to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 25.01.2023

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση να στηρίξει τους γαλακτοπαραγωγούς

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλακτοπαραγωγοί σε συνθήκες ακρίβειας και δυσθεώρητων αυξήσεων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης βασικών προϊόντων διατροφής, αναδεικνύουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οι γαλακτοπαραγωγοί και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση την ώρα που υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος και παράγωγών του στην αγορά, σημειώνουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και καλούν τον Υπουργό να απαντήσει:

  • Πώς θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής;
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος;
  • Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι;
  • Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου;

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, αποτυπώνεται με τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης, όπως αυτές πιστοποιούνται από τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις.

Ωστόσο, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον γαλακτοκομικό τομέα, όπου, εκτός των μεγάλων αυξήσεων, προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο για συρρίκνωση της παραγωγής και μεγάλες ελλείψεις στο γάλα και στα βασικά παράγωγά του.

Η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής δημιουργεί με την σειρά της συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καταναλωτή καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο αυξήσεις 25,6% σε ετήσια βάση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι παραπάνω εξελίξεις, έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση του αγελαδινού γάλακτος στις βιομηχανίες με περίπου 0,55 ευρώ, την ώρα που, στο ταμείο, η τιμή για τον καταναλωτή ανέρχεται κοντά στα 2 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Παράλληλα υφίσταται μια διελκυστίνδα μεταξύ κτηνοτρόφων, μεταποιητών και βιομηχάνων για την πρώτη ύλη, τους ελέγχους ποιότητας και τις προσφερόμενες τιμές.

Όπως αναδείχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων η τεράστια ακρίβεια έχει προκαλέσει πτώση της εγχώριας  παραγωγής, καθώς σε ένα καθοδικό σπιράλ, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών οδήγησε σε αδυναμία ποιοτικής και ποσοτικής σίτισης των αιγοπροβάτων, με συνέπεια τον υποσιτισμό ή/και τα σφαγεία.

Ειδικότερα, οι τιμές των ζωοτροφών, που αποτελούν το 70% περίπου του κόστους παραγωγής γάλακτος, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες τους για ενσιρώματα που απαιτούνται για την παραγωγή.

Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση, με την κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά απούσα, πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απομάκρυνση από την επαγγελματική παραγωγή, γεγονός που εκτός των άλλων, εντείνει την φυγή του αγροτικού κόσμου και την περαιτέρω ερημοποίηση της περιφέρειας.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, εκτός από την μεγάλη αύξηση στο κόστος και τις τιμές, η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με εξίσου μεγάλα προβλήματα. Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και η μείωση της εγχώριας παραγωγής έχει ήδη φανεί με ελλείψεις στην αγορά, καθώς η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος το 2022 έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το 2021, εξέλιξη που προοιωνίζει ζοφερό μέλλον για την αγροτική οικονομία και την εγχώρια κατανάλωση.

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν, που εκπροσωπεί σημαντική μερίδα παραγωγών, με ανακοίνωση της στις 19 Ιανουαρίου, η οποία τιτλοφορείται «Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό!», περιγράφει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η αδιαφορία για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι άνευ προηγούμενου.

Παράλληλα, καταγγέλλεται από τους παραγωγούς, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει αυθαίρετα και μονομερώς σε μειώσεις στις προσφερόμενες τιμές προς τους παραγωγούς, ήδη από τον Δεκέμβριο, με ανάλογη συνέχεια να αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες –ελέω της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων– για την επάρκεια και τη χρήση της ετικέτας «αποκλειστικά ελληνικό φρέσκο γάλα», την ώρα που η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος επαρκεί μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης.

Οι βιομήχανοι, με την σειρά τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά που εκτοξεύουν το κόστος και ναρκοθετούν όλο το στάδιο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με ανακοίνωση του στις 12.1.23, συνάγει τα ίδια συμπεράσματα, αιτούμενος την επιπλέον καταβολή 70 εκατομμυρίων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας.

Επειδή ο γαλακτοκομικός τομέας συνιστά κρίσιμο τομέα για την διατροφική ασφάλεια της Ελλάδας,

Επειδή παρατηρείται μεγάλη φυγή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα, εξαιτίας των δυσβάστακτων αυξήσεων, γεγονός που εντείνει την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών,

Επειδή οι τιμές παραγωγού απέχουν σημαντικά από τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο,

Επειδή οι ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ήδη ορατές στην αγορά και αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα,


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής;

2.      Πως θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής;

3.      Πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος;

4.      Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι;

5.      Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου;

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)