to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 30.07.2021

Διεθνή

Βουλγαρία: Ο βουλευτής Πλάμεν Νικόλοφ του ITN έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο νέο, αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει και τέτοιος λαός» (ITN) του τραγουδιστή και παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές της 11ης Ιουλίου.


Κατόπιν πρότασης του κόμματος, την εντολή παρέλαβε ο άγνωστος στο ευρύ κοινό βουλευτής Πλάμεν Νικόλοφ, 44 ετών, ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να βρει συμμάχους στα μικρότερα κόμματα, η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, εντός των επόμενων μηνών.

Το ITN και οι πιθανοί σύμμαχοί του, τα κόμματα «Δημοκρατική Βουλγαρία» και «Αντισταθείτε! Έξω η Μαφία!» έχουν συμφωνήσει ήδη στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου. Οι διαπραγματεύσεις τους όμως βάλτωσαν αυτήν την εβδομάδα αφού τα δύο μικρότερα κόμματα απαίτησαν σαφείς δεσμεύσεις και εγγυήσεις ότι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης θα εμμείνουν στις συμφωνημένες προτεραιότητές τους. Το ITN λέει ότι θέλει τη στήριξη των δύο κομμάτων αλλά σκοπεύει να παρουσιάσει μια δική του κυβέρνηση και δεν θα επιδιώξει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού ή να προχωρήσει σε κάποια πολιτική συμφωνία μαζί τους. Έχει επίσης αποκλείσει την πιθανότητα να διαπραγματευτεί με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Με βάση το Σύνταγμα, αν το ITN δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα και να την παρουσιάσει στο κοινοβούλιο προς έγκριση, θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο Ράντεφ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)