to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 16.09.2022

Κοινωνία

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκτός βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ 844 παιδιά της Π.Ε. Ροδόπης

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα 844 παιδιά που έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ παρόλο που πληρούσαν όλα τα κριτήρια


Να αποκατασταθεί η αδικία και να χορηγηθούν  κουπόνια (vouchers) σε όλες τις οικογένειες της Π.Ε. Ροδόπης που, παρότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο, απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ ζητούν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους  προς τον Υπουργό Εργασίας, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε  η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ένα στα τρία παιδιά μένουν φέτος εκτός vouchers στο πρόγραμμα Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ, παρότι οι οικογένειές τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η σχετική πρόσκληση.

Συγκεκριμένα  84.200 παιδιά δεν θα πάρουν κουπόνι δωρεάν εγγραφής για τα ΚΔΑΠ, αν και έχουν πλήρεις φακέλους, ενώ από τα 53.700 κουπόνια που δόθηκαν για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα μείνουν ανενεργά τα 26.000, διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες θέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ΚΔΑΠΑμεΑ για τα οποία δόθηκαν 9.000 κουπόνια ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι μόλις  4.500. Επιπλέον η  Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ) κάνει λόγο για αδικίες μεταξύ γονέων λόγω του συστήματος μοριοδότησης που δίνει έμφαση κυρίως στο οικογενειακό εισόδημα και όχι σε άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να καλύπτει με κουπόνια (vouchers) όλα τα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μειώνει χρόνο με τον χρόνο τον αριθμό των κουπονιών, πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο έλλειμμα στην κοινωνική της πολιτική, την απαξίωσή της προς τις κοινωνικές δομές και την αδιαφορία της για τις οικογένειες, ακόμα κι αν αυτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αυξημένες ανάγκες ως τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές  κ.α.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε όλη την χώρα και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, όπου ο αριθμός των παιδιών που αποκλείονται από τους πίνακες των δικαιούχων, αν και  κατέθεσαν πλήρη φάκελο και είχαν δικαίωμα να λάβουν κουπόνι (voucher) ανέρχονται σε  844. Συγκεκριμένα πρόκειται για 765 παιδιά στον Δήμο Κομοτηνής, 34 στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, 25 στον Δήμο Ιάσμου και 20 στον Δήμο Αρριανών.  

Ο αποκλεισμός 844 οικογενειών από την χορήγηση κουπονιών (vouchers) είναι  ενδεικτικός της γενικευμένη πολιτικής εγκατάλειψης της ακριτικής Ροδόπης και σε συνδυασμό με την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση  θα έχει  τεράστιες επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και για την οικονομία της.

Επειδή με την ανακοίνωση των δικαιούχων κουπονιών (vouchers)  844 οικογένειες αποκλείστηκαν από την επιδότηση για την φοίτηση των παιδιών τους σε  ΚΔΑΠ.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τις ελληνικές οικογένειες ενόψει μάλιστα της πρόσθετης πίεσης που θα υποστούν  τον προσεχή χειμώνα.

Επειδή από τη μη υλοποίηση vouchers για βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠμεΑ και στην Π.E. Ροδόπης θα περισσέψουν κονδύλια στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό του ενιαίου προγράμματος.

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

1. Θα λάβετε μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να χορηγηθούν  κουπόνια (vouchers) σε όλες τις οικογένειες της Π.Ε. Ροδόπης που παρότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα;

2. Προτίθεστε να ενισχύσετε από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή την χρηματοδότηση του ενιαίου προγράμματος των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ ώστε, προστιθέμενη στα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν για βρεφικούς σταθμούς και ΑμεΑ λόγω έλλειψης θέσεων  να καλύψουν την αξία των vouchers αυτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Γκαρά  Αναστασία

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)