to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 03.12.2012

Διεθνή

Βουλγαρία: «Μπλόκο» στα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει «βέτο» στο Νόμο περί των Ζωοτροφών, σε περίπτωση που η Βουλή της χώρας δεν συμπεριλάβει στο εν λόγω νομοσχέδιο μνεία που να υποχρεώνει τους κατασκευαστές να ενημερώνουν για τυχόν μεταλλαγμένους οργανισμούς στη συσκευασία της εκάστοτε ζωοτροφής.


Ο Βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε στον Τύπο ότι θεωρεί απαράδεκτο να μην υποδεικνύεται ρητά στις ετικέτες των ειδών διατροφής τυχόν περιεχόμενο γεννητικά μεταλλαγμένων συστατικών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τα τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ ή για ζωοτροφές.

Αφού χαρακτήρισε «καταρχήν σωστή ιδέα, η οποία δείχνει, ότι η λαϊκή αντιπροσωπεία αντιλαμβάνεται τη σημασία του προβλήματος», όπως είπε, την πρόθεση των βουλευτών να περιορίσουν τη χρήση των μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές μέσω τροποποιήσεων σε άλλους νόμους, ο κ. Πλέβνελιεφ υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρεθεί άμεση λύση στην κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί».

Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα της Βουλγαρίας προβλέπει τη δυνατότητα, κάθε νομοθέτημα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιστρέφει» στο κοινοβούλιο για να συζητηθεί εκ νέου, να «περνά» στη συνέχεια με απλή πλειοψηφία (50% συν μία ψήφος).

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, είναι λίγες οι πιθανότητες η πλειοψηφία να αψηφήσει τη γνώμη του «δικού της» πρόεδρου, ο οποίος ανέλαβε το ανώτερο αξίωμα της Πολιτείας από τη θέση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του GERB, όπως υπενθυμίζεται. Και μάλιστα, όταν πρόκειται για τόσο σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία η κοινή γνώμη, τονίζεται στις σχετικές αναλύσεις.

Σημειώνεται δε ότι υπό την πίεση της κοινής γνώμης το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε την πλήρη απαγόρευση πάσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα, το Μάρτιο του 2010.

Πηγή: real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)