to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 07.01.2013

Διεθνή

Βουλγαρία: κάλεσμα σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για την πυρηνική ενέργεια

Να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα της 27ης Ιανουαρίου για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα κάλεσε τους πολίτες το Κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες (BCM).



Την έκκληση απηύθυναν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Πρόσκο Πρόσκοφ, Βέλισλαβ Μινέκοφ και Ίβα Γιορντάνοβα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες, σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βούλγαροι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: "Θα πρέπει να αναπτυχθεί η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών ενέργειας;".


Σύμφωνα με τον κ. Πρόσκοφ, το μποϊκοτάρισμα είναι η μοναδική ενεργή θέση που θα πρέπει να λάβει κάποιος πολίτης επί του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, ύστερα από όλα αυτά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, ένα σχέδιο που πλέον έχει εγκαταλειφθεί, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να ρωτά τους πολίτες εάν θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα."Οι πολίτες έχουν επιτρέψει να τους φέρονται ως ηλίθιους επί μακρόν" τόνισε ο κ. Πρόσκοφ και πρόσθεσε πως η απάντηση σε μία τέτοιου είδους συμπεριφορά θα πρέπει να είναι η περιφρόνηση.

"Εάν η κυβέρνηση ήθελε να χτιστεί το Μπέλενε, θα είχε ήδη γίνει... Συνεχίζουμε να σπαταλάμε χρήματα" υπογράμμισε ο κ. Πρόσκοφ και υποστήριξε πως οι Βούλγαροι πολίτες δεν έχουν σχετικές πληροφορίες για το θέμα και δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς τους ζητούν να ψηφίσουν.

"Για τους απερχόμενους (την απερχόμενη κυβέρνηση), το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος προετοιμασίας των βουλευτικών εκλογών του καλοκαιριού, να ελέγξουν δηλαδή την εμπιστοσύνη (των πολιτών) στην κυβέρνηση" σημείωσε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του BCM και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα, GERB, αλλά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για μεταξύ τους "παιχνίδια" με στόχο να μειωθεί το ποσοστό προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες.

Το BCM ιδρύθηκε πριν από περίπου μισό χρόνο με επικεφαλής την πρώην κοινοτική Επίτροπο και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μεγκλένα Κούνεβα.

Διαβάστε σχετικά:


Βουλγαρία: Σε μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για πυρηνική ενέργεια, καλεί το κόμμα της Μ. Κούνεβα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)