to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 31.03.2023

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ασταμάτητος ο ρυθμός των απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Υγείας

Με ερώτηση τους στη Βουλή, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας για τη σωρεία απευθείας αναθέσεων τους τελευταίους 14 μήνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων σε συγκεκριμένη εταιρεία


Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα τον αδιαφανή τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση ακόμα και λίγο καιρό πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Σε μια περίοδο που επιχειρήσεις και νοικοκυριά αγωνιούν και δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης ΑΕ επιδίδεται σε μια ανεξέλεγκτη διοχέτευση δημοσίου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων, πολλές εκ των οποίων γίνονται σε νεοσύστατες εταιρίες γαλάζιων κομματικών στελεχών και παρατρεχάμενων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε η Data Journalists, τους τελευταίους 14 μήνες έχει γίνει σωρεία απευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων προς την ΙΚΕ με την επωνυμία «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», η οποία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος είναι άγνωστες έννοιες για τα “άριστα” στελέχη της κυβέρνησης. Η λεηλασία του δημοσίου πλούτου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πολιτική αλλαγή τώρα για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση των 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε η Data Journalists, τους τελευταίους 14 μήνες έχει γίνει σωρεία απευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων προς την ΙΚΕ με την επωνυμία «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», η οποία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από την συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα, από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023, η νεοσύστατη εταιρεία έχει να επιδείξει συνεργασία με 11 δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από τις «συνεργασίες» αυτές είναι ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ με ΦΠΑ, ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω του COVID.

Επιπλέον δε, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου Ζακύνθου, το οποίο αποτελεί το νοσοκομείο με την υψηλότερη δαπάνη ανάθεσης, ανερχόμενη σε 259.000 ευρώ, προς την συγκεκριμένη εταιρεία, με την οποία συνήψε σύμβαση σαν την μοναδική προσφέρουσα στον σχετικό διαγωνισμό.
Ειδικότερα, το κόστος της επίστρωσης των επιφανειών με χαλκό ανήλθε σε 98.000 ευρώ και αφορούσε 16.650 μικρό – επιφάνειές μερικών τετραγωνικών εκατοστών, διαμορφώνοντας το μέσος κόστος σε 5,88 ευρώ ανά επιφάνεια.

Το ύψος της σχετικής σύμβασης στο νοσοκομείο Ζακύνθου είναι το υψηλότερο μεταξύ των 11 δημόσιων νοσοκομείων, ενώ είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος. Μάλιστα με το δεδομένο, ότι εφόσον υπάρχουν επιστημονικά πρωτοκολλά για την αντιμικροβιακή δράση του χαλκού, θα είναι κοινά αναλογικά για κάθε νοσοκομειακό χώρο, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για καταχρηστική κάλυψη επιφανειών με χαλκό καθώς και για υπερτιμολόγηση των υλικών της σύμβασης.

Τέλος, είναι γνωστό ότι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας πρέπει να επιβεβαιώνει ότι τα αγαθά που διακινεί συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Εν προκειμένω όμως, όπως προκύπτει από την πλειοψηφία των συμβάσεων και των όρων που τίθενται στις προκηρύξεις, δεν διαπιστώνεται κάποια απαίτηση από την πλευρά του Δημοσίου για πιστοποιήσεις κι αποδείξεις για την προέλευση της πρώτης ύλης του χαλκού πριν την επεξεργασία του.

Κατόπιν τούτων
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1) Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας;
2) Για ποιο λόγο οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν προχώρησαν έγκαιρα στις νόμιμες διαδικασίες ώστε να προμηθευτούν μέσω διαγωνισμού προϊόντα χαλκού με αντιμικροβιακή δράση και επιμένουν στην απευθείας ανάθεση και μάλιστα κατ’ επανάληψη σε συγκεκριμένη εταιρεία;
3) Έχει γίνει ουσιαστική έρευνα του θέματος εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε να μην επαναλαμβάνονται μονίμως αυτές οι αυθαιρεσίες εκ μέρους αρμοδίων φορέων, με βλάβη του δημοσίου συμφέροντος;
4) Πως είναι δυνατόν ένα μικρό νοσοκομείο, όπως είναι αυτό της Ζακύνθου, να προβαίνει σε σύναψη σύμβασης για την αγορά και τοποθέτηση ποσότητας χαλκού πολύ μεγαλύτερης από αυτή που χρειάζονται άλλα νοσοκομεία, μεγαλύτερης δυναμικότητας και κτιριακών εγκαταστάσεων;
5) Έχει ελεγχθεί και από ποια Υπηρεσία αν τα προϊόντα χαλκού που εμπορεύεται και μεταπωλεί η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)