to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 04.11.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Λουκέτο» στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου Λάρισας με «σκιές» εμπλοκής ισχυρών πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων

«Η Υπουργός Παιδείας πρέπει να ζητήσει άμεσα αυτοψία στο σχολείο!», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αναφορά τους


Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και Βασίλειος Κόκκαλης κατέθεσαν στη Βουλή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)  για το «λουκέτο» στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου Λάρισας.

Στην ανακοίνωση η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. τονίζει ότι τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, από τα μεγαλύτερα περιφερειακά ιδιωτικά σχολεία της χώρας και το μοναδικό εκπαιδευτήριο της πόλης,  που πληρώνει κανονικά και σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, υποχρεώνεται σε λουκέτο με μια «περίεργη» δικαστική απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσοσμη υπόθεση απόπειρας μια ομάδας εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολιτευτών να κλείσει το σχολείο και να διαμοιραστούν τα ιμάτιά του στους «εκλεκτούς».

Ακόμα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι στους δύο αιώνες λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και ιδίως μετά την Μεταπολίτευση, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κλείσιμο ιδιωτικού σχολείου για γραφειοκρατικούς κι όχι για ουσιαστικούς λόγους.

Το κλείσιμο ενός εκπαιδευτηρίου με 1200 παιδιά και πάνω από 200 εργαζόμενους είναι μέγα κοινωνικό ζήτημα που αφορά μια ολόκληρη πόλη. Η καυτή πατάτα είναι τώρα στα χέρια της Υπουργού Παιδείας, η οποία θα πρέπει να διαπιστώσει με επείγουσα αυτοψία εμπειρογνωμόνων, εάν η μελέτη στατικής επάρκειας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εάν η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι διασφαλισμένη!

Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και Βασίλειος Κόκκαλης καταθέτουν ως αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την από 3 Νοεμβρίου 2022 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με θέμα: “Λουκέτο” στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου Λάρισας για γραφειοκρατικούς λόγους (!) και με “σκιές” εμπλοκής ισχυρών πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων που πιέζουν για το κλείσιμό του. Άμεση αυτοψία στο κτήριο ζητά από την Υπουργό Παιδείας η ΟΙΕΛΕ.

Στην ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι την ώρα που δεκάδες ιδιωτικά σχολεία παρανομούν, αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, υποχρεώνοντας σε άμισθη υπερωριακή εργασία, αλλοιώνοντας ωρολόγια προγράμματα και βαθμολογίες μαθητών, και που η ανομία οργιάζει στα ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας, το μοναδικό εκπαιδευτήριο της πόλης, τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου από τα μεγαλύτερα περιφερειακά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, που πληρώνει κανονικά και σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, υποχρεώνεται σε λουκέτο με μια «περίεργη» δικαστική απόφαση που προκαλεί ερωτηματικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σχολείο πράγματι καθυστέρησε στην υποβολή δικαιολογητικών, κυρίως τη μελέτη στατικής επάρκειας. Το σχολείο, όμως, κατέθεσε στα τέλη Σεπτέμβρη φάκελο όπου περιλαμβάνεται η μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά ο ΕΟΠΠΕΠ, παρά την αντίθεση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργοδοτικών φορέων) στο Δ.Σ. του, αρνήθηκε να εξετάσει το νέο φάκελο.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσοσμη υπόθεση απόπειρας μια ομάδας εκκλησιαστικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολιτευτών να κλείσει το σχολείο και να διαμοιραστούν τα ιμάτιά του στους “εκλεκτούς”. Ακόμα, γίνεται αναφορά σε απόπειρα εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, παρακολούθηση των λογαριασμών τους στα social media, απειλές για μαζικές απολύσεις και στη δημιουργία ενός πρωτοφανούς κλίματος τρομοκρατίας μέσα στο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι ο ο νυν ιδιοκτήτης είχε
απολυθεί από την ομάδα, που είχε επιχειρήσει να αποκτήσει τον έλεγχο του εκπαιδευτηρίου. Ωστόσο, με δικαστική απόφαση δικαιώθηκε το τωρινό διοικητικό συμβούλιο και η ομάδα των επίδοξων ιδιοκτητών υπέστη συντριπτική ήττα. Εξάλλου, στην ομάδα αυτή συμμετείχε ως μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. η σύζυγος πασίγνωστου επιχειρηματία της πόλης με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέχει και ΜΜΕ της πόλης και, μέσω αυτών, πρωτοπορεί στον αγώνα για το σφράγισμα του εκπαιδευτηρίου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στους δύο αιώνες λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και ιδίως μετά την Μεταπολίτευση, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κλείσιμο ιδιωτικού σχολείου για γραφειοκρατικούς κι όχι για ουσιαστικούς λόγους. Ακόμα, το κλείσιμο ενός εκπαιδευτηρίου με 1200 παιδιά και πάνω από 200 εργαζόμενους είναι μέγα κοινωνικό ζήτημα που αφορά μια ολόκληρη πόλη. Η καυτή πατάτα είναι τώρα στα χέρια της Υπουργού Παιδείας, η οποία θα πρέπει να διαπιστώσει με επείγουσα αυτοψία εμπειρογνωμόνων, εάν η μελέτη στατικής επάρκειας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εάν η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι διασφαλισμένη.

Οι καταθέτοντες βουλευτές
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Κόκκαλης Βασίλειος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)