to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 22.08.2013

Κοινωνία

«Voucher» υγείας: Άνθρακες ο θησαυρός

Εκτός πραγματικότητας δείχνουν να βρίσκονται ως προς τα νούμερα η τριάδα: Υπουργείο Υγείας- Τρόϊκα – Ε.Ε., μια και το περίφημο voucher (κουπόνι) υγείας, αφορά μόνο 100.000 ανασφάλιστους πολίτες με το ποσό των 46.000.000 € για δύο χρόνια.Την ίδια ώρα η ανεργία στη χώρα μας έχει ξεπεράσει το 28% του ενεργού εργατικού δυναμικού και η ανεπίσημη αγγίζει απειλητικά 4 στους 10 Έλληνες.


Της Μάριον Κοντογιάννη


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, στην πραγματικότητα οι ανασφάλιστοι πολίτες φτάνουν τα 3.5 εκατομμύρια (μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους). Επισημαίνει όμως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει ομιχλώδες, ασαφές και ελλιπές για τους εξής λόγους :

Δεν καλύπτει το σύνολο των ανασφάλιστων πολιτών και βάζει περιορισμούς και πλαφόν αναφορικά με τα κονδύλια ανά Περιφέρεια και με τις ιατρικές επισκέψεις, δηλαδή 3 ιατρικές επισκέψεις που πρέπει να γίνουν στο τετράμηνο!


Δεν καλύπτει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας, δηλαδή νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.


Δεν κάνει λόγο για τη φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.


Δεν διευκρινίζει εάν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξετάσεων και θεραπειών που μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής.

Να σημειωθεί ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα έχει καλύψει πάνω από από 10.000 περιστατικά, πολλά από τα οποία είχαν ανάγκη δευτεροβάθμιας περίθαλψης την οποία επίσης έφεραν σε πέρας.

Ζητείται λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο :

Τι θα κάνει για τον ανασφάλιστο- άπορο-άνεργο καρκινοπαθή που πρέπει να κάνει χημειοθεραπείες;

Τι θα κάνει για την ανασφάλιστη-άπορη - άνεργη- έγκυο που πρέπει να κάνει προγεννητικό έλεγχο αλλά και να γεννήσει;

 Τι θα κάνει στα ΠΑΙΔΙΑ με σοβαρές ασθένειες που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας, οι γονείς των οποίων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά ούτε και την οικονομική δυνατότητα για τη νοσηλεία και την απαιτούμενη. ανάλογη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών;

Η ανθρωπιστική κρίση σε νούμερα δείχνει πως 5.100.000 συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, από τα οποία 1.400.000 είναι επίσημα άνεργοι.

Και συνεχίζει κάνοντας για μια ακόμα φορά έκκληση στο Υπουργείο Υγείας:

«Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καλεί πάνω από 1,5  χρόνο τις κυβερνήσεις να αναλογιστούν πού οδηγούν τους πολίτες με τις γενοκτόνες πολιτικές τους. Το Σύνταγμα της χώρας που παραβιάζεται κατάφωρα μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (διαβάστε εδώ) που καλεί για την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά εκείνα που χειμάζονται από την κρίση, αποτελούν τους οδηγούς μας. Και ένας λόγος ακόμη σήμερα που αντί να ανοίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους ανασφάλιστους, στο Υπουργείο Υγείας σχεδιάζεται στο πόδι ένα γραφειοκρατικό σύστημα ταλαιπωρίας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ασθενών στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με κύριο γνώμονα την εισροή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και φυσικά την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με μέτρα "ασπιρίνες" και επικοινωνιακά τερτίπια εντυπωσιασμού.»

Πηγή: iatronet.gr 

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)