to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 26.05.2021

Πολιτική

Ήττα της κυβέρνησης στη Βουλή - Δεν πέρασε το σχέδιο νόμου για αλλαγές στο πλαίσιο της ψήφου ομογενών

Νωρίτερα ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Το νομοσχέδιο εισήχθη χθες, Τρίτη, στη Βουλή και η συζήτηση του ολοκληρώθηκε σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε καθώς, όπως αναμένονταν, δε συγκέντρωσε τις απαραίτητες 200 ψήφους. Η ΝΔ έσπασαν τη διακομματική συμφωνία που πέτυχε ο πρ. υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη.


* Διαβάστε ακόμη:

Νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφιση του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές έναντι 23 κατά, σε σύνολο 213.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Έντονος o εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με μία δήλωση 614 λέξεων και με συκοφαντική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τη βαριά ήττα της κυβέρνησης για τη ψήφο αποδήμων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εμφανή πανικό, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «μικρόψυχο κομματικό συμφέρον», ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έσπασε τη διακομματική συμφωνία του 2019. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με αφορμή τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί η ίδια.

Βέβαια αυτό που δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι ο ίδιος είχε προαναγγείλει τα «εκλογομαγειρέματα» Βορίδη ήδη από τις 22 Μαρτίου, δείχνοντας ότι η κίνηση της ΝΔ ήταν προμελετημένη. Ωστόσο, για άλλη μία φορά δεν της βγήκε, με αποτέλεσμα τον έντονο εκνευρισμό του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σήμερα, δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα.

Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη γίνει ένα σοβαρό βήμα: Προ 15 μηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν να διευκολυνθούν, επιτέλους, οι απόδημοι να ψηφίζουν από όπου βρίσκονται. Για να υπάρξει, όμως, συναπόφαση όλων των δυνάμεων, η κυβέρνηση δέχτηκε, τότε, να τεθούν οι προϋποθέσεις της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Η κυβέρνηση δεν προέταξε κανέναν όρο. Αυτοί ήταν απαίτηση της αντιπολίτευσης. Υποχώρησε, όμως, στο όνομα της συναίνεσης για τον υπέρτερο σκοπό. «Δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον. Και αντί για ένα σημαντικό βήμα από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα γινόταν ποτέ». Αυτά ήταν τα λόγια μου μέσα στη Βουλή. Και ισχύουν και σήμερα.

Μεσολάβησαν, ωστόσο, δηλώσεις εναντίον των περιορισμών -και μάλιστα από την αρμόδια για τον απόδημο Ελληνισμό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζοντας, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η εθνική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση κατέθεσε νέο νόμο για την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των εκτός επικράτειας συμπατριωτών μας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Με την προσδοκία ότι θα ψηφιζόταν κι αυτός από τα 2/3 των βουλευτών, ώστε να ισχύσει αμέσως.

Αλίμονο, όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ξανά ψέματα, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες και πρώτα απ’ όλους όσους ζουν μακριά απ’ την πατρίδα: Αυτούς που μόχθησαν και πρόκοψαν με τη σκέψη σ’ αυτήν. Τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που την τιμούν στο εξωτερικό. Εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά και τους φοιτητές μας που σπουδάζουν για να επιστρέψουν. Όλους εκείνους, δηλαδή, που ανήκουν στη χώρα. Γι’ αυτό και τους ανήκει το δικαίωμα να έχουν λόγο γι’ αυτήν.

Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, σήμερα, την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι.

Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες.

Δεν αιφνιδιάζομαι, αλλά λυπάμαι για την εξέλιξη. Ο Ελληνισμός μένει οικουμενικός ακριβώς γιατί διατηρεί ακατάλυτους τους δεσμούς του με την εθνική εστία. Και η συμμετοχή του στη δημόσια ζωή της χώρας αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα της ίδιας της εξέλιξης της. Είναι λάθος, συνεπώς, με την αποκλειστική ευθύνη μιας πολιτικής δύναμης, η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας να θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Ιδίως, σε μία συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της πατρίδας μας.

Ας είναι. Αφήνουμε πίσω την οπισθοδρόμηση, κοιτώντας μπροστά. Καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά σε τροχιά ανάκαμψης, θέλει δίπλα της όλα τα παιδιά της. Και οφείλει να τα τιμά χωρίς διακρίσεις και τεχνητά εμπόδια. Γι΄αυτό, τώρα, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η κυβέρνηση θα κάνει το παν για την αξιοποίηση και τη διεύρυνσή τους. Ζητά, όμως, και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. Ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο.

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την προσπάθεια παραπληροφόρησης παρά το ναυάγιο»

«Εμείς την ίδια στάση είχαμε ανέκαθεν. Αποδεχθήκαμε ως αναγκαίο συμβιβασμό την ενδιάμεση πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων, η οποία ναι μεν δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, βέλτιστη πρακτική, αλλά αποτελεί εναλλακτικό ευρωπαϊκό μοντέλο», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη (αναλυτικά)

«Πυροτέχνημα» από τη ΝΔ

Όπως σημείωνε η Αυγή, επρόκειτο για πυροτέχνημα της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες κατά το Σύνταγμα 200 θετικοί ψήφοι προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ούτε φυσικά και οι απαραίτητες συναινέσεις από τα κόμματα τα οποία είχαν επιτύχει συμφωνία μόλις το 2019 την οποία και υπερψήφισαν. Κατά τη συζήτηση ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, αποδεικνύοντας την υποκρισία της ΝΔ.

