to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 24.06.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νομοθετικό κενό για τη δεκαετή παραγραφή των οφειλών στον ΕΦΚΑ

Μέτρα για την αντιμετώπιση του νομοθετικού κενού που υφίσταται σε ό,τι αφορά τη δεκαετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Αναλυτικά η ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 28 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την με αριθμό 4268/2022 απόφαση, η οποία είναι κομβικής σημασίας, διότι, αποτελεί την πρώτη απόφαση, που εφαρμόζει εν τοις πράγμασι την με αριθμό 1833/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εξεδόθη στα πλαίσια πιλοτικής δίκης και σύμφωνα με την  οποία, ο χρόνος παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών κ.λ.π, σε φορείς εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α, εκτείνεται σε χρόνο δεκαετίας και όχι εικοσαετίας.

Η ανωτέρω δικαστική κρίση, δημιουργεί το νομικό έρεισμα για την παραγραφή των οφειλών προερχόμενων από όλα τα ταμεία, στην 10ετία, γεγονός που συνεπάγεται διαγραφή οφειλών, που εκτείνονται πέραν της δεκαετίας και ως εκ τούτου ελάφρυνση χρεών των ασφαλισμένων.

Περαιτέρω, η δυνατότητα παραγραφής χρεών στη 10ετία -έναντι της 20ετίας συνεπηρεάζει δραστικά το μείζον ζήτημα της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν λαμβάνουν σύνταξη, καθώς αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που ξεπερνούν το όριο των 20.000 ευρώ. 

Επίσης, συνεπηρεάζονται και οι ήδη ρυθμισμένες οφειλές, καθώς οι οφειλέτες, ιδίως του τέως ΟΑΕΕ, έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, κάνοντας χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων, οι οποίες γεννήθηκαν από το 2002 και έπειτα και δεδομένου ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει από το 2019, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει οφειλές σε διάστημα πάνω της 10ετίας.

ΕΠΕΙΔΗ, η κρίση του ΣτΕ περί δεκαετούς παραγραφής, δεν υποκαθιστά την νομοθετική πρωτοβουλία.

ΕΠΕΙΔΗ, δημιουργείται νομοθετικό κενό, το οποίο, σύμφωνα και με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου πρέπει να καλυφθεί νομοθετικά με την εφαρμογή του κανόνα της παραγραφής χρεών από ασφαλιστικές εισφορές στη 10ετία και μάλιστα για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων.

ΕΠΕΙΔΗ, πρέπει να επιλυθούν νομοθετικά και οριζόντια τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την κρίση περί δεκαετούς παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, προερχόμενων από όλα τα ταμεία που εντάσσονται στον Ε.ΦΚ.Α.

ΕΠΕΙΔΗ, χωρίς νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργηθούν συνθήκες ανισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων οφειλετών, καθώς πολλοί θα αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια, οπότε θα δικαιώνονται και θα διαγράφεται μέρος των οφειλών τους, ενώ όσοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν, θα συνεχίζουν να επιβαρύνονται με οφειλές που έχουν παραγραφεί με περαιτέρω συνέπειες ακόμη και στην θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και σε ποιο χρόνο προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας; 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)