to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 18.02.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο ΔΙΠΑΕ που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης

Με ερώτηση που κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, καλούν την Υπουργό Παιδείας να απαντήσει πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΔΙΠΑΕ, που αποτελεί αιτία δυσλειτουργίας του πανεπιστημίου, αν προτίθεται να αυξήσει την κρατική επιχορήγησή του ώστε να μπορεί να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για να καταστήσει τη λειτουργία του ασφαλή, ώστε να μην αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.


Η δημιουργία του ΔΙΠΑΕ αποτέλεσε μια ελπιδοφόρα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την ανάδειξη επιστημονικού προσωπικού υψηλής κατάρτισης σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας καθώς και την παραγωγή τεχνογνωσίας.

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΔΙΠΑΕ αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα καθώς, μετά τον ορισμό της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου, καμία άλλη ενέργεια δεν έλαβε χώρα προς την κατεύθυνση της οργανωτικής συγκρότησης αυτού του ογκώδους οργανισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπο-χρηματοδότηση του ιδρύματος και την υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών του αποτελούν τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης που βιώνει το πανεπιστήμιο, μη μπορώντας ασφαλώς να ανταποκριθεί στον ιδρυτικό του στόχο.

Καθημερινά, λοιπόν, γινόμαστε κοινωνοί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες, όσο και οι φοιτητές του πανεπιστημίου σε όλο το φάσμα της έκτασής του, όχι μόνο στις Σέρρες. Τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΙΠΑΕ αναδεικνύει κι ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ. Ειδικότερα:

Είναι πλέον πάγια κατάσταση πως διοικητικοί κι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται το κόστος της αγοράς αναλώσιμων για τους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και απολύμανσης, τα οποία είναι αναγκασμένοι να φέρνουν από το σπίτι τους. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί επίσης το γεγονός της καθυστέρησης στην προμήθεια συστημάτων καθαρισμού αέρα αιθουσών διδασκαλίας και κλειστών χώρων, μιας ενέργειας απαραίτητης για την ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου εν μέσω πανδημίας. Ομοίως, καθυστέρηση παρατηρείται και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη του προσωπικού φύλαξης, με αποτέλεσμα τα κατά τόπους παραρτήματα να μένουν αφύλακτα. Όσον αφορά στην καθαριότητα, μόνο προσωρινή λύση έχει δοθεί με τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την πρόσληψη καθαριστών.

Κρίσιμο ζήτημα για το ΔΙΠΑΕ αποτελεί η υποστελέχωση του διοικητικού προσωπικού, καθώς και η απουσία οργανισμού, που να καθορίζει την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες. Οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι δεν επαρκούν κι επιφορτίζονται με μεγάλο όγκο καθηκόντων στον οποίο αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ενώ η ανυπαρξία οριοθετημένων διαδικασιών δημιουργεί ένα οργανωτικό «μπάχαλο» στο οποίο κανείς δεν ξέρει τί πρέπει να κάνει.  Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «γίνονται μετακινήσεις ακόμα κι από Δήμο σε Δήμο, χωρίς τη συναίνεση των υπαλλήλων, υπάρχουν διοικητικοί τοποθετημένοι σε δύο Τμήματα και Προϊστάμενοι Τμημάτων που είναι υφιστάμενοι σε άλλο Τμήμα ή με ειδικότητα μη συναφή που δεν προβλέπεται για το συγκεκριμένο Τμήμα». Υπάρχουν ακόμη τμήματα που αποχωρεί ο Προϊστάμενος και λειτουργούν «ακέφαλα» χωρίς να ορίζεται αντικαταστάτης ή χωρίς να υπάρχει αναπληρωτής.  Αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση στην εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών, η αδυναμία ταχείας ολοκλήρωσης του μεγάλου αριθμού διαγωνιστικών διαδικασιών και η υπερκόπωση κι απογοήτευση των εργαζομένων, αλλά και των φοιτητών που βλέπουν να φοιτούν σε μια δομή χωρίς οργάνωση και συνοχή.

Το ΔΙΠΑΕ έπειτα αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα χρηματοδότησης, καθώς οι προβλεπόμενες πιστώσεις δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος στο σύνολο της επικράτειας του. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της προμήθειας πετρελαίου για τη θέρμανση των κτιρίων, που φτάνει μέχρι το 40% - 50% των αναγκών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θερμανθούν επαρκώς, να καταπονούνται οι υπάλληλοι και να μην προσέρχονται οι φοιτητές στα μαθήματα τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, η εικόνα πολλών κτιρίων του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις είναι απογοητευτική τόσο εσωτερικά, όσο κι εξωτερικά καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις για τη διενέργεια των απαραίτητων εργασιών συντήρησης. Σοβάδες πεσμένοι, τοίχοι ξεθωριασμένοι και ποτισμένοι από την υγρασία είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν στην ολοκλήρωσή του ένα σκηνικό παρακμής.

Τέλος, αναφορικά με την πανδημία και τις αναγκαίες πρόνοιες για την επίτευξη της ασφαλούς λειτουργίας του Πανεπιστημίου λίγα έγιναν προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης επιπλέον αιθουσών, επιπλέον καθαριότητας και απολύμανσης, αύξησης δρομολογίων και γενικότερα διαχείρισης της σταδιακής ροής φοιτητών στα μαθήματα καθώς και διαχείρισης των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)