to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 23.10.2015

πηγή: Η Αυγή

Πολιτική

Βουλή: Κενά στα πόθεν έσχες περίπου 60 πολιτικών προσώπων

Υπό έλεγχο παραμένουν οι υποθέσεις Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Χαϊκάλη και Μητρόπουλου από την Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Γιώργος Βαρεμένος. Συνολικά έχουν βρεθεί 50 – 60 πολιτικά πρόσωπα που έχουν κενά και τους εστάλη επιστολή ώστε εντός 10 ημερών να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις.



Σχετικά με το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη προέκυψε ότι, όπως ο υπουργός έχει παραδεχθεί, δεν είχε περιληφθεί στο πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και έγινε οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση. Το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) που θα δημοσιευθεί το ποσό. Ωστόσο η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να συντάξει Έκθεση και να επεκτείνει τον έλεγχο και με δεδομένο ότι υπάρχει παράλειψη για το πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) ερευνάται αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός, δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.

Αναφορικά με την κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, επισημάνθηκε ότι η μεταβίβαση της εταιρείας του περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2015 (χρήση 2014) που ακόμη δεν έχει ελεγχθεί. Η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Επιπλέον μετά την καταγγελία Θεοχάρη ότι η εταιρεία είχε διαθέσιμα ρευστό 1 εκατ. ευρώ η Επιτροπή αποφάσισε να επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της κατασκευαστικής επιχείρησης πριν από την κατάθεση του πόθεν έσχες του Αλ. Φλαμπουράρη.

Όσον αφορά την offshore του Παύλου Χαϊκάλη, διαπιστώθηκε ότι  εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν αυτά είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και αν έχουν φορολογηθεί. Η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρείες από το 2003 δεν θεωρούνται offshore, αλλά ευρωπαϊκές, ακόμα και αν λειτουργούν ως offshore. Το συμπέρασμα, είπε ο Γ. Βαρεμένος, είναι πως ο Π. Χαϊκάλης «δεν ήταν μέτοχος, αλλά είχε συμβληθεί» και έτσι «καταλήξαμε ότι θέμα offshore δεν υπάρχει».

Το τέταρτο πολιτικό πρόσωπο με «προβληματικό» πόθεν έσχες είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Όμως η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε, διότι «η υπόθεση έχει πάει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Από εδώ και πέρα η προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012), περίοδος για την οποία έχει γίνει ανάθεση από τη Βουλή. Για τα πόθεν έσχες των επόμενων ετών θα γίνει νέα ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές. Ο Γ. Βαρεμένος εξήγησε πως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι ότι η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε πρώτη φορά τον Αύγουστο και συνολικά έκανε τρεις συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία έγινε μετά τις εκλογές.

Ακόμη είπε ότι θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συνάντηση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)