to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 03.04.2020

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, Α. Ξανθού, Ε. Αχτσιόγλου και Μ. Τζούφη ζητείται ο συντονισμός των Υπουργών Εργασίας και Υγείας για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευτικών έκτακτων μέτρων.


Σε ερώτηση με θέμα: «απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» την οποία κατέθεσαν σήμερα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου και Μερόπη Τζούφη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ζητούν να συντονισθούν άμεσα τα δύο υπουργεία για να εκδοθεί πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να προστατευτούν κάνοντας χρήση των έκτακτων μέτρων. Συγχρόνως ζητείται να ελέγχεται, μέσω ΣΕΠΕ, η τήρηση, από τους εργοδότες, των νόμιμων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄), θεσμοθετήθηκαν έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας της 12/3/2020 που παρέχει διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συμπτώματα του ιού, οι ίδιοι ή οι οικείοι τους και πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ' οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. .......Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες.....Στο διάστημα της παραμονής κατ' οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου». Η ίδια εγκύκλιος σε άλλο σημείο ορίζει ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ .... εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ' οίκον παραμονή».

Όμως, στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται επακριβώς ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ ο ΕΟΔΥ, στον οποίο η εγκύκλιος παραπέμπει, στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες ευπαθείς ομάδες: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών».

Συνέπεια αυτής της ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι να εξαρτάται η εφαρμογή του μέτρου της κατ' οίκον παραμονής ευπαθών εργαζομένων από τη διάθεση του εργοδότη. Συχνά οι εργοδότες δεν αποδέχονται τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν εργαζόμενοι ως απόδειξη ένταξης σε ευπαθή ομάδα και τους αναθέτουν καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους δύο υπουργούς να συνεργασθούν άμεσα ώστε να εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ και να γίνει αποδεκτός από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ο πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται να κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων προστασίας τους. Παράλληλα, ζητούν να ελέγχεται μέσω του ΣΕΠΕ η συμμόρφωση των εργοδοτών στην παροχή των νόμιμων αυτών δυνατοτήτων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα:  Απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄) ορίζονται έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Στην  εγκύκλιο 12339/404/12-3-2020 της Γενικής Γραμματέως Εργασίας, όπου παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ, στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Β με τίτλο: «Παραμονή εργαζομένων κατ’ οίκον μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ» αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι  εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι οι οικείοι τους και πρέπει,  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. …….Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες λόγω του κινδύνου για τις ίδιες και το κυοφορούμενο έμβρυο. Στο διάστημα της παραμονής κατ’ οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου».
Στην τελευταία παράγραφο της ίδιας εγκυκλίου, η οποία έχει τίτλο: «απομάκρυνση από την εργασία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» αναφέρεται ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους».
Ωστόσο, ούτε στην ερμηνευτική εγκύκλιο περιλαμβάνεται, ούτε όμως και από τον ΕΟΔΥ έχει αναρτηθεί πλήρης κατάλογος των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που εντάσσονται σε αυτή τη διάταξη. Ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών» χωρίς να παραθέτει τα υποκείμενα νοσήματα στο σύνολό τους. Σε αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών που αφορά μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ΟΤΑ κλπ, αναφέρονται ως  ευπαθείς ομάδες οι πάσχοντες από  χρόνια σοβαρά προβλήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή). Κάτι ανάλογο στον ιδιωτικό τομέα δεν υφίσταται.
Επειδή
αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και της έλλειψης συντονισμού κατά τη νομοθέτηση των μέτρων είναι να επαφίεται στην διάθεση του εργοδότη η αποδοχή  ενός εργαζόμενου ως ανήκοντος σε ευπαθή ομάδα και να παραμένει αυτός απροστάτευτος απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού με πιθανές ολέθριες συνέπειες.
Επειδή
έχουν περιέλθει στη γνώση μας πολλές περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι προσκομίζουν στον εργοδότη τους ιατρικές βεβαιώσεις για τις παθήσεις τους πλην όμως εκείνος δεν αποδέχεται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους αναθέτει καθήκοντα που τους φέρνουν σε επαφή με άλλα άτομα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να εκδώσουν άμεσα, μέσω του ΕΟΔΥ, πλήρη κατάλογο των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού;
Προτίθενται να εκδώσουν συμπληρωματική ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία να ορίζεται επακριβώς ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της ΠΝΠ για την κατ’ οίκον παραμονή προκειμένου να προστατευτούν από πιθανές ολέθριες συνέπειες του κορονοϊού;
Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το ΣΕΠΕ για να ελέγξουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες αναθέτουν σε ευπαθείς εργαζομένους τους καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεανώ Φωτίου
Ανδρέας Ξανθός
Ευτυχία Αχτσιόγλου
Μερόπη Τζούφη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)