to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 01.04.2020

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στηρίζει ιδεοληπτικά εν μέσω πανδημικής κρίσης κυρίως τους «έχοντες και κατέχοντες»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η κυβέρνηση στηρίζει ιδεοληπτικά με τις πολιτικές της, εν μέσω πανδημικής κρίσης, κυρίως τους "έχοντες και κατέχοντες» με πρωτοβουλία του Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.


Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις που δεν εξασφαλίζουν τις συνταγματικές επιταγές για προστασία βασικών αγαθών και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που οι πληττόμενοι δεν αξιοποιήσουν την παρεχόμενη αναστολή και καταβάλλουν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια τους φόρους τους.

Ευνοούνται έτσι από την κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, οι "έχοντες", μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα, εταιρείες, μεγάλες αλυσίδες κ.ο.κ. Όσοι μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, η μεσαία τάξη, οι μικροεπιχειρηματίες, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση τους χορηγεί αναστολή καταβολής των φόρων που οφείλουν για λίγους μήνες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον τονίζουν πως ο σχεδιασμός των όποιων μέτρων ανακοινώνονται είναι πρόχειρος και ελλειμματικός, που προκαλούνται στρεβλώσεις ακόμη και εντός των πληττόμενων επαγγελματικών ομάδων. Έτσι, ενώ προβλέπεται η εφάπαξ ενίσχυση των 800 € για τους πληττόμενους επαγγελματίες, αυτή μπορεί προς το παρόν να εισπραχθεί μόνο αν ο οφειλόμενος έχει επιλέξει να λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση. Αν έχει επιλέξει να λειτουργεί στη βάση κάποιου εταιρικού σχήματος (συμπλοιοκτησία, κοινωνία, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ο.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.), δεν δικαιούται την ενίσχυση των 800 € .

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό:

- Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας ή θα συνεχίσει να στηρίζει ιδεοληπτικά την μεγάλη επιχειρηματικότητα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας;

- Σκοπεύει η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση, αλλά ανά επιχείρηση και μέχρι ένα όριο τζίρου;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Στις πολύ δύσκολες καταστάσεις της περιόδου, δυστυχώς υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις που δεν εξασφαλίζουν τις συνταγματικές επιταγές για προστασία βασικών αγαθών και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που οι πληττόμενοι δεν αξιοποιήσουν την παρεχόμενη αναστολή και καταβάλλουν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια τους φόρους τους (δυνάμει του άρθρου 8, Π.Ν.Π. ΦΕΚ 68 Α’/20.3.20).
Ευνοούνται έτσι από την κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, οι "έχοντες", μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα, εταιρείες, μεγάλες αλυσίδες κ.ο.κ. Όσοι μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, η μεσαία τάξη, οι μικροεπιχειρηματίες, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση τους χορηγεί αναστολή καταβολής των φόρων που οφείλουν για λίγους μήνες.
Είναι τόσο δε πρόχειρος και ελλειμματικός ο σχεδιασμός των όποιων μέτρων ανακοινώνονται που καταφέρνουν να προκαλούν στρεβλώσεις ακόμη και εντός των πληττόμενων επαγγελματικών ομάδων. Έτσι, ενώ προβλέπεται η εφάπαξ ενίσχυση των 800 € για τους πληττόμενους επαγγελματίες, αυτή μπορεί προς το παρόν να εισπραχθεί μόνο αν ο οφειλόμενος έχει επιλέξει να λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση. Αν έχει επιλέξει να λειτουργεί στη βάση κάποιου εταιρικού σχήματος (συμπλοιοκτησία, κοινωνία, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ο.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.), δεν δικαιούται την ενίσχυση των 800 € (η οποία χορηγείται δυνάμει του άρθρου 8, Π.Ν.Π. ΦΕΚ 68 Α’/20.3.20).
Και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργεί σε καθεστώς πανικού, λαμβάνοντας μέτρα ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων και όχι με βάση ένα συγκεκριμένο μοντέλο αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΕΘΝΟΣ» (21.3.2020), σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «…το διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος θα επηρεαστεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα υπάρξει απώλεια εσόδων (φορολογικών και ασφαλιστικών) ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες […] τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 32 δισ. ευρώ», επικαλούμενος μάλιστα ως λόγο αυτής της «επιτυχίας» την προηγούμενη συνετή διαχείριση. Αποκρύπτει βέβαια το γεγονός ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου είχαν μειωθεί σημαντικά ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα στις 26.03.2020, περίοδο κατά την οποία προφανώς και δεν υπήρχε ζήτημα πανδημίας.
Επειδή συχνά κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε "συνθήκες πολέμου" και η ανάγκη για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν θα είναι δυστυχώς πρόσκαιρη, αλλά θα χρειαστούν μέτρα αναγκαία για μεγάλο χρονικό διάστημα,
επειδή η πανδημική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για υλοποίηση σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και να γίνεται αφορμή για εισαγωγή σκληρών μνημονιακών μέτρων,
επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση των δημοσιονομικών μεγεθών για δαπάνες στον τομέα της δημόσιας υγείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας ή θα συνεχίσει να στηρίζει ιδεοληπτικά την μεγάλη επιχειρηματικότητα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση, αλλά ανά επιχείρηση και μέχρι ένα όριο τζίρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Ζ. Τρύφων

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Χρήστος – Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτη)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)