to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 29.10.2020

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη της δημόσιας υγείας με ασφαλείς μετακινήσεις

Στήριξη της δημόσιας υγείας με ασφαλείς μετακινήσεις ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων –Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Σκουρλέτη και συνυπογράφει η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη.


Από την εκδήλωση της πανδημίας της νόσου Covid-19 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει πλήθος προτάσεων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, σε απόλυτη συνάρτηση με την αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών αλλά και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά.

Οι άστοχοι και, εκτός κάθε κοινωνικά και οικονομικά χρήσιμης λογικής, χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των δημόσιων μεταφορών, εδώ και μήνες, έχουν οδηγήσει σε τεράστια ταλαιπωρία εκατομμύρια πολίτες και, όπως οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν σε πολλές δημόσιες αναφορές τους, αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες/απειλές για τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Οι προσλήψεις και η απόκτηση του αναγκαίου στόλου, οργανωμένα και με όρους διαφάνειας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη μπορούσαν και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει στην έναρξη της εκδήλωσης της πανδημίας και ήδη να έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Μεταβατικές λύσεις θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για την αύξηση των δρομολογίων, ενώ αν η κυβέρνηση είχε τροποποιήσει εγκαίρως τους επίμαχους όρους και αντίστοιχα προχωρήσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων ήδη θα είχαν τεθεί στέρεες βάσεις για την πραγματική ενίσχυση των συγκοινωνιών.

Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι επένδυσε στο να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο για να προχωρήσει σε προμήθεια οχημάτων για την στήριξη των δρομολογίων αλλά έχοντας πάντα στο μπροστά μέρος του μυαλού της την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών εκμεταλλευόμενη ένα αντικειμενικό πρόβλημα.

Επίσης, όπως πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε δημόσια μέσω των αρμόδιων Τομεαρχών, 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ στην Αττική μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο με μικρές μόνο επιδιορθώσεις και ανταλλακτικά και την τοποθέτηση οδηγών από το υπάρχον προσωπικό. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση.

Η πύκνωση των δρομολογίων, όμως, πέραν της αναβάθμισης των υπηρεσιών οφείλει, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, να στοχεύει πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας, κάτι, που σύμφωνα και με τα λεγόμενα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κου Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δεν συμβαίνει αλλά γίνεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λεωφορεία, τα οποία δεν διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα. Αντίστοιχη κατάσταση σημειώνεται από χιλιάδες επιβάτες στην Αττική για τα νέα οχήματα που τέθηκαν σε κυκλοφορία. Κάτι, που βεβαίως βρίσκεται στον αντίποδα των συστάσεων των ειδικών, που προτείνουν να υπάρχουν και ειδικά συστήματα απολύμανσης σε εσωτερικούς χώρους με δεδομένο ότι διασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός των χώρων. Επίσης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού τόνισε μόλις χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι και στα λεωφορεία πρέπει να διασφαλίζεται να είναι ανοικτά όλα τα παράθυρα αλλά και ότι αρκετά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

Πλήθος ειδικών αλλά και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρουν συνεχώς ότι τα περί ατομικής ευθύνης είναι λάθος και ότι η ευθύνη της Πολιτείας είναι αυτή που θα βαρύνει εν τέλει για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλείς μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού - και ταυτόχρονα την στήριξη του κλάδου των ιδιοκτητών και οδηγών ΤΑΞΙ που έχει πληγεί ραγδαία όλους αυτούς τους μήνες  από μια σειρά γεγονότα (Lock down, πτώση τουρισμού, μείωση μετακινήσεων, περιορισμός δικαιώματος πελατών, απαγόρευση κυκλοφορίας) - έχει προταθεί από ειδικούς, όπως για παράδειγμα την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, η χορήγηση κουπονιού μετακινήσεων με ΤΑΞΙ για εργαζόμενους και ομάδες υψηλού κινδύνου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αττική κυκλοφορούν άνω των 13.600 οχημάτων ΤΑΞΙ, που συνεπάγεται ότι καθημερινά δύναται να εξυπηρετηθούν χιλιάδες πολίτες που σήμερα χρησιμοποιούν είτε καθημερινά (εργαζόμενοι) είτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ομάδες υψηλού κινδύνου για ιατρικές επισκέψεις, θεραπείες κ.α.). Με ένα κουπόνι που θα διασφαλίζει έστω τις μισές μέρες του μήνα τη μετακίνηση με ΤΑΞΙ για δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε καθημερινή βάση θα συνέβαλε θετικά σε όλα τα επίπεδα για ένα ενδεικτικό διάστημα 3-5 μηνών.

Ερωτώνται  ο αρμόδιοι Υπουργοί, Μεταφορών, Υγείας και Εργασίας:

1.    Έχουν τεθεί στην κυκλοφορία στην Αττική για λογαριασμό της ΟΣΥ λεωφορεία χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα, διαχωριστικά, επαρκείς πόρτες εισόδου και μηχανισμούς για την κύρωση εισιτηρίων; Εάν ναι, πόσα είναι αυτά και με ποια διαδικασία αποκτήθηκαν; Τηρούνται σε αυτά τα οχήματα οι απολυμάνσεις και εν γένει συντηρήσεις που ισχύουν και για τα συμβατικά λεωφορεία; Έχει υπάρξει ενημέρωση και έγκριση για την απόκτηση ή μίσθωσή τους από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας που εποπτεύουν πολιτικές που έχουν άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία;

2.    Ενδείκνυται η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς με μη ανοιγόμενα παράθυρα σε συνθήκες πανδημίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ; Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα, πως διασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός και η καταπολέμηση της διασποράς του ιού;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Υποδομών για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αττική; Θα τεθούν άμεσα σε κυκλοφορία τα 270 οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) που χρήζουν επισκευής; Για ποιους λόγους αυτό δεν συνέβη ήδη από το Μάϊο που ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και βεβαίως πλήθος άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων;

4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την προμήθεια και τοποθέτηση λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη που θα πληρούν στο ακέραιο τα όσα ορίζονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας σχετικά με τη μη διασπορά της νόσου Covid-19;

5.    Σκοπεύουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσουν σε ορισμό ενός κουπονιού μετακίνησης σε χιλιάδες πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν το ΤΑΞΙ έναντι των ΜΜΜ τους μήνες μέχρι την άνοιξη με αποτέλεσμα να έχουμε και σχετική αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ και αμιγώς ασφαλή μετακίνηση ομάδων υψηλού κινδύνου και στήριξη ενός κλάδου που πλήττεται έντονα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)