to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 18.05.2022

Πολιτισμός

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.


Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα “Η δύναμη των μουσείων”, θέμα που επιλέχθηκε από το διεθνές συμβούλιο μουσείων για να αναδειχθεί η δύναμη που έχουν ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα μουσεία μας συνδέουν πολιτισμικά με το παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, με την τεχνολογία, με το φυσικό περιβάλλον. Είναι φορείς γνώσης που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση του επισκέπτη τους με τα εκθέματα.

Αν η γνώση αλλάζει τον κόσμο, τότε τα μουσεία δρουν καταλυτικά ως προς τις αλλαγές που επέρχονται στην κοινότητα, στον τρόπο σκέψης, αντίληψης και ερμηνείας του κόσμου, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στις  κοινωνικές αλλαγές. Είναι φορείς δια βίου μάθησης  για όλες και όλους, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλα τα κοινά. Η καθολική προσβασιμότητα στην πληροφορία, ενισχύει τους συμμετοχικούς θεσμούς και τη δημοκρατία.

Σήμερα, αγωνιζόμαστε για την τύχη των Πέντε βραβευμένων δημόσιων μουσείων, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ, δηλαδή να τα αποσπάσει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέπει τα κρατικά μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με διοικητικό συμβούλιο και γενικό διευθυντή που θα επιλέγονται από τον εκάστοτε υπουργό, ενώ εισάγει επιχειρηματικούς ομίλους, στα μέχρι σήμερα δημόσια μουσεία, με τη μορφή χορηγών. Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διασφαλίζονται,  ενώ η εξαγωγή αρχαιοτήτων από τα συγκεκριμένα μουσεία θα επιτρέπεται για 50 χρόνια!

Στην εποχή μας, ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου και την εξέλιξη,  είναι “η πληροφορία”. Γι’ αυτό και ανάμεσα στις καθημερινές μάχες μας είναι η διαθέσιμη πληροφορία των μουσείων μας, να διατηρηθεί διαθέσιμη σε όλους και να μην υπάρξουν ολόκληρες γενιές που δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Συγκεκριμένα, στεκόμαστε απέναντι σε αποφάσεις για το “δανεισμό” εκθεμάτων μουσείων από ένα μέρος του κόσμου σε κάποιο άλλο, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που καθορίζεται ως μία γενιά».

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή την καθιέρωση της 18ης Μαΐου ως «Διεθνή Ημέρα Μουσείων», ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον τόπο μας. Μας βρίσκει ενώπιον καταστροφικών αλλαγών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το νομικό καθεστώς που διέπει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πέντε βραβευμένα Ελληνικά Μουσεία.

Η αλλαγή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η απόσπασή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο τρόπος διορισμού των διοικήσεων τους από τον εκάστοτε Υπουργό και η μετατροπή τους σε κυνηγούς χορηγιών όπως σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, απειλούν την αυτονομία και αλλάζουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα αντιδρά. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό κι εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους, προασπίζοντας τον Δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων μας. Επειδή αυτή η δήθεν “απελευθέρωση” των μουσείων από τη “δουλεία” του Δημοσίου, όπως μας λέει η αρμόδια Υπουργός, είναι επί της ουσίας η ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Τα μουσεία είναι γνώση, είναι δύναμη, είναι η μνήμη. Είναι το πολύτιμο νήμα που συνδέει το άτομο με την προσωπική του ιστορία, την οικογένεια, την ομάδα την πατρίδα, το ανθρώπινο γένος, τον πολιτισμό. Τα μουσεία ανήκουν σε όλους μας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους.».

Γιώτα Πούλου-Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 Μην στέλνετε βοήθεια στον Έβρο. Είναι εθνικισμός  (vid) - tomanifesto.gr

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα τη «Δύναμη των Μουσείων» είναι ευκαιρία να θυμίσουμε ότι αυτή η δύναμη υπάρχει γιατί τα μουσεία:

  • Προστατεύουν τα έργα τέχνης και τα αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης.
  • Υλοποιούν διεθνείς συνεργασίες.
  • Αποτελούν επιστημονικούς φορείς που αναπτύσσουν προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.
  • Βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό.
  • Φροντίζουν να δημιουργούν ιδιαίτερους χώρους ψυχαγωγίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, σχεδιάζει να εγκλωβίσει και αυτές τις κοιτίδες γνώσης και πολιτιστικής ταυτότητας στο «παιχνίδι» των ιδιωτικοποιήσεων! Η διαχείριση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χάνεται πλέον για την Πολιτεία και περνά στα χέρια των ιδιωτών χορηγών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρεί χρέος όλων μας να διασωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων και να παραδοθεί στο ακέραιο η περιουσία τους στις επόμενες γενιές!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)