to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 13.10.2020

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη της αξιοποίησης της Μαρίνας Αλίμου

Ενημέρωση για την εξέλιξη της αξιοποίησης της Μαρίνας Αλίμου ζητούν με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. Κατερίνας Νοτοπούλου.


Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου ολοκληρώθηκε  με πλειοδότρια την «΄Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.». Η σχετική σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη την 13-5-2020 και με αυτή παραχωρήθηκε για 40 χρόνια το δικαίωμα  χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας. Η Παραχωρησιούχος Εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ», θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ανέλαβε να αναδιαμορφώσει και να αναπλάσει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης, φιλόξενης και άρτιας μαρίνας, η οποία θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψαν εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Στέφανος Βλαστός.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας: «Η μαρίνα Αλίμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει όλες τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί σε σημαντικό πόλο ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανοίγει τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή. Γίνεται, δε, εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο είχε θέσει η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη προσήλωσή της στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματός της, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης».

Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση αλλά και ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού. Μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές, μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ανατολικής Μεσογείου και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων – διαθέτοντας 1.100  θέσεις ελλιμενισμού αλλά και έκταση 210 στρεμμάτων –  θα καταστεί βασικός προορισμός και θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες υψηλού καταναλωτικού προφίλ».

Στο χώρο της μαρίνας Αλίμου ελλιμενίζεται μεγάλος αριθμός σκαφών επαγγελματιών του ελληνικού γιώτινγκ, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους αυτή προσελκύουν και μεγάλο αριθμό τουριστών όλο το χρόνο και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της Εθνικής μας Οικονομίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως υπάρχει κίνδυνος το αντίτιμο ελλιμενισμού να εκτιναχθεί στα ύψη, η δε εύρεση άλλων χώρων ελλιμενισμού καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής και σε πολύ μεγάλη απόσταση, γεγονός που καθιστα τους χώρους αυτούς δύσκολα προσβάσιμους τόσο στους πελάτες όσο και στους ίδιους τους επαγγελματίες του γιώτινγκ. 

Λόγω του μεγέθους της μαρίνας και της σημαντικής της επίδρασης  στην οικονομία και στην κοινωνία, η λειτουργία της επηρεάζει καθοριστικά τη  διαβίωση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την επιβίωση πολλών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός και γύρω από αυτήν.

Επειδή, δεν υπάρχει παρά μόνο αποσπασματική ενημέρωση, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, για τους όρους και συμφωνίες της συναφθείσας σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ρωτούν τους Υπουργούς:

- Η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης; Aν όχι, για πότε έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης  της μαρίνας στον παραχωρησιούχο, και με ποιους όρους;

- Ποια είναι η απώτερη ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πλήρωση τυχόν αναβλητικών αιρέσεων; Ποιες είναι αυτές ;

- Ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του παραχωρησιούχου κατά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ανωτέρω μαρίνα;

- Σε ποιο χρονικό σημείο ο παραχωρησιούχος υποκαθίσταται σε όλες τις συμβάσεις που υφίστανται σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης και σχετίζονται με τους επαγγελματίες  πελάτες (δεσμευμένες θέσεις ελλιμενισμού), και με ποιες προϋποθέσεις ; Τι προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης για την διασφάλιση των θέσεων αυτών και την καταβολή του σχετικού ανταλλάγματος ελλιμενισμού;  Έχει προβλεφτεί σχετικός όρος στη σύμβαση που να προστατεύει τους επαγγελματίες πελάτες από καταχρηστική και υπέρμετρη αύξηση του ανταλλάγματος ελλιμενισμού εκ μέρους του παραχωρησιούχου ;

- Έχει υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης -παραλαβής της μαρίνας, ανάμεσα σε ποιούς, και τι περιλαμβάνει, και αν όχι, ποιος είναι υπεύθυνος για την μαρίνα κατά  την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσας ερώτησής μας, και τις υφιστάμενες σε αυτή συμβάσεις;

Και ζητούν να κατατεθούν στην Βουλή:

-Η σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλευση της Μαρίνας Αλίμου, στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων και των παραρτημάτων  της, τα οποία και αποτελούν ουσιώδες και αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης αυτής

-Η απευθείας σύμβαση σχετικά με την ανάπτυξη της μαρίνας αυτής.

-Το πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής της Μαρίνας Αλίμου και κάθε σχετικό με αυτό έγγραφο και συμφωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)