική σας, σε μεγάλο βαθμό, περιγράφεται από αυτό που ο Κόλιν Κράουτς περιγράφει ως μεταδημοκρατικό καθεστώς. Όταν οι οικονομικά ισχυροί χρησιμοποιούν εργαλεία με τα οποία επιβάλλουν την ισχύ τους, η πολιτική και η κυβέρνηση επανέρχονται στον έλεγχο των προνομιούχων ελίτ με έναν τρόπο που χαρακτηρίζει την προδημοκρατική εποχή».​

Σία Αναγνωστοπούλου: Έχουμε καταστολή, λογοκρισία, προπαγάνδα από το πρωί ως το βράδυ και επιχειρήθηκε προληπτική λογοκρισία ακόμα και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες

«Άκουσα πολλά για την ΕΡΤ. Φαίνεται ότι θέλουμε να επιβάλλουμε γενική αμνησία στην κοινωνία. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ ήταν κλειστή με ευθύνη κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή. Ήταν κλειστή λοιπόν, και οι εργαζόμενοι ήταν στο δρόμο. Έπρεπε να συγκροτηθεί η δημόσια τηλεόραση, δηλαδή το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να έχουν δημόσια τηλεόραση», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, και πρόσθεσε: «Αν λοιπόν τα πράγματα δεν έγιναν όσο καλά θα θέλατε, τότε η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα. Τα 4/5 της Βουλής να αποφασίζουν –όχι να γνωμοδοτούν- για την διοίκηση της ΕΡΤ, είναι το μεγάλο βήμα που μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Διαφορετικά όλες οι άλλες συζητήσεις πέφτουν στο κενό».

Η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε αναλυτικότερα:

«Πάλι, εν μέσω πανδημίας αλλά και με καιρικές συνθήκες για τις οποίες δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη –η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο- η κυβέρνηση νομοθετεί. Και νομοθετεί όχι κάτι υπερεπείγον που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες, αλλά ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται πάλι να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό χαριστικά και να ενισχύσει την καταστολή. Και λέω ότι νομοθετείτε ενώ τα γραφεία της Βουλής έπρεπε να είναι κλειστά και οι βουλευτές να μην έχουν πρόσβαση. Άκουσα ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ποτέ δεν κάνει καταστολή και προπαγάνδα. Εγώ από εδώ έχω να πω ότι την Παρασκευή δεν μπόρεσα να μπω στο γραφείο μου εμποδιζόμενη από έναν αστυνομικό που προφανώς είχε εντολές. Δεν είναι θέμα δικό του, είναι θέμα της φυσικής του ηγεσίας. Αν λοιπόν, την ώρα που νομοθετεί η Βουλή ο βουλευτής δεν μπορεί να μπει στο γραφείο του και εμποδίζεται από τον αστυνομικό, ενώ πολύς κόσμος δουλεύει κανονικά και κυκλοφορεί με τα ΜΜΜ, αναρωτιέμαι τι θα γίνει στα πανεπιστήμια με την αστυνομία εκεί.

Άκουσα επίσης ότι δεν έχουμε προπαγάνδα και στέρηση του λόγου και της ενημέρωσης από τη ΝΔ. Τώρα εδώ καγχάζει το πανελλήνιο, με τα ραβασάκια «μην δείξετε τον Πρωθυπουργό στην Ικαρία, μην δείξετε τον κ. Λιγνάδη με τους φίλους». Και αυτά σε μία στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά στο ελληνικό θέατρο. Και εγώ θέλω να χαιρετήσω τη θαρραλέα στάση όλων αυτών των γυναικών και βεβαίως των ανδρών που έχουν δημιουργήσει κίνημα για κάθαρση όχι μόνο στο χώρο του θεάτρου αλλά όλης της κοινωνίας. Αντί λοιπόν να το επικροτήσουμε αυτό, κάποιοι φροντίζουν να δημιουργήσουν συγκάλυψη. Για μένα –και θα το πω με τον πιο επίσημο τρόπο- η κ. Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί ή να την παραιτήσει ο Πρωθυπουργός. Αποτελεί πια σκάνδαλο, ένα κίνημα που δημιουργείται προσπαθεί το καλύψει, να πατήσει από πάνω.

