to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:28 | 20.10.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά σχέδια για την απορρόφηση του ταμείου ανάκαμψης ενώ ταυτόχρονα είναι οι ίδιες ανάδοχοι έργων

Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Στη Βουλή το δημοσίευμα της Le Monde για σύγκρουση συμφέροντος από εταιρία συμβούλων που προετοίμασε το Ελλάδα 2.0 ενώ είναι ανάδοχος έργου


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή προς τους Υπουργούς  Οικονομικών κ. Σκυλακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ. Πιερρακάκη, 40 βουλευτές/ριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Μάριου Κάτση.

Οι βουλευτές/ριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» που αναδημοσίευσε η «Αυγή» αναφέρουν πως οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά σχέδια για την απορρόφηση του ταμείου ανάκαμψης ενώ ταυτόχρονα είναι οι ίδιες ανάδοχοι έργων, εγείροντας μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι σύμφωνα με την ερώτηση αλλά και το δημοσίευμα, το ελληνικό σχέδιο που ονομάστηκε από την κυβέρνηση «Ελλάδα 2.0» το οποίο εκπονήθηκε από την εταιρία συμβούλων PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS (PWC) έναντι 589.750€ με ανάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών με κλειστό διαγωνισμό (διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση). Μάλιστα οι βουλευτές του αναφέρουν πως «σύμφωνα με τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τον έλεγχο πληρότητας και τη συμπλήρωση των πληροφοριών για κάθε έργο/πρόγραμμα/μεταρρύθμιση, καθώς και την προαξιολόγηση των προτεινόμενων έργων/ προγραμμάτων/ μεταρρυθμίσεων».

Η σύγκρουση συμφερόντων εγείρεται καθώς σε δεύτερο χρόνο η ίδια εταιρία συμμετέχοντας σε κοινοπραξία, κατέστη ανάδοχος του ψηφιακού έργου  gov-ERP προϋπολογισμού 33.659.192,40€ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου συντάκτης και αξιολογητής είναι η ίδια η PWC. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Le Monde υπάρχουν ενδείξεις για την εταιρεία ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή, προκύπτοντας έτσι σύγκρουση ρόλων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζουν με νόημα την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρόταση του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το Μάρτιο του 2022 για τη δημιουργία μιας ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του τρόπου χρηματοδότησης, του τρόπου εφαρμογής και την πορεία υλοποίησης των δράσεων και των οροσήμων που αφορούν τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα καθώς και των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι υπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ποιος σχεδίασε, ενέταξε και διαστασιολόγησε το έργο gov-ERP και αν η κοινοπραξία (ανάδοχος) στην οποία συμμετέχει και η PWC,έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σύμφωνα με το ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων, Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Ταυτόχρονα με αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή προς ενημέρωση του Σώματος και των πολιτών κάθε σχετικό έγγραφο σχετικά με την υπόθεση αυτή και επίσης τα απαραίτητα έγγραφα από και προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)