to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 16.11.2022

Κοινωνία

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κρήτης: Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας βάσης πτητικού μέσου με την ενεργή συμμετοχή του ΕΚΑΒ

Η Κρήτη και τα γύρω νησιά είναι ένας τόπος που στο παρελθόν αρκετές φορές απέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας βάσης διάσωσης, εκατοντάδες παραδείγματα με διασώσεις τουριστών στους ορεινούς όγκους, αλλά και σε γειτονικά νησιά όπως η Γαύδος.


Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την ανάπτυξη βάσης ετοιμότητας – επιφυλακής στο Ηράκλειο και τη δυνατότητα που έχει το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί τα εναέρια μέσα, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας Αναφορά προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης.

Στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» προβλέπεται η δημιουργία ΒΕΕ (βάση ετοιμότητας / επιφυλακής) στην επικράτεια, αλλά και η ύπαρξη κατάλληλων πτητικών μέσων. Αυτό επιτρέπει στο ΕΚΑΒ να αναπτύξει περισσότερες βάσεις στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο και να περάσει στην εποχή της πρωτογενούς αεροδιακομιδής, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Η προσπάθεια συρρίκνωσης του ΕΚΑΒ, του μοναδικού ειδικευμένου φορέα προνοσοκομειακής φροντίδας, έχει άμεση επίπτωση στην υποβάθμιση των παροχών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το ΕΚΑΒ διαθέτει ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό στις αεροδιακομιδές και απεριόριστες δυνατότητες, ώστε να επιχειρήσει σε ό,τι του ζητηθεί. Αρχικός στόχος πρέπει να είναι η ειδικευμένη παροχή βοήθειας προς τους ασθενείς και όχι μόνο η μεταφορά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης προτείνει:

1.      Να δοθεί η δυνατότητα στο ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί τα εναέρια μέσα που θα διατεθούν σε όλες τις παραπάνω βάσεις

2.      Το ΕΚΑΒ να αναπτύξει βάσεις αεροδιακομιδών, σε όποια από τις νεοσύστατες ΒΕΕ (βάση ετοιμότητας / επιφυλακής) κρίνει επιχειρησιακά απαραίτητο και να τις στελεχώσει με δικό του ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να καλύπτει και τις ανάγκες του

3.      Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να δοθεί η δυνατότητα στον νέο φορέα με προσωπικό του ΕΚΑΒ να επεμβαίνει και σε πρωτογενείς αεροδιασώσεις

4.      Παρουσία εξειδικευμένου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο πλήρωμα ελικοπτέρου

Σχετικά με την δημιουργία βάσης στην Κρήτη είναι η ευκαιρία να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχε το ΕΚΑΒ στην ανάπτυξη βάσης αεροδιακομιδών στην Κρήτη, που ήταν η απουσία του πτητικού μέσου. Τώρα που ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» προβλέπει την δημιουργία ΒΕΕ στο Ηράκλειο, είναι αυτονόητα απαραίτητο να στελεχωθεί και η σχετική βάση του ΕΚΑΒ.

Η Κρήτη και τα γύρω νησιά είναι ένας τόπος που στο παρελθόν αρκετές φορές απέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας βάσης διάσωσης, εκατοντάδες παραδείγματα με διασώσεις τουριστών στους ορεινούς όγκους, αλλά και σε γειτονικά νησιά όπως η Γαύδος. Περιστατικά που πολλές φορές δεν είχαν ευτυχή κατάληξη λόγω της καθυστερημένης άφιξης εναέριου μέσου από την μακρινή Αθήνα

Είναι πλέον απαίτηση των πολιτών της Κρήτης η αναβάθμιση των παροχών υγείας στο νησί. Τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι φορείς υποδοχής εκατοντάδων ασθενών από όλα τα γύρω νησιά. Το Σωματείο Εργαζομένων είναι διατεθειμένο να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα δημιουργίας βάσης πτητικού μέσου με την ενεργή συμμετοχή του ΕΚΑΒ.

Οι καταθέτοντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς την εξέταση των αιτημάτων του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

tags: ΕΚΑΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)