Δεν θα πω για τις σκαναδαλώδεις ρυθμίσεις για τα κανάλια, τα είπε η εισηγήτριά μας αλλά να υπενθυμίσω, γιατί και εδώ χάνουμε την μνήμη μας σιγά σιγά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που διά νόμου επέβαλλε στα κανάλια να πληρώνουν επιτέλους αυτό που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο είναι προφανές. Δηλαδή για αδειοδότηση. Και τώρα έρχεστε με χαριστικές διατάξεις για να δώσετε δώρα στα κανάλια, τα οποία χρησιμοποιούν την προπαγάνδα αφού έχουν πληρωθεί βεβαίως σε αίσχιστο βαθμό.

Θα έρθω στις δύο διατάξεις που θέλω να αναφερθώ. Άρθρο 8: είπε ο κ. Λιβάνιος ότι νομοθέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι κ. υπουργέ δεν νομοθετήσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλο είναι αποδέχομαι μία Οδηγία και άλλο την ενσωματώνω στο Εθνικό Δίκαιο, όπου πρέπει, πραγματικά, να δω τις ανάγκες της κοινωνίας της δικιάς μου, του Εθνικού Δικαίου κ.λπ. Αν νομοθετούσατε σωστά και με διαφάνεια γιατί υποχρεωθήκατε μετά το κίνημα του κόσμου του πολιτισμού, να πάρετε πίσω τη διάταξη και να πείτε ότι θα κάνετε τροποποιήσεις; Υπήρχε προληπτική λογοκρισία και αυτό μπορεί να περάσει. Έχουμε καταστολή, λογοκρισία, προπαγάνδα από το πρωί ως το βράδυ και επιχειρήθηκε προληπτική λογοκρισία ακόμα και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες. Εδώ όμως δεν αφορά μόνο τους μουσικούς και τους δημιουργούς, αφορά όλη την κοινωνία. Είπατε ότι θα φέρετε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Τις είπατε. Εγώ δεν έχω δει τίποτα γραπτώς, για να δω αν συμφωνώ ή όχι. Μέχρι τώρα ξέρω ότι έχει μετατεθεί η ευθύνη στους παρόχους. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστή νομοθέτηση, γιατί το να μετατίθεται η ευθύνη στους παρόχους, σημαίνει ότι και εκεί θα έχουμε λογοκρισία και δεν θα μπορούν τα έργα να ανεβαίνουν. Σε ποιον τομέα κιόλας; Στον τομέα του Πολιτισμού, ο οποίος έχει πληγεί βάναυσα σε όλο το διάστημα της πανδημίας.

Ένα τελευταίο σημείο που αφορά την διάταξη για την απόδοση του 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών από τους αλλοδαπούς παρόχους σε οπτικοακουστικά έργα, ή εναλλακτικά στο ΕΚΟΜΕ. Και πάλι έχουμε κακή νομοθέτηση. Με τον προηγούμενο υπουργό είχε προβλεφθεί ότι το 1,5% από τα τηλεοπτικά μέσα θα αποδιδόταν στο ΕΚΟΜΕ και όχι στο ΕΚΚ. Ήρθε ο κ. Γεραπετρίτης και με μία μεσοβέζικη λύση δίνει το 1,5% από τις πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου στο ΕΚΟΜΕ και το 1,5% από τα τηλεοπτικά μέσα στο ΕΚΚ. Πάλι καμία εθνική στρατηγική γι΄ αυτό που λέγεται ελληνικός κινηματογράφος. Παύει πια να έχει ορατότητα η κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας, ορατότητα στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πλαίσιο. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τις αντιδράσεις των ελλήνων σκηνοθετών , κινηματογραφιστών κλπ. Φαίνεται από την αντίδραση της Ομοσπονδίας των Ευρωπαίων Σκηνοθετών, η οποία αριθμεί 20.000 μέλη και με επιστολή τους λένε ότι αυτή η διάταξη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική κινηματογραφία. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη αυτή και να δημιουργήσουμε μία εθνική στρατηγική για την κινηματογραφική παραγωγή εν γένει».

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)