to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 13.11.2013

Διεθνή

Βουλγαρία: Επιμένουν οι φοιτητές, δυναμώνει η καταστολή (βίντεο - φωτογραφίες)

Νέα επίθεση της αστυνομίας στους εξεγερμένους φοιτητές στη Σόφια


Εκατοντάδες σπουδαστές από το πανεπιστήμιο της Σόφιας συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το κτίριο του κοινοβούλιου:

Οι φοιτητές ήθελαν μέσω της κινητοποίησης #occupy parliament να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, σε μια χώρα όπου η μέση σύνταξη είναι τα 130 ευρώ και οι μισθοί οι χαμηλότεροι της Ευρώπης. Αίτημα τους να παραιτηθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μόλις τον περασμένο Μάιο. 

Η φοιτητική εξέγερση στη Βουλγαρία έχει στο πλευρό της τους καθηγητές, αλλά και άλλους πολίτες. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία.

«Ένας αστυνομικός κρατούσε ένα γαλλικό κλειδί στο χέρι και τον ρώτησα: θα κόψεις τα πρόσωπά μας με αυτό; Εκείνος μου απάντησε: ναι, αυτό ακριβώς θα κάνω», καταγγέλλει ένας φοιτητής που φέρει τραύμα στο κεφάλι.

Protesters confront a police vehicle (not pictured) during a demonstration near the parliament in central Sofia November 12, 2013. REUTERS-Stoyan Nenov

Protesters try to block a police vehicle during a demonstration near the parliament in central Sofia November 12, 2013. REUTERS-Stoyan Nenov

Το πανεπιστήμιο και άλλα 15 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Οι αυτοαποκαλούμενοι «φοιτητές που ξυπνούν νωρίς», αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές δράσεις, επειδή τα αλλεπάλληλα αιτήματα για παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν έχουν εισακουστεί, ύστερα από 150 μέρες διαδηλώσεων. Το 60% των πολιτών υποστηρίζει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το φοιτητικό κίνημα.

Πληροφορίες από: gr.euronews.com, reuters.comhuffingtonpost.co.uk

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)