to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 17.09.2020

Πολιτική

Βουλή: Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου συμπεριλήφθηκαν και οι τροπολογίες για τον ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά, το σκανδαλώδες άρθρο για τις διοικήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών και το πρόγραμμα «κινήτρων σε επιχειρήσεις με μειώσεις μη μισθολογικού κόστους».


Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις»

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τη ΝΔ ενώ όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν. Το ίδιο και στο επίμαχο άρθρο που αφορά τα όρια ηλικία και θητείας των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών.

Η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά και το πρόγραμμα κινήτρων σε επιχειρήσεις με μειώσεις μη μισθολογικού κόστους όπου μπορεί να οδηγήσει ως κίνητρο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Η πολύωρη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου κινήθηκε σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους βουλευτές της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Π. Σκουρλέτης: Στήνετε κομματικό κράτος στον χώρο του αθλητισμού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, στην κυρίως ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το Σ/Ν «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», επεσήμανε τα εξής (διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο με αναλυτικότερα σημεία):

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης. Πάτε λοιπόν, να στήσετε εκ νέου ένα κομματικό κράτος, ελεγχόμενο κράτος. Πάτε να κάνετε αυτό που ακούστηκε από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μέσα στην αίθουσα. Να ποδηγετήσετε τον αθλητικό χώρο. Δεν σας νοιάζουν πιο ουσιαστικές πλευρές, όπως είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

«Αλήθεια,  κ. υπουργέ, γιατί θέλετε στις εκλογές των σωματείων, 45 ημέρες να ελέγχετε τους εκλογικούς καταλόγους; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή, αν όχι αυταρχισμός, συγκεντρωτισμός, προσπάθεια ελέγχου;». «[...] Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αυτοδιοίκητο, τι σχέση έχουν με τη σχετική αυτονομία των διάφορων χώρων και του αθλητικού χώρου συγκεκριμένα; Καμία».

Η επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ώρες εδώ στην αίθουσα, από την FIFA, είναι μια σοβαρή προειδοποίηση. Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος ανάμεσα στις φατρίες των συμφερόντων. Μας ενδιαφέρει μια αποτελεσματική, μια χειραφετημένη λειτουργία των σωματείων, των ομοσπονδιών και των διοικήσεων.

Ξέρετε κάτι κ. υπουργέ; Έχετε ακούσει για το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών “ΦιλόΔημος ΙΙ” που είχε συγκεκριμένη Πρόσκληση και πολλοί Δήμοι μάλιστα είχαν υποβάλει και προτάσεις, για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων από την Αυτοδιοίκηση; Πάντοτε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία  Αθλητισμού; Ξέρετε πόσες από αυτές τις αιτήσεις είναι αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα; Για ρωτήστε τον συνάδελφό σας τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατεδάφισε το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα στην Αυτοδιοίκηση που είχε υπάρξει τα τελευταία είκοσι χρόνια, το «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», για να  αλλάξει το όνομά του, να μην εμφανίζει τη νέα δανειακή σύμβαση -διότι είναι η ίδια με αυτήν που είχαμε κάνει εμείς- και να μένουν σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή εκατοντάδες έργα κρίσιμα, που αφορούν υποδομές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και μία απ’ αυτές αφορά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι υπηρετούμε την ανάγκη των νέων ανθρώπων για αθλητισμό; Δεν άκουσα τίποτα γύρω απ’ αυτό. Προφανώς, δεν θα έχετε ενημερωθεί.

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Στο θέμα της γυναικείας ποσόστωσης. Ο ίδιος, μάλιστα, ανερυθρίαστα τον προηγούμενο Νοέμβριο είχατε πει ότι πρόκειται για ιδεοληψία η απλή αναλογική και οι ποσοστώσεις. Δεν το επαναλαμβάνετε αυτό, να καταγραφεί και στα Πρακτικά, πέρα από τη συνέντευξη που είχατε δώσει τότε; Ιδεοληψία είναι κάτι το οποίο ως πρακτική, ως μέσο, έχει βοηθήσει στο να στηρίξει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε μια σειρά θεσμούς σε όλη την Ευρώπη σήμερα; Τι είδους στερεότυπα θέλετε να αναπαράγετε αυτή τη στιγμή; Τι αναχρονισμός είναι αυτός;  Κι ερχόσαστε υποκριτικά και λέτε  “βεβαίως, να υπάρχει ποσόστωση, αλλά ως προς τις υποψηφιότητες”».

Διαβάστε αναλυτικότερα για την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εδώ.

Θ. Μωραΐτης: Το Αθλητικό Νομοσχέδιο έγινε μια υπόθεση λίγων, αρεστών και διευθετήσεων

Ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Αθλητικού Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ότι «η μάχη που δίνεται σε αυτή τη συζήτηση, υπερβαίνει τα αθλητικά δεδομένα» και συμπλήρωσε πως «αποτελεί μια ύψιστη πολιτική ευθύνη». Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο, και το βίντεο της παρέμβασης Μωραΐτη.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιμένει σε διατάξεις που δεν έχουν λογική και κυρίως είναι πάνω από όλα πολιτικές, όπως ο αποκλεισμός προσώπων και η εκδίωξη από αιρετές θέσεις». Χαρακτήρισε αυτό το ζήτημα «βαθιά πολιτικό, μια αισχρή, αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική».

«Η ουσία του ν/σ που συζητούμε δεν είναι το μητρώο εγγραφής των αθλητικών σωματείων, δεν είναι η ειδική αθλητική αναγνώριση, δεν είναι καν κάποιες τακτοποιήσεις ή εξυπηρετήσεις», υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης, συμπληρώνοντας:  «Η ουσία του ν/σ αφορά στον πυρήνα του αθλητισμού και ολόκληρη την πυραμίδα του».

«Κι, ενώ αφήνει απέξω την ΕΟΕ και το Ποδόσφαιρο, γιατί αυτά καίνε, πατώντας πάνω σε πραγματικές παθογένειες διαχρονικές, επιτίθεται στο αθλητικό Σωματείο, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες με σκοπό να κατακτήσει τη κορυφή, που δεν είναι άλλη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», ανέφερε εμφατικά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «αναστέλλοντας τα καταστατικά των φορέων, καθιερώνονται μέτρα, που παραβιάζουν κάθε έννοια αυτονομίας και δημοκρατίας του σωματείου, της Ένωσης, της Ομοσπονδίας και που κινούνται οριακά εντός συνταγματικού πλαισίου».

Ο κ. Μωραΐτης έψεξε τον Υφυπουργό ότι «πάει να χτίσει νέα τζάκια στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και πελατεία, που θα τον χειροκροτεί για να την εξυπηρετεί».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο βουλευτής απευθύνθηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας:

«Αν θέλατε πραγματικά να συγκρουστείτε με το κακό παρελθόν, να σπάσετε το απόστημα των “δημογερόντων”, όπως το αποκαλείτε αν θέλατε να πνεύσει νέος άνεμος και να εισέλθουν νέες και νέοι στο αθλητικό κίνημα δε θα επιλέγατε αυτό το εκλογικό σύστημα θα επιλέγατε την απλή αναλογική».

Διαβάστε ακόμα:

  1. Θ. Μωραΐτης για το αθλητικό νομοσχέδιο: Εργαλειοποιούνται οι αθλητές για πολιτικά συμφέροντα

  2. Ρ. Χρηστίδου: Ο αθλητισμός χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση και όχι το να έρθει στα κομματικά μέτρα της ΝΔ

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)