to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 27.09.2022

Κοινωνία

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων ενάντια στην ολιγωρία της Κυβέρνησης

Η ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο ο φονικός σεισμός καθυστερεί τις εργασίες της ανοικοδόμησης και διώχνει ανθρώπους από την περιοχή - Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον φονικό σεισμό στο Νομό Ηρακλείου, με τα προβλήματα να είναι ακόμη έντονα για κατοίκους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον νομό επανέρχονται στα άλυτα ακόμη προβλήματα και ζητούν λύσεις:

Σωκράτης Βαρδάκης: Η αδιαφορία των αρμοδίων κόστισε και κοστίζει σε όλους τους τομείς

Σε άρθρο του που έγραψε για το θέμα ο Σωκράτης Βαρδάκης επισημαίνει:

«Υποσχέσεις που πήρε ο αέρας, χρηματοδοτήσεις και μέτρα που εξαιρούν μεγάλο μέρος των σεισμοπλήκτων, καθυστερήσεις στους ελέγχους των κλιμακίων, ελλιπής στελέχωση των  αρμόδιων γραφείων, λάθη, κατοικίες που από «κίτρινες» χαρακτηρίζονται «πράσινες» ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και η υπομονή εξαντλημένη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 30% δεν έχει πάρει ακόμα τα χρήματα της οικοσκευής, ενώ μονοψήφιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν λάβει το ποσό από την περίφημη ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Η αδιαφορία των αρμοδίων κόστισε και κοστίζει σε όλους τους τομείς. Από τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν επαναλειτουργήσει και τους εργαζομένους που έμειναν άνεργοι, από τα σχολικά κτίρια που εξακολουθούν να στέκουν λαβωμένα, από τις αγροτικές δραστηριότητες που εγκαταλείφθηκαν, τι θα μείνει πια να κρατήσει τους κατοίκους στην περιοχή;»

Χάρης Μαμουλάκης: Η στεγαστική συνδρομή προς τους τους σεισμόπληκτους ιδιοκτήτες δεν λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και αναπλ. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων επανέφερε στη Βουλή την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 26/7/22, με την οποία ζητούσε την επικαιροποίηση των τιμολογίων υπολογισμού των δαπανών για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης κτηρίων έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι αυξήσεις που έχουν προκύψει από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στην ερώτησή του επισημαίνει: «Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από το ισχυρότερο σεισμό σε χερσαίο έδαφος που έχει καταγραφεί στην Κρήτη. Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές και ένα ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου αλλά σε όλη την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι υποσχέσεις από τις κυβερνητικές φιέστες. Υποσχέσεις που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα. Παραμένουμε δίπλα στους συμπολίτες μας που εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Παλεύουμε καθημερινά για να επιστρέψουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Νίκος Ηγουμενίδης: Ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε είναι τη μείωση του πληθυσμού στις σεισμόπληκτες περιοχές

Δήλωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε και ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ερήμωσης και μαρασμού της περιοχής αφού ήδη υπάρχει σημαντική μείωση του πληθυσμού. Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή:

«Ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε την "καρδιά" του Νομού Ηρακλείου όλα τα προβλήματα στους κατοίκους, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους επιχειρηματίες παραμένουν άλυτα. Ένα χρόνο μετά και εξακολουθεί να μην έχει εγκριθεί ούτε ένας φάκελος για την ανοικοδόμηση των κτισμάτων που κατέρρευσαν. Ακόμη και σήμερα έχουμε καταυλισμούς και 1.000 ανθρώπους να μην μένουν στα σπίτια τους. Πλέον χαρακτηριστική η συγκέντρωση πριν λίγες μέρες 10 Πολιτιστικών Συλλόγων στο Ίνι όπου καταγράφηκαν τα ίδια προβλήματα που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο. Η πιο ουσιαστική αλλαγή που έγινε ήταν, δυστυχώς, η σημαντική μείωση του πληθυσμού των σεισμόπληκτων περιοχών με χαρακτηριστική την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος. Η μόνη ελπίδα είναι ο αγώνας των κατοίκων ο οποίος συνεχίζεται και τον οποίο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)