to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 10.01.2014

Πολιτική

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Ασχοληθείτε με τις άθλιες συνθήκες των φυλακών, όχι με τις άδειες των κρατουμένων»

"Η αντίληψη που θέλει την Αστυνομία να υπέρκειται της Δικαιοσύνης είναι αντίληψη ακραία αντιδημοκρατική", αναφέρουν σε δήλωσή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων σε σχέση με την εφαρμογή του θεσμού των αδειών σε κρατούμενους


Ολόκληρη η δήλωση

Δικαιοπολιτικός σκοπός της ποινής είναι ο σωφρονισμός του κρατουμένου-καταδικασθέντος και η ομαλή κοινωνική του επανένταξη. Το σκοπό αυτό υπηρετεί ο θεσμός των αδειών, που στη χώρα μας εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του Σωφρονιστικού Συστήματος και της Πολιτείας για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού. Όπου και όταν ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται, τα αποτελέσματα είναι απολύτως θετικά, όπως διαπιστώνει ομόφωνα η διακομματική Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για το Σωφρονιστικό Σύστημα της Βουλής, στο επίσης ομόφωνο πρόσφατο πόρισμά της για την κατάσταση στις φυλακές. Σημειωτέον ότι, δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών παραβιάζεται από την ίδια την Πολιτεία σε πάμπολλες περιπτώσεις, με την άρνηση χορήγησης αδειών σε κρατούμενους που πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Αυτή η αναιτιολόγητη άρνηση χορήγησης αδειών σε κρατουμένους που θεμελιώνουν νόμιμο δικαίωμα κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται μεταξύ του κρατουμένου και της Πολιτείας και τορπιλίζει την κοινωνική επανένταξη, συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ειρήνης. Είναι δε, εξ αυτού του λόγου αδικαιολόγητη, γιατί συνηθέστατα οφείλεται στην ευθυνοφοβία και συνιστά παράνομη εφαρμογή τεκμηρίου υποψίας, χωρίς συνεκτίμηση των ατομικών – προσωπικών στοιχείων κάθε κρατουμένου, χωρίς δηλαδή εξατομίκευση της ποινικής μεταχείρισης, που επίσης συνιστά βασική αρχή του Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωρίζει την επιτυχία του θεσμού των αδειών, όπου αυτός εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που το ίδιο το Υπουργείο έχει εξάλλου δημοσιοποιήσει, την τριετία 2010-2012 χορηγήθηκαν 12.004 τακτικές άδειες σε κρατούμενους, και καταγράφηκαν μόλις 324 παραβιάσεις. Το Υπουργείο γνωρίζει επίσης και ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές όλης της Επικράτειας, συνθήκες άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπερποινικοποίηση, και εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα έχει καταδικασθεί κατ' επανάληψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Υπουργείο έχει κατ’ επανάληψη δεσμευθεί δημόσια για την άρση αυτών των παραβιάσεων, πλην όμως σήμερα εμφανίζεται να εξαγγέλλει πρωτοβουλίες προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση για λόγους εντυπωσιασμού και υπό την πίεση ΜΜΕ και μεμονωμένων «δημοσιογράφων» που διατυπώνουν δημόσια την μεσαιωνική αντίληψη ότι για ορισμένες «κατηγορίες» κρατουμένων δεν υπάρχουν Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι η ίδια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι περιφρονητές του Κράτους Δικαίου υποστηρίζουν ότι για ορισμένες κατηγορίες αδικημάτων «πρέπει να επιτρέπονται τα βασανιστήρια». Αλήθεια, θα φτάσουν να υποστηρίξουν και ότι η χώρα μας πρέπει να φύγει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου ισχύει απαρέγκλιτα η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Και τι υποστηρίζουν ότι υπερέχει, η αύξηση του σιτηρεσίου, η θέρμανση και η περίθαλψη ανθρώπων που έχει καταγραφεί ότι παραμένουν έγκλειστοι υπό συνθήκες υποσιτισμού, έκθεσης και κινδύνου για τη ζωή τους ή η δημιουργία σύγχρονων φυλακών τύπου Αλκατράζ για τις οποίες καθώς φαίνεται «λεφτά υπάρχουν», όπως επίσης υπάρχουν και πρόθυμοι εργολάβοι που (τι περίεργο) κατέχουν τα ίδια Μέσα Ενημέρωσης από τα οποία εκπορεύεται, ως δήθεν «νέο λαϊκό αίτημα», η κατασκευή νέων φυλακών;

Τέλος, εν σχέσει με τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν για τη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζουμε ότι, κατά το Σύνταγμα, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απολαμβάνουν πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και οφείλουν να ενεργούν κατά νόμο και κατά συνείδηση σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή. Είναι, κατά συνέπεια, πολλαπλώς απαράδεκτος ο πειθαρχικός έλεγχος εισαγγελικού λειτουργού, για το γεγονός και μόνο ότι γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησης άδειας σε κρατούμενο, πολλώ δε μάλλον να ασκείται κριτική συλλήβδην στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή δήθεν «αφήνει ελεύθερους» αυτούς που συλλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.

Η αντίληψη που θέλει την Αστυνομία να υπέρκειται της Δικαιοσύνης είναι αντίληψη ακραία αντιδημοκρατική, που θέτει σε διακύβευση τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου, τη δικαστική εγγύηση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάθε πολίτη. Είναι αντίληψη που παραγνωρίζει τις πάμπολλες παραβιάσεις της νομιμότητας από όργανα της Αστυνομίας, που έχουν διαπιστωθεί και κριθεί από τη Δικαιοσύνη ή εκκρεμούν ενώπιόν της.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ας είναι πιο εγκρατής, διότι οι κατά καιρούς δηλώσεις του τον έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Βασιλική Κατριβάνου

Τάσος Κουράκης

Αφροδίτη Σταμπουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)