to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 27.05.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υπό καθεστώς αντικαταστατικής και αντιδημοκρατικής διοίκησης ξανά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και 42 βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αντιδημοκρατική και πελατειακή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).


 

Λίγα χρόνια μετά το φαύλο καθεστώς Μαρτίνη και το χάος που προκάλεσε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα είχε αποβληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού αν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλεκτός της κυβέρνησης Πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αυγερινός διοικεί τον οργανισμό τελείως αντικαταστατικά και ενάντια στις αρχές του ερυθροσταυρίτικου κινήματος.

 

Ακολουθεί το  πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική  Οργάνωση της χώρας με μακρά διαδρομή ανθρωπιστικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού, έχει καταντήσει «όχημα»  εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών, ιδιοτελών επιδιώξεων και πελατειακών διευθετήσεων.

 

Το φαύλο  «καθεστώτος Μαρτίνη» στη διοίκηση του ΕΕΣ  οδήγησε σε οικονομική χρεωκοπία το νοσοκομείο  "Ερρίκος Ντυνάν", στην  αλλαγή  του κοινωφελούς χαρακτήρα του  και το ξεπούλημα του στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι υποθέσεις αδιαφανούς διαχείρισης, ευνοιοκρατίας   και  εκτεταμένης   διαφθοράς, κατέληξαν μετά από χρόνια σε καταδίκη του κ. Μαρτίνη σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα «έργα και οι ημέρες»  της διοίκησης Μαρτίνη είχαν όμως ως αποτέλεσμα την απειλή αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), εξέλιξη η οποία αποτράπηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ύστερα από πολιτική  παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας κατά τη  διακυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στον ορισμό από τα Δικαστήρια  νέας διοίκησης  και δρομολόγησε  τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΕΕΣ που είχε τεθεί ως όρος  παραμονής στη ΔΟΕΣ.

 

Σήμερα, η διοίκηση Αυγερινού έχει ακυρώσει πλήρως τις καταστατικές προβλέψεις  και έχει απαξιώσει τη δημοκρατική λειτουργία του οργανισμού, υλοποιώντας με προκλητικό τρόπο  μια ιδιότυπη "ενός ανδρός αρχή". Με πρόσχημα την πανδημία και τους περιορισμούς στην αυτοπρόσωπη παρουσία, η διοίκηση Αυγερινού έχει ουσιαστικά καταργήσει πολλά κρίσιμα καταστατικά όργανα του Ερυθρού Σταυρού (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εκτελεστική Επιτροπή, Εξελεγκτική Επιτροπή κ.α.) μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα τις σχετικές αποφάσεις στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και στον ίδιο. Η Γενική Συνέλευση δεν συγκαλείται ποτέ λόγω των συνθηκών της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικές αποφάσεις και υποχρεώσεις έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (πχ η  κύρωση Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΕΣ) να εκκρεμούν για χρόνια. Έτσι, με δικές του αποφάσεις και κατά παράβαση του καταστατικού, ο πρόεδρος κλείνει και ανοίγει Παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού κατά το δοκούν και διαγράφει μέλη που δεν είναι ταμειακώς εντάξει χωρίς να τους δίνει καν την ευκαιρία να πληρώσουν τις καθυστερούμενες οφειλές. Η τελευταία μεθόδευση γίνεται με σαφή στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Την ίδια στιγμή, οι δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απέχουν πολύ από τις αρχές του ερυθροσταυρίτικου κινήματος, οι οποίες αποτυπώνονται και στο καταστατικό του Οργανισμού. Η αρχή της ουδετερότητας υποχρεώνει τον ΕΕΣ να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα τον ενέπλεκε σε πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες αντιπαραθέσεις. Πριν από δύο μήνες όμως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έκανε καμπάνια αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας μαζί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετατρέποντας έτσι το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού σε μηχανισμό επικοινωνιακής προβολής του κυβερνώντος κόμματος.

 

Η αντικαταστατική  και αντιδημοκρατική αυτή λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των συμβάσεων του ΕΕΣ με το ελληνικό δημόσιο σχετικά με τα δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ ("Ερ. Σταυρός - Κοργιαλένειο Μπενάκειο" και "Ασκληπιείο Βούλας") που ανήκουν κατά κυριότητα στον ΕΕΣ και παραχωρούνται στο κράτος έναντι αντιτίμου. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το “Ασκληπιείο Βούλας” εμπλέκεται σε επιχειρηματικά σχέδια για τη λεγόμενη “Αθηναϊκή Ριβιέρα" και την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας. Στα σχέδια αυτά είναι ενεργά εμπλεκόμενη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια, μέλος της οποίας βραβεύτηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας. 

 

Επειδή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ιστορική ανθρωπιστική οργάνωση με πολυετή κοινωνική προσφορά

 

Επειδή η σημερινή διοίκηση του ΕΕΣ λειτουργεί αντιδημοκρατικά και καταστρατηγεί συστηματικά  τις αρχές του ερυθροσταυρίτικου κινήματος

 

Επειδή  η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική ευθύνη για διαφαινόμενο διεθνή διασυρμό του ΕΕΣ και της χώρας , δεδομένου ότι ο ΕΕΣ είναι "υπό επιτήρηση" από τη Διεθνή Ομοσπονδία

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να επανέλθει η νομιμότητα στη λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η ανταπόκριση στον κοινωνικό του ρόλο;
  2. Θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την ΔΟΕΣ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η   συνεργασίας  με  τον ΕΕΣ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βίτσας Δημήτριος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασιλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)