to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 17.05.2016

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Βουλευτές χωρίς ασυλία θέλει ο Ερντογάν

Αρχίζει σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την επίμαχη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα άρσης ασυλίας για όλους τους βουλευτές. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως το φιλοκουρδικό HDP.


Αρχίζει σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την επίμαχη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει άρση ασυλίας για τους βουλευτές. Θεωρητικά η νέα διάταξη αφορά όλους τους εκπροσώπους του έθνους, αλλά στην πραγματικότητα θα αφορά 136 βουλευτές από τέσσερα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον πρόεδρο Ερντογάν και κυρίως τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ήδη σήμερα οι 50 από τους 59 βουλευτές του κόμματος απειλούνται με άρση της ασυλίας τους και, στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές πολυετούς φυλάκισης με την κατηγορία ότι στηρίζουν την τρομοκρατία του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τους τελευταίους δέκα μήνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.600 «τρομοκράτες», αλλά και 450 στρατιώτες και αστυνομικοί. Στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας τουρκικά τανκς προελαύνουν στα χωριά των Κούρδων, ισοπεδώνοντας ολόκληρους δρόμους. Πρόκειται για απάντηση στους τρομοκράτες του PKK, όπως υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, ή για έναν πόλεμο της Τουρκίας απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς; «Όταν μπαίνεις σε μία περιφέρεια της χώρας με 10.000 στρατιώτες και έξι στρατηγούς, τότε οι πολίτες αντιστέκονται. Όταν η κυβέρνηση μπαίνει στο σπίτι σου, τότε σου κηρύσσει τον πόλεμο. Φυσικά και θα αντισταθεί ο λαός», δηλώνει ο ίδιος ο Ντεμιρτάς.

«Η ασυλία δεν δίνεται για στήριξη τρομοκρατών»

 οι Κούρδοι θα καταφύγουν σε «άλλα μέσα»

Ο Ντεμιρτάς προειδοποιεί: οι Κούρδοι θα καταφύγουν σε «άλλα μέσα»

Κατά τον Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς θα έπρεπε να μπει στη φυλακή γι' αυτές τις δηλώσεις. Και αυτό παρότι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Human Rights Watch, έχουν επανειλλημμένα ασκήσει κριτική στην τακτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και δεν σέβεται τα δικαιώματα των αμάχων πολιτών κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Από την πλευρά του ο Ερντογάν αγνοεί την κριτική και υποστηρίζει ότι ο Ντεμιρτάς και το κόμμα του απλώς καταχρώνται την ασυλία τους. «Οι βουλευτές δεν διαθέτουν ασυλία για να στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτήν την κατάχρηση» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τρεις φορές έχει ήδη συζητηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση η άρση ασυλίας. Η συζήτηση κατέληξε σε ανταλλαγή ύβρεων, ακόμη και σε χειροδικίες μεταξύ βουλευτών. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη συνέχεια όλα μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα: μέσα σε δύο εβδομάδες η εισαγγελία θα μπορούσε να απαγγείλει κατηγορία για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» και να συλλάβει τον Ντεμιρτάς και πολλούς από τους βουλευτές του κόμματός του.

Προειδοποίηση Ντεμιρτάς για «άλλες μεθόδους»

Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς προειδοποιεί: «Αν συμβεί αυτό, τότε οι πολίτες θα χάσουν την πίστη τους σε μία δημοκρατική και ειρηνική πολιτική. Και θα αναζητήσουν άλλα μέσα και άλλους τρόπους». Με απλά λόγια: ο πρόεδρος του HDP πιστεύει ότι η βία στη νοτιοανατολική Τουρκία όχι μόνο δεν θα εκλείψει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί, καθώς θα έχει σιγήσει η φωνή των Κούρδων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

tags: HDP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)