«Η ΝΔ ενδιαφέρεται για τα στενά κομματικά της συμφέροντα»

Για εκλογικά παιχνίδια σε βάρος των ομογενών μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η ΝΔ «δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά για τα στενά κομματικά της συμφέροντα» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο για το εγχείρημα αυτό οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, ως παράδειγμα της υποκρισίας της ΝΔ, σε δηλώσεις του γραμματέα Αποδήμων του κόμματος, κατά τις οποίες, «Η Κυβέρνηση δεν προτείνει να μετέχουν Έλληνες τρίτης γενιάς που δεν είναι Έλληνες πολίτες και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, μας λένε(ο ΣΥΡΙΖΑ), για τους Portokalos και για τη θεία από το Σικάγο, ξεχνώντας ότι δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο».

Αυτό αποτελεί, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κλασικό παράδειγμα οργουελικής διπλολαλιάς της ΝΔ και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Ως προς τους αποδήμους, γιατί, προφανώς, δεν αποκαλεί «Πορτοκάλος» και «θείες» τους ομογενείς ο Πρωθυπουργός, όταν αναφέρεται σε αυτούς, ούτε τους διαχωρίζει.  Ως προς το εσωτερικό, γιατί αποκρύπτει ότι βάσει του Κώδικα Ιθαγένειας, όλοι όσοι έλκουν καταγωγή έστω και από ένα Έλληνα πρόγονο έχουν δικαίωμα αναγνώρισης της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη και αυτόματη εγγραφή στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους.

«Την αλήθεια αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία και ως προς ό,τι ισχύει σε σχέση με την ρύθμιση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων στην διεθνή πρακτική. Χώρες χωρίς διασπορά, αλλά μόνο με εκπατρισμένους πολίτες, που έχουν σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα, πράγματι έχουν ένα γενικευμένο εκλογικό δικαίωμα. Ακόμη όμως και αυτές οι χώρες περιορίζουν χρονικά το σχετικό δικαίωμα: Ο Καναδάς προβλέπει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη χώρα- πέντε χρόνια!- η Αυστραλία μετά από έξι χρόνια, η Νέα Ζηλανδία μόλις μετά από τρία» υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Η πρόταση, αντιθέτως, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το θεσμικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για τις χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Βέλτιστη πρακτική θεωρήθηκε και από τον κ. Γεραπετρίτη, ως συνεισηγητή της σχετικής έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά, ως προς τη δημιουργία περιφερειών του εξωτερικού, και από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Θύμισε δε ότι ανάλογη ήταν η συνταγματική πρακτική στο παρελθόν: ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν Βουλευτής Λονδίνου σε πολλές εκλογές, ο δε πατέρας του, πρόξενος της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν Βουλευτής Μάντσεστερ. Σύμφωνα με την πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι απόδημοι θα έχουν τέσσερις εκπροσώπους που θα τους επιλέγουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με το συμβιβασμό που επικράτησε, οι απόδημοι θα έχουν μόνο δύο εκπροσώπους, αφού η δέσμευση που υπάρχει στον νόμο είναι στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας να υπάρχει ένας απόδημος και, μάλιστα, απόδημος που δεν θα επιλέγεται από τους ίδιους, αλλά θα επιλέγεται από τα κόμματα».

«Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό γενικά των επιλογών σας. Δεν σας νοιάζει οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης, δικαίωμα επιλογής. Το κόμμα είναι αυτό που σας νοιάζει» κατέληξε Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του την κριτική που απεύθυνε ο Ε. Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ, στην αντίστοιχη συζήτηση νόμου της Νέας Δημοκρατίας το 2009, παρόμοιου με την σημερινή της πρόταση: «Σταματήστε την πατριδοκαπηλεία, την εθνοκαπηλεία και την καπηλεία των αποδήμων. Οι απόδημοι ανήκουν στο έθνος. Δεν είναι κομματικός σας μηχανισμός ούτε κομματικό σας τρόπαιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

«Καταφέρατε κάτι μοναδικό, κ. Βορίδη. Γελοιοποιήσατε τη γελοιότητα»

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση στα όσα υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης. «Καταφέρατε κάτι μοναδικό, κ. Βορίδη. Γελοιοποιήσατε τη γελοιότητα, νομίζοντας ότι θα αποφύγετε την ευθύνη, ότι ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία σας, ο νόμος του 2019 και η Αναθεώρηση του Συντάγματος, που για 1η φορά προέβλεψε την ύπαρξη περιορισμών στους απόδημους» υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Και έρχεστε εδώ και νομίζετε ότι όλα αυτά τα φθηνά επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από λίγες ώρες, θα μπορέσουν να συγκαλύψουν την ευθύνη -εγώ δεν θα πω το βάρος- που έχετε για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία με τη δική σας ψήφο -και αυτό να το ακούνε οι Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού- συμπεριελήφθη αυτή ακριβώς η δυνατότητα να τίθενται περιορισμοί.

Και έρχεστε εδώ και ξιφουλκείτε για τους περιορισμούς σαν τους έβαλε στο Σύνταγμα ή στο νόμο η αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)