to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 10.05.2013

Διεθνή

Βουλγαρία: Στις κάλπες την Κυριακή οι πολίτες

Διατήρηση της χαμηλότερης φορολογίας στην Ευρώπη, σταθερότητα της οικονομίας, δημοσιονομική πειθαρχεία, καταπολέμηση της εγκληματικότητας και νέα μεγάλα έργα υποσχέθηκε ο αρχηγός του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, στους Βούλγαρους εκλογείς, σε περίπτωση που εμπιστευτούν και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας στον ίδιο και τους συνεργάτες του.


Σε μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξή του την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό της Σόφιας και στα άλλα αναπτυξιακά έργα που υλοποίησε η κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα, «η Σόφια και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας να μοιάζουν τώρα με Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει το GERB σε περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον οποίο η δύσκολη εποχή της κρίσης καθιστά «πραγματική αποστολή αυτοκτονίας τη διακυβέρνηση της Βουλγαρίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της φτώχειας ως συνέπεια του «παγώματος» των εισοδημάτων στη Βουλγαρία, ο κ. Μπορίσοφ επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του για «σπατάλη δημόσιων πόρων» σε σχέδια σαν τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε, για την ολοκλήρωση του οποίου θα δαπανηθούν, όπως τόνισε, άλλα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές, όπως υποστήριξε.

Ο κ. Μπορίσοφ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Ιβάν Κώστοφ για «ανίερη συμμαχία» με τους Σοσιαλιστές (σ.σ. με αφορμή την πρόσφατη προεκλογική συμφωνία πέντε μεγάλων κομμάτων να διοργανωθεί παράλληλη καταμέτρηση των ψήφων) «παρ' όλο που εγώ σταμάτησα τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και το σχέδιο Μπέλενε, ενώ εκπλήρωσα και τα υπόλοιπα αιτήματα της Δεξιάς», όπως είπε.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όλα αυτά, όπως και το βουλγαρικό «Γουοτεργκέιτ» - όπως αποκάλεσαν τα τοπικά ΜΜΕ το σκάνδαλο με τις υποκλοπές, που ξέσπασε παραμονές των εκλογών - αποτελούν στοιχεία ενός σατανικού σχεδίου χειραγώγησης των εκλογέων διά της δυσφήμισης του GERB από κάποιες σκοτεινές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, που θεωρεί εαυτόν θύμα αυτού του σχεδίου.

«Αν πράγματι ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ είχε κάνει τόσο πολλές υποκλοπές, δεν θα ήταν κατακλυσμένα τα ΜΜΕ τώρα από διάφορες αποκαλύψεις για τον κ. Στανίσεφ και τους άλλους πολιτικούς αντιπάλους μου αντί να βγάζουν στη φόρα την παράνομη παρακολούθηση μιας δικής μου συζήτησης στο ίδιο μου το σπίτι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στην ηχογραφημένη συζήτησή του με τον τέως αστικό εισαγγελέα της Σόφιας Νικολάι Κόκκινοφ και τον πρώην υπουργό Γεωργίας Μιροσλάφ Νάιντενοφ. Η δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας έγινε αφορμή να κληθεί ο κ. Μπορίσοφ για κατάθεση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Στανίσεφ: Να μην έχουμε πάλι τα ίδια

Να ψηφίσουν υπέρ της Αριστεράς ώστε να μην έχουμε πάλι τα ίδια κάλεσε τους Βούλγαρους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ σε σημερινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TV7.

«Τα ίδια», σύμφωνα με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, είναι «η απελπιστική φτώχεια και μιζέρια στη χώρα μας» ως συνέπεια των «παγωμένων» εδώ και τέσσερα χρόνια εισοδημάτων, των 400.000 ανέργων, του αστυνομοκρατούμενου κράτους και της χρεοκοπίας 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άμεση λήψη μέτρων για ελάφρυνση των κοινωνικών προβλημάτων των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, βελτίωση του οικονομικού κλήματος με γνώμονα να «ανοίξουν» 250.000 νέες θέσεις εργασίας και, γενικότερα, στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στους Βούλγαρους, σε περίπτωση που εμπιστευτούν στον ίδιο και τους συνεργάτες του την ευθύνη για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι (πρώην υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Στανίσεφ).

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Στο μεταξύ, Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν κυβέρνηση συνασπισμού δύο η τριών κομμάτων ως το πιθανότερο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών, που διεξάγονται μεθαύριο, Κυριακή 12 Μαΐου. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες δείχνουν νίκη GERB - αλλά όχι και αυτοδυναμία - με πολύ μικρή διαφορά από τους Σοσιαλιστές, που φαίνεται να ακολουθούν σε «απόσταση αναπνοής».

Πηγή: real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)