to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 06.10.2022

Πολιτική

Βουλή- Ε. Αχτσιόγλου: ​Στρατηγική της κυβέρνησης η στήριξη των ολιγοπωλιακών κερδών

«Η τραγωδία στα Κύθηρα και στη Λέσβο είναι ένα συλλογικό τραύμα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου στη σημερινή της ομιλία στη Βουλή


Στην ομιλία της στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων», η βουλεύτρια Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική επικαιρότητα. 

Αρχικά, αναφέρθηκε στα ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «η ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στη θάλασσα, στα Κύθηρα και στη Λέσβο, είναι ένα συλλογικό τραύμα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε άλλα για τις τεράστιες ευθύνες και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία του Ερντογάν, για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ούτε για την αχαρακτήριστη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό με τις διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα μετράει μόνο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας και του κόστους της ενέργειας, σημείωσε ότι «η ΝΔ προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα ολιγοπωλιακά κέρδη. Δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση γιατί αυτή είναι η στρατηγική της. Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν λύνει αλλά πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Γι’ αυτό η μόνη απάντηση είναι η πολιτική αλλαγή, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μία από τις 4 χώρες στην Ευρώπη όπου το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 στο 2021 και ταυτόχρονα οι ανισότητες διευρύνονται».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «ο πληθωρισμός είναι εκρηκτικός, στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και σταθερά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χώρα μας είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης οι πολίτες βρίσκονται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ακραία έκφανση της κρίσης που επικρατεί στη χώρα μας, έναν συνδυασμό ανόδου ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και καθήλωσης του εισοδήματος εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση».

Η Ε. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά και με πλαφόν στις τιμές στην αγορά ενέργειας, η οποία λειτουργεί με όρους καρτέλ, ούτε κάνει εκείνες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα προστάτευαν τους πολίτες, δηλαδή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε μία ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ γιατί υπάρχει ακρίβεια. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για να κάνει υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική, δίνοντας επιδοτήσεις που καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας, μία από την τσέπη τους και μία διά του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 τα υπερκέρδη υπολογίζονται άνω των 2 δισ. και δεν έχει εισπραχθεί από φορολόγησή τους ούτε ένα ευρώ», ενώ «ο μηχανισμός που η κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας τεράστια περιθώρια κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Σεπτέμβρη τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν 500 εκατ.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)