to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 08.06.2012

left.gr

Πολιτική

Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία έχουν μισθούς πείνας. Η Ελλάδα κύριε;

«Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!»


Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε το πρόγραμμα της ΝΔ, φτάσαμε και στο κεντρικό ζήτημα των μισθών. Στην αρχή ενθουσιαμένοι βρήκαμε μια δήλωση του κυρίου Σαμαρά που έλεγε τα ακόλουθα : «Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι, για να υπάρξει Ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι… «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και ανάπτυξης.»


Βέβαια, η ζωή μας έχει μάθει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με τις δηλώσεις Σαμαρά. Συνεπώς, είπαμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο. Αρχικά, ο κύριος Σαμαράς δεν μας εξηγεί τι σχέση έχουν ούτως ή αλλως οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα με την κρίση χρέους της Ελλάδας. Η Αριστερά για παράδειγμα λέει, αρκετά πειστικά, πως η κρίση χρέους λειτούργησε ξεκάθαρα σαν πρόσχημα για να χτυπηθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Η ΝΔ δεν θεωρεί απαραίτητο να πει κάτι για το θέμα. Δεύτερον, προσέξτε τη διάκριση. Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Δεν ξέρουμε άμα το θυμάστε, αλλά έτσι ξεκινήσαμε και στην αρχή της κρίσης με τους «κακούς δημοσίους υπαλλήλους» και μετά μας πήρε η μπάλα όλους.


Παρόλα αυτά, είπαμε να δείξουμε λίγη καλή διάθεση και να πιστέψουμε στις καλές προθέσεις του κυρίου Σαμαρά. Υπάρχει όμως μια μικρή, αλλά σημαντική, ένσταση. Αν θεωρείς μια πολιτική λανθασμένη και έχεις κυβερνητικές βλέψεις δεσμεύεσαι για την ανατροπή της. Ήταν όμως το Μνημόνιο 2 το οποίο μιλούσε ξεκάθαρα για μειώσεις του κατώτατου μισθού απο 22 ως 32% και το Μνημόνιο 2 ψηφίστηκε από τη ΝΔ. Σήμερα, η ΝΔ δεν αναφέρει κουβέντα για ανατροπή αυτών των όρων και επαναφορά των μισθών (τουλάχιστον) στα προ του 2009 επίπεδα.


Πολύ χειρότερα, σε επιστολή του προς την ΕΚΤ ο πρόεδρος της ΝΔ  δήλωνε την δέσμευσή του «Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα». Όπου βλέπετε «προσαρμογές» βάλτε «πετσόκομα μισθών» και είστε μέσα.


Η ΝΔ στο εσωτερικό της χώρας προσπαθεί να πλασάρει ένα υποτυπώδες φιλολαικό πρόσωπο, ενώ στο εξωτερικό αφενος δεν δείχνει καμια διάθεση διαπραγμάτευσης και αφετέτου φανερώνει τις πραγματικές τις προθέσεις, πιστεύοντας προφανώς πως δεν θα γίνει αντιληπτοί. Εμείς για όλα αυτά ένα σχόλιο έχουμε να κάνουμε :«Ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη!»




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)