to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 10.09.2019

Διεθνή

Βουλγαρία: Στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του κινήματος «Ρωσόφιλων» για διενέργεια κατασκοπείας

Η εισαγγελία της Βουλγαρίας, θεωρεί ότι ο ηλικία; 50 ετών πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος «Ρωσόφιλων» Νικολάι Μαλίνοφ διενεργούσε κατασκοπεία


Η εισαγγελία της Βουλγαρίας, θεωρεί ότι ο ηλικία; 50 ετών πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος «Ρωσόφιλων» Νικολάι Μαλίνοφ διενεργούσε κατασκοπεία, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ σε σχετική ενημέρωση προς του δημοσιογράφους την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 3.

«Αυτή την στιγμή η έρευνα εις βάρος του Νικολάι Μαλίνοφ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας, συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι συγκέντρωνε στοιχεία για την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας όχι μόνο για λογαριασμό της οργάνωσης «Δικέφαλος αετός» και του Ρωσικού Ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών που εδρεύει στην Ρωσία» δήλωσε ο Τσατσάροφ, διευκρινίζοντας ότι η εισαγγελία αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Μαλίνοφ, αφού κατέβαλε εγγύηση 50.000 λέβα, (28.000 δολαρίων) ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα.

Ο Τσατσάροφ ανακοίνωσε επίσης ότι η Κρατική Υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, απαγόρευσε για διάστημα 10 ετών την είσοδο στην επικράτεια της Βουλγαρίας στον πρώην διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, στρατηγό Λεονίντ Ρεσέτνικοφ και αντιπρόεδρο τη οργάνωσης «Δικέφαλος αετός».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, ο Μαλίνοφ χρηματοδοτούσε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σχεδίαζε τη δημιουργία ιστοτόπων και του δικού του τηλεοπτικού σταθμού, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση πολιτικών πιέσεων, καθώς θα διαμόρφωναν μια πιο θετική εικόνα για την Ρωσία που θα βασίζονταν στις κοινές χριστιανικές παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. « Σκοπός του ήταν να επηρεάσει την πολιτική ζωή όχι ‘φανερά’ αλλά ‘μυστικό τρόπο’» δήλωσε ο Γκέσεφ.

Ο Μαλίνοφ κατηγορείται επίσης ότι ετοιμάζονταν να γίνει μέτοχος σε πάροχο τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας με κονδύλια ρωσικής τράπεζας και κατά αυτόν τον τρόπο «αποκτώντας ένας επικερδή κλάδο της Βουλγαρίας να επηρρεάσει την κοινωνική και πολιτική ζωή».

Ο Μαλίνοφ ταξίδευε συχνά στην Ρωσία όπου συναντούσε τον Ρεσέτνικοφ και τον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ένα ισχυρό επιχειρηματία και πρόεδρο της οργάνωσης «Δικέφαλος αετός».

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ ο οποίος διάκειται φιλικά προς την Ρωσία, δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά του Μαλίνοφ είναι «πολύ σοβαρές» και ζήτησε από τους εισαγγελίες να παρουσιάσουν «αδιαμφισβήτητα στοιχεία» που σχετίζονται με τις κατηγορίες. « Η διενέργεια κατασκοπείας υπέρ ξένου κράτους είναι μια εξαιρετικά βαριά κατηγορία, και αν η ανάκριση δεν παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία, τότε θα παραμείνει η αμφιβολία για το ότι τα βουλγαρικά όργανα που υπάγονται στην εξουσία χρησιμοποιήθηκαν σε ένα ενορχηστρωμένο σενάριο εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Ράντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «αδυναμία των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» και για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο να προωθήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της χώρας η οποία μετατρέπεται σε μια πανικόβλητη αναζήτηση εχθρών τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν».

Ο Ράντεφ ζήτησε επιπλέον αποδείξεις «για να μην μετατραπεί η εξωτερική πολιτική της χώρας σε όμηρο των εσωκομματικών συμφερόντων».

Μερικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν την περίπτωση αυτή ως μια προσπάθεια να επηρεασθεί η κοινή γνώμη ενόψει τον τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου.

Η Βουλγαρία που υπήρξε ο πιο στενός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης, είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διατηρεί στενούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός της προμηθευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)