to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 25.01.2023

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ερώτηση για την πορεία της αποϊδρυματοποίησης παιδιών με το νόμο αναδοχής-υιοθεσίας

Με ερώτηση και ΑΚΕ προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν έγκυρα και σαφή στοιχεία για την πορεία της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών μέσα από τα προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας


H Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, με 52 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έφεραν στη Βουλή το παραπάνω θέμα με ερώτηση και ΑΚΕ στον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων.

Είναι γνωστό ότι η διαβίωση παιδιών σε ιδρυματικό περιβάλλον είναι κακοποιητική και βλαπτική για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η αποϊδρυματοποίηση επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των θεσμών της αναδοχής ή της υιοθεσίας.

Ο εμβληματικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4538/18 ήρθε ακριβώς για να προωθήσει την αναδοχή και την υιοθεσία δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, με ηλεκτρονική διαχείριση μέσω της πλατφόρμας anynet.gr, που άνοιξε τον Απρίλιο του 2019.

Η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου οικειοποίηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, με αλλεπάλληλα εγκαίνια το 2019 και το 2020 από τον κ. Μητσοτάκη και συνεχή προβολή της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου, δυστυχώς παράλληλα με δημόσια έκθεση παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα. Στην ουσία,  πάγωσε την εφαρμογή του επί 4 χρόνια με επάλληλες αχρείαστες τροποποιήσεις, καθυστερήσεις, λάθη στην εφαρμογή του και ψεύδη, που επανειλημμένα κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Η αρμόδια υφυπουργός δίνει αντιφατικές απαντήσεις, με στοιχεία που δεν αντιστοιχούν στα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ.

Από τα ήδη διατεθέντα  στοιχεία και με κάθε  επιφύλαξη προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • 1.580 υποψήφιοι θετοί γονείς αντιστοιχούν σε 112 παιδιά με ΑΣΟΑ υιοθεσίας, ενώ 45 υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς αντιστοιχούν σε 606 παιδιά με ΑΣΟΑ αναδοχής. Συνεπώς η επικοινωνιακή καμπάνια και τα κίνητρα προώθησης της αναδοχής δεν απέδωσαν.
  • 1.396 παιδιά εξακολουθούν να διαβιούν σε ιδρύματα, με άγνωστη προοπτική.
  • Μόλις 18 παιδιά που διαβιούσαν σε ιδιωτικές δομές υιοθετήθηκαν έναντι 74 από δομές του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι  συνολικά πολύ περισσότερα παιδιά διαβιούν σε ιδιωτικές δομές από όσα σε δημόσιες.

Άρα η επίτευξη της καταγραφής και εκπόνησης Ατομικού Σχεδίου Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ) για τα παιδιά των ιδιωτικών ιδρυμάτων με βάση τον ν. 4538,  δεν οδήγησε στην αποκατάστασή τους εκτός ιδρυματικού πλαισίου.

Είναι προφανές ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση δημοσιοποιεί τα στοιχεία που αφορούν ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα είναι επιλεκτικός και αναξιόπιστος.  Επιπλέον, η υποστελέχωση των φορέων εποπτείας της αναδοχής οδηγεί με βεβαιότητα σε πλημμελή άσκηση της –επιβεβλημένης από το νόμο–  εποπτείας, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών σε αναδοχή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

1. Πόσα παιδιά διαβιούσαν σε δομές προστασίας ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου ανά έτος και δομή από το 2019 έως το 2022;

2. Για πόσα από τα παραπάνω παιδιά το Ατομικό τους Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασής (ΑΣΟΑ) προβλέπει ως κατάλληλο τρόπο αποκατάστασης την αναδοχή και για πόσα την υιοθεσία. Πόσα από αυτά είναι ηλικίας έως 6 ετών και πόσα χαρακτηρίζονται ως τυπικής ανάπτυξης, με βάση το ΑΣΟΑ;

3. Πόσα παιδιά εισήλθαν στις παραπάνω δομές και πόσα παιδιά εξήλθαν από αυτές  ανά έτος, δομή και λόγο εισαγωγής ή εξόδου,  από το 2019 έως το 2022;

4. Ποιος ο  αριθμός των οικογενειακών επανενώσεων ανηλίκων με τη φυσική οικογένεια, ο αριθμός των αποτυχημένων οικογενειακών επανενώσεων και οι αιτίες τους ανά δομή παιδικής προστασίας;

5. Ποιος ο χρόνος αναμονής των παιδιών στα Εθνικά Μητρώα αναδοχής και υιοθεσίας κατ’ έτος;

6. Ποιος ο χρόνος αναμονής των υποψηφίων θετών και αναδόχων γονέων στα αντίστοιχα εθνικά μητρώα κατ’ έτος;

7. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να γίνει ελκυστικότερος στην κοινωνία ο θεσμός της αναδοχής;

8. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να επιταχύνει την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, που γενικά βρίσκεται σε στασιμότητα;

9. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα ενισχύσει την εποπτεία της αναδοχής, ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες;

και ζητούν να  κατατεθούν:

1. Τα πεδία των τριμηνιαίων και ετήσιων στατιστικών εκθέσεων που υποβάλλει το Ε.Κ.Κ.Α. , όπως αυτά έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με την Διεύθυνση προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.  (Σύμφωνα με την παρ. 2γ του Άρθρου3 της ΥΑ Αριθμ. Δ11 οικ. 13734/538  ΦΕΚ Β1163/ 8-4-2019).

2. Οι τριμηνιαίες και ετήσιες στατιστικές εκθέσεις που υπεβλήθησαν από το Ε.Κ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Αν.Υ.   και στις  αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου,  από την έναρξη εφαρμογής του νόμου  μέχρι σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)