to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 13.12.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας»

Με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σ. Βαρδάκη, θέτουν το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και υπογραμμίζουν ότι η πολιτεία οφείλει να προασπίσει το δικαίωμα των πολιτών στη στέγη και να θεσπίσει ένα πλαίο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών


Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία πρώτης κατοικίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς προχώρησαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια 700.000 περίπου ακίνητα έχουν περιέλθει στα χέρια funds, που έχουν αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη (τα λεγόμενα «κόκκινα») από τις τράπεζες. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών – κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά. Επίσης υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 ακίνητα, εκ των οποίων περίπου το 30% αφορά κατοικίες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας το οποίο προβλέφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4605/2019, για ισχύ μέχρι το τέλος του 2019, δεν ανανεώθηκε. Παράλληλα και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο νόμο, συνέχισε να ισχύει και ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη (Ν. 3869/2010 με τις τροποποιήσεις του) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μάλιστα πέρα από την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρξε επέκταση και για δάνεια επαγγελματιών, όχι μόνο για στεγαστικούς λόγους, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας κατά τα έτη 2015-2019.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει πτώχευση φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ήρε κάθε πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο ατόνησε κατά την περίοδο της πανδημίας, σήμερα όμως, οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους.

Για παράδειγμα, από τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν σε πλειστηριασμούς, στον νομό Ηρακλείου, το αμέσως επόμενο διάστημα κινδυνεύουν από πλειστηριασμό 82 κατοικίες και 38 επαγγελματικοί χώροι.

«Η χώρα μας και οι πολίτες για πολλά συναπτά έτη βιώνουν τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικών, περιβαλλοντικών, φυσικών καταστροφών, υγειονομικών, οι οποίες πιέζουν ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν αριθμητικά.  Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την κρίση ακρίβειας, οι περισσότεροι απειλούνται από φτωχοποίηση, αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στη στέγη, αλλά και ο σεβασμός στην κουλτούρα του τόπου, της ιδιοκατοίκησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να υψώσει τείχος προστασίας υπέρ των πολιτών, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών και να εξετάσει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. Είναι αδιανόητο να τελούν τόσοι πολίτες υπό την απειλή και τον τρόμο της απώλειας της οικίας τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για τον αριθμό των πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία και ιδιαίτερα στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ώστε να ανακοπεί το κύμα των πλειστηριασμών.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)