to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 16.03.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άδικη η απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας σε πλήθος δικηγόρων»

Ερώτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άδικη απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας δεκάδων δικηγόρων


Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν ανανεώθηκε είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Η Κυβέρνηση προέβλεψε με άρθρο 27 του ν.4892/2022 να λάβουν κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/02/2023.  Πλην όμως, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού δεν θεωρούνται πληγέντες από την πανδημία. Είναι ακόμα μια προέκταση της πλήττουσας το επάγγελμα των δικηγόρων απόφασης της Κυβέρνησης, να μην αναλάβουν καμία αποζημίωση ειδικού σκοπού και να είναι ένας κλάδος που ενώ κατά τον νόμο δεν λειτουργούσε, να μην θεωρείται ότι έχει πληγεί από την πανδημία.

Επιπλέον, το επιχείρημα της διοίκησης ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά η σύνθετη διαδικασία διασύνδεσης του ΚΕΑΟ με τον ΕΦΚΑ είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, δεν κρίνεται πειστική. Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια συρροή καταγγελιών από δικηγόρους για έκπτωσή τους από το καθεστώς του ασφαλισμένου, ενώ έχουν εκπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

Επομένως, γεννιούνται ερωτήματα για τον αποχρώντα λόγο που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία τονίζει με κάθε αφορμή ότι η Κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αποφεύγει να τις ανανεώσει με έμψυχο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, μέθοδο που επιτελεί σκόπιμα, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση έτι περαιτέρω του φορέα δημόσιας ασφάλισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)