to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 18.08.2022

Πολιτισμός

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κοινοβουλευτική αναφορά και ερωτηματικά για τη Σπιναλόγκα

Με πρωτοβουλία της τομεάρχη πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου δεκαοχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις για την αλλαγή πολιτικής στο θέμα της Σπιναλόγκας καταθέτοντας την επιστολή-κόλαφο προς την υπουργό Πολιτισμού του δημάρχου του Αγίου Νικολάου


Με πρωτοβουλία της τομεάρχη πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν κοινοβουλευτική αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Κρήτης κ. Αντώνη Εμμ. Ζερβού προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με θέμα: «Σπιναλόγκα: Δεν είναι ένα από τα πολλά ενετικά φρούρια – Είναι μνημείο μνήμης, αποτροπής ολοκληρωτικών πολιτικών!»..

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, το ΥΠ.ΠΟ αλλάζει πολιτική στο θέμα του τρόπου ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Προστατευομένων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εγγραφή της Σπιναλόγκας πλέον δεν θα είναι αυτοτελής, αλλά θα γίνει με σειριακή εγγραφή, ως ενετικό φρούριο, βάζοντας έτσι στο περιθώριο την κύρια σημασία της ως «μνημείο ανθρώπινου πόνου και εγκλεισμού των Χανσενικών».

Για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη επιχειρεί για μια ακόμη φορά να μεταθέσει τις ευθύνες σε υποτιθέμενους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν η κατεύθυνση που δόθηκε εξαρχής (2009) –και όχι από το 2015 και μετά– ήταν για υποβολή της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας ως αυτοτελούς μνημείου και όχι στο πλαίσιο μιας σειριακής εγγραφής. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι οδηγίες προς τις ομάδες εργασίας από το ΥΠΠΟ δεν αλλάζουν κάθε φορά σύμφωνα με τις βουλές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Στην επιστολή του Δημάρχου  παρατίθενται όλα τα στοιχεία, καθώς και η χρονολογική εξέλιξη του θέματος και τεκμηριώνεται το γεγονός ότι η πολιτική του ΥΠΠΟ όσον αφορά το εγχείρημα ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφορούσε εξαρχής τη μεμονωμένη ένταξη του μνημείου και βασίστηκε ως επί το πλείστον στους λόγους που το καθιστούν σήμερα πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, δηλαδή στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος εγκλεισμού και απομόνωσης των χανσενικών, μνημείο ρατσιστικών και ολοκληρωτικών πολιτικών

Άλλωστε σε έτερη δήλωσή του των τελευταίων ημερών, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου υποστηρίζει ότι «οι αναρτήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα σε αθηναϊκά μέσα, δείχνουν ότι η αλλαγή της στάσης του Υπουργείου Πολιτισμού -που απέκλεισε κατά την επίσκεψη της στον Δήμο η κ. Μενδώνη την αυτοτελή εγγραφή της Σπιναλόγκας στην UNESCO- δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι το υπουργείο, όπως δημοσιεύουν τα μέσα, έχει άλλους σχεδιασμούς για το νησί! Εν προκειμένω, την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο κτίριο του νοσοκομείου, όπου εξυπηρετούνταν οι λεπροί» και επισημαίνει ότι «ότι η ένταξη του στην Unesco, ως μεμονωμένο μνημείο συνεπάγεται περιορισμούς και υποχρεώσεις που δεν θα επιτρέψουν στο υπουργείο να μετατρέψει την οχυρή νησίδα από τόπο πόνου και οδύνης σε σύγχρονη μονάδα εξυπηρέτησης τουριστών». 

Καμία έκπληξη βέβαια ούτε για τα ψεύδη και τη μετάθεση ευθυνών εκ  μέρους της υπουργού Πολιτισμού, ούτε για τα σχέδια αξιοποίησης που μπορεί να έχει τόσο το υπουργείο, όσο και η κυβέρνηση.

Μετά την κατάθεση της κοινοβουλευτικής αναφοράς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένουν τις απαντήσεις και τις σχετικές ενέργειες του υπουργείου.

Διαβάστε το κείμενο της κοινοβουλευτικής αναφοράς:

Διαβάστε την επιστολή του δημάρχου του Αγίου Νικολάου